Przepisy · zapiekanki

Zapiekanka warzywna pod puree z kalafiora

Do przygotowania tej zapiekanki zainspirował mnie przepis na lasagne z selera, który jakiś czas temu pojawił się na blogu jak również pomysł na zapiekankę pasterską. Tak na prawdę jej przygotowanie jest niemal identyczne – układamy na przemian różne warstwy warzyw, zalewamy sosem pomidorowym, przykrywamy puree z kalafiora a następnie zapiekamy. To jaki smak otrzymamy w głównej mierze zależy od warzyw których użyjemy a także ilości jaką wykorzystamy w przepisieSkładniki
seler ok 500g

dowolne warzywa – u mnie: pietruszka, pieczarki, marchewka, cukinia

Sos:
cebula
ząbek czosku
puszka pomidorów krojonych
słodka papryka
chilli
ew. bazylia

puree z kalafiora
średni kalafior lub ok 500g mrożonego
pieprz czarny
1/3 łyżeczki mielonej papryki
ew. przesmażony na oleju 1-2 ząbki czosnku
ew. sól oraz kilka łyżek wody lub mleka

Kalafior gotujemy do miękkości, mrożony rozmrażamy. Miksujemy z przyprawami oraz przesmażonym na oleju ząbkiem czonku na puree.

Pieczarki kroimy i odparowujemy na suchej patelni.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy mandoliny/szatkownicy (selera nie kroimy grubiej niż 3 mm)

Na patelni przesmażamy drobno posieką cebulę. Kiedy się zarumieni wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy i przesmażamy przez ok. 3- sekund. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą, rozgniatamy je widelcem i dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewamy trochę wody

Na dno naczynia do zapiekania wylewamy trochę sosu, rozsmarowujemy. Następnie układamy plastry selera tak aby zachodziły na siebie a na to na przemian warzywa – w moim przypadku pietruszka, marchew, cukinia oraz pieczarki. Na to ponownie wykładamy seler, trochę sosu i ponownie warzywa. Całość przykrywamy plastrami selera i ponownie zalewamy sosem. Na wierzch wykładamy puree z kalafiora

Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni z termoobiegiem przez 50 minut a następnie bez przykrycia przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż zapiekanka nieco ostygnie i zastygnie – wówczas podczas krojenia nie rozpadnie się na kawałki. Podajemy na ciepło samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw.
Smacznego

UWAGI
Przepis można dowolnie modyfikować np. dodając ser żółty lub mozzarellę a w wersji nie wegetariańskiej kawałki mięsa. Można również dodać kukurydze, groszek, paprykę itp.

141 myśli w temacie “Zapiekanka warzywna pod puree z kalafiora

Dodaj komentarz