Ciasta i Wypieki

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami lub jak kto woli serniko-szarlotkę ew. sernikową szarlotkę upiekłam drugi raz w życiu. Pamiętam, że za pierwszym razem nie zdobyło uznania ani mojej siostry ani taty, którzy zgodnie uznali, że ciasto jest obrzydliwe a jabłkami tylko zepsułam sernik. Nie zaprzeczę, że zrobiło mi się przykro, jednak mama pocieszała mnie mówiąc, że oni się nie znają bo ciasto jest bardzo smaczne. Faktycznie mi i mamie bardzo smakowało, jednak nie byłyśmy w stanie zjeść całej blachy więc część zamroziłyśmy. Po jakimś czasie kiedy rozmroziłam kawałek ku mojemu zdziwieniu tym razem posmakowało mojemu tacie i to bardzo. Ser stał się wilgotny, aksamitny cudownie komponując się z jabłkami.
 Przyznam, że nie wiem dlaczego z upieczeniem kolejnego czekałam kilkanaście miesięcy. Może to było zniechęcenie? Tak czy owak ponownie odważyłam się na ten wypiek zabraniając tym razem jeść go zanim nie spędziło nocy w lodówce. Dzięki temu ani siostra ani tato nie jęczeli już ze jabłkami zepsułam sernik, tylko zajadali się nim ze smakiem.
 Moim zdaniem warstwy sera i jabłek idealnie się uzupełniają, jednak z doświadczenia wiem, że nie jest to ciasto dla każdego.

Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
1-2 łyżki otrębów (można pominąć)
3 łyżki cukru
1/3 kostki masła lub margaryny
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy jednolite ciasto, które chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie wykładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia o śr. 25 cm, podpiekamy przez ok. 15 minut w 180 stopniach na lekko rumiany kolor i studzimy.

Warstwa jabłkowa:
800g winnych jabłek
1 łyżka cukru lub ksylitolu

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajmy cukier, dokładnie mieszamy a następnie równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym kruchym spodzie.

Masa serowa (składniki wyjmujemy 2-3 przed pieczeniem)
1,200 mielonego twarogu z kostki
1 szklanka cukru kryształu
5 jajek
łyżka mąki ziemniaczanej

 Twaróg ucieramy z cukrem do czasu aż całkowicie się rozpuści, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na warstwę jabłkową równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni.

Całość pieczemy na środkowym poziomie piekarnika najlepiej bez termoobiegu (z grzaniem góra – dół) ok.45-50 min. w 180 stopniach. Sernik jest jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu (najszybciej zauważymy do po brzegach sernika a dopiero potem na środku).
Warto zapamiętać, ze sernik piecze się nawet po wyłączeniu prodiża, kiedy zostawiamy go do przestygnięcia, dlatego nie wolno wydłużać czasu pieczenia.
Sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku przez ok. 30-60 minut a następnie przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia.
Po przestygnięciu możemy polać go czekoladą.

Polewa
1 łyżka prawdziwego masła
1 łyżka cukru pudru
ok. 2 łyżki ciemnego kakao
ok. 2 łyżek mleka

 Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier puder i podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i mieszamy. Kiedy tłuszcz prawie całkowicie się rozpuści (ważne by go nie zagotować) zdejmujemy z palnika i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła. Na końcu dodajemy kakao, mieszamy i studzimy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s