Pieczywo

Chleb pełnoziarnisty z kokosową nutą

Zapraszam Was na kolejny wypiek – tym razem pełnoziarnisty chleb z nutą egzotyki 🙂

Składniki:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej chlebowej
50g mąki kokosowej
15g świeżych drożdży
ok. 300-350 ml wody
sól
prażone ziarna Migdałowy przylądek

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), sól i orzechy. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski. Gdyby była taka potrzeba dolewamy trochę wody lub podsypujemy mąką – ja nie musiałam.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do podwojenia swojej objętości, następnie przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej.
Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu).
Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMjg3MjcyRkI2

Dodaj komentarz