Ciasta i Wypieki

Orzechowe ciasto do odrywania (z masłem orzechowym)

 Jesień zawitała do nas na dobre i pomimo iż może jeszcze tego nie widać, to już możemy odczuć ją na własnej skórze. Na dworze zrobiło się chłodniej, coraz częściej pada a niektórzy leczą przeziębienie (na szczęście mnie choróbsko dopadło). Brakuje tylko więcej kolorowych liści na drzewach 🙂 Nie zmienia to jednak faktu, że ostatnio częściej mam ochotę na domowe, aromatyczne wypieki pachnące drożdżami, orzechami, jabłkami, cynamonem, kakao…
 Ostatnio postanowiłam nieco zaszaleć i dać ponieść się zmysłom. Weszłam do kuchni, zajrzałam do szafki i kiedy „je” zobaczyłam od razu wiedziałam, że to ono będzie dzisiaj królem. Zainspirowana przepisem na odrywany chlebek cynamonowy, który zobaczyłam jakiś miesiąc temu w internecie przeglądając strony internetowe, postanowiłam stworzyć jego własną wersję 🙂
 Do przygotowania ciasta nie potrzebowałam żadnego przepisu, gdyż przepis na ciasto drożdżowe mam już w głowie. Starałam się jednak dobrać składniki tak, by zmieściły się w mojej małej foremce keksowej no i udało się 🙂
 Ciasto już na surowo pachniało i smakowało wspaniale (od małego uwielbiam smak surowego ciasta – zwłaszcza drożdżowego) a po upieczeniu to już się nie mówi.
 Aromatyczny, puszysty, nie za słodki a za to mocno orzechowy… Odrywany kawałek po kawałku… popijany mlekiem lub kakao, jedzony z masłem, ulubionym kremem, czy złapany na szybko w biegu i zjedzony bez dodatków. Zawsze tak samo smaczny, zawsze idealny… Taki właśnie jest ten chlebek…. I ta radość z odrywania kawałków – bezcenna 🙂

Składniki (keksówka 12cmx21cm)
300g mąki (dałam 200g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100g mąki pszennej tym 650)
15g świeżych drożdży
1 jajko (ja pominęłam)
1-2 czubate łyżki ksylitolu lub cukru
szczypta soli
trochę więcej niż 1/2 szklanki lekko napoju sojowego lub mleka
15-20g stopionego masła

dodatkowo:
ok. 150g masła orzechowego w temp. pokojowej+ew. konfitura

 Drożdże rozpuszczamy z ksylitolem (cukrem) w kilku łyżkach mleka, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski następnie dodajemy roztrzepane jajko, solimy, wlewamy rozczyn oraz letnie mleko i mieszamy.
Kiedy składniki połączą się w całość dodajemy stopione oraz przestudzone masło i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski ( w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka).
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat podsypany mąką, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem orzechowym oraz ew. konfiturą i kroimy na ok. 7 pasków.Pasy ciasta delikatnie układamy jedne na drugim, po czym dzielimy w pionie na równe kawałki (wyszło mi 6 kawałków)Każdą z powstałych części układamy pionowo w formie keksowej dokładnie nasmarowanej masłem o dł. 21 cm i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Pieczemy do czasu kiedy wbity patyczek nie będzie pokryty surowym ciastem a drożdżówka z wierzchu się przypiecze (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s