Bardzo lubię domowy hummus. W ciągu tego lata przygotowywałam go już z pięć razy i to zawsze w porcjach hurtowych a następnie część mroziłam w szczelnym pojemniczku. Jak się okazało w tej formie hummus bardzo się przechowuje a jako dip do warzyw (marchewki, ogórki), wegańskich kotlecików, dodatek do kaszy lub młodych ziemniaków, sprawdza się bardzo dobrze. Oczywiście hummus można podawać z pieczywem, paluszkami, krakersami, wykorzystać jako nadzienie do pasztecików, naleśników, krokietów a nawet „sos” do pizzy. Możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszych własnych upodobań a nawet fantazji.
Do tej pory na blogu pojawiły się dwa przepisy na hummus: buraczany z białej fasoli a także tradycyjny z ciecierzycy oraz tahini. Zapraszam na kolejną odsłonę hummusu – na bazie ciecierzycy, z dodatkiem buraka i masła orzechowego zamiast tahini.Składniki:
240g ugotowanej ciecierzycy
1 średni pieczony lub ugotowany burak
2 łyżki masła orzechowego (50-60g/u mnie Agnex z ostatnich zakupów)
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 mały ząbek czosnku
lodowata woda
szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie)
W pojemniku umieszczamy ciecierzycę, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Miksujemy, następnie dodajemy pokrojonego upieczonego buraka. Miksujemy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Po kilku minutach ciągle miksując zaczynamy dolewać wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem polewamy odrobiną oleju sezamowego lub oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami sezamu.
Przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Smacznego.
Nie jadłam domowego hummusu 😉
PolubieniePolubienie
Zachęcam do tego aby spróbować ^_^
PolubieniePolubienie
Wow tak oryginalnego hummusu jeszcze nie jadłam! Słyszałam o hummusie z buraka, ale żeby dodać do niego masło orzechowe to jeszcze nie – ależ on musi smakować ❤
PolubieniePolubienie
Zbyt odważnie i egzotycznie? Tym razem postanowiłam dodać właśnie masło orzechowe – byłam ciekawa smaku takiego hummusu, następnym razem dodam pół na pół. A może jeszcze chrzan do tego? 🙂 Warto odkrywać nowe smaki (zapomniałam dodać kminu rzymskiego ale to następnym razem ^_^)
PolubieniePolubienie
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
W takim razie zachęcam aby spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawe jak smakuje 😉
PolubieniePolubienie
Nie przekonasz się jeśli nie spróbujesz 🙂
PolubieniePolubienie
Ma piękny kolor 🙂
PolubieniePolubienie
Od buraczka z ogródka:)
PolubieniePolubienie
Nie znam i nie robiłam, jednak wygląda smacznie 😉
PolubieniePolubienie
Może spróbujesz? 🙂
PolubieniePolubienie
Cudny ten kolorek 🙂
PolubieniePolubienie
Mnie również bardzo się podoba 😀
PolubieniePolubienie
Wygląda uroczo 😉
PolubieniePolubienie
Przez ten różowy kolorek? 🙂
PolubieniePolubienie
ale pysznie ! i ten uroczy kolorek:)
PolubieniePolubienie
Lubisz hummus?:)
PolubieniePolubienie
lubię, ale wieki nie jadłam!
PolubieniePolubienie
Dlaczego? Nie miałaś ochoty zrobić? 🙂
PolubieniePolubienie
Nietypowy pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
Masz namyśli buraka, czy masło orzechowe w hummusie? 🙂
PolubieniePolubienie
Taki domowy hummus to musi być bajka 🙂
PolubieniePolubienie
Według mnie jest najlepszy, chociaż spotkałam się z opiniami, że jednak to te ze sklepu smakują lepiej – kwestia upodobań 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję. Masz ochotę? 🙂
PolubieniePolubienie
Akurat z burakiem, pomidorem , maliną i truskawką muszę uważać, bo nie mogę ich jeść zbyt często. Jednak to mnie kusi i to bardzo…
PolubieniePolubienie
Alergia lub nietolerancja? Rozumiem. W takim razie może pieczona papryka? 🙂
PolubieniePolubienie
Apetycznie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Chętnie wypróbuję przepis. 😊
PolubieniePolubienie
Miło mi. Mam nadzieję, że posmakuje 😉
PolubieniePolubienie
egzotycznie brzmi to połączenie buraka z masłem orzechowym 😉
PolubieniePolubienie
Aby było tak w pełni egzotycznie to brakuje kokosa xD
PolubieniePolubione przez 1 osoba
zazwyczaj jestem sceptyczna do połączeń takich odległych smaków (jak dla mnie odległych)
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe to zmielone orzechy – na pastę jednakże rozumiem. Taki hummus kupić aby z ciekawości spróbowac, chociaż to nie bedzie to samo co domowy 🙂
PolubieniePolubienie
Fajnie wygląda i pewnie dobrze smakuje 😉
PolubieniePolubienie
Przekonasz się jeśli spróbujesz 🙂
PolubieniePolubienie
Myślę, że by mi smakował.. lubię wszystkie te składniki i próbowanie nowych smaków 🙂 Pozdrawiam i przesyłam dużo greckiego słońca 🌞
PolubieniePolubienie
Warto spróbować 🙂
Słońca trochę tutaj brakuje ale coś próbuje przebić się przez chmurki… grecka słońce, jedzenie… jestem ciekawa co smakuje Ci najbardziej 😉
PolubieniePolubienie
Warzywa i owoce, wszystko takie na tym słońcu dojrzałe, soczyste, chrupiące 🙂 Normalnie ponad pół talerza zajmują mi surówki.. ale i ryby i souvlaki są pyszne, podają też różne zapiekanki, z makaronem czy ryżem. A ich ciasta.. niebo w gębie 🙂 Życzę Wam by słońce dało radę powrócić na resztę wakacji 🌞
PolubieniePolubienie
Warzywa… uwielbiam.. nie mogłabym bez nich żyć. Cudowne ❤ To musi być aromat, smak…. A jakieś regionalne dania, Wasze ulubione? Jest coś dla wegan? 🙂
Jest ciepło ale mocno wieje, jednak to nie to samo co Grecja 🙂
PolubieniePolubienie
Wiesz co? Bodajże wczoraj czy przedwczoraj byliśmy w Lidlu i kiedy popatrzyłam na masło orzechowe, pomyślałam o Tobie 😀 Tak mi się jakoś skojarzyło. Ale nie kupiłam (choć przez chwilę nawet pomyślałam o tym). Pamiętam, że nie przepadam 😉
PolubieniePolubienie
Haha… Ervisha od masła orzechowego i tahini xD
Masło orzechowe z Lidla te z dodatkiem cukru i soli również mi nie smakuje ;P
PolubieniePolubienie
;D
Tzn. ogólnie nie przepadam. Jadłam strasznie dawno i pamiętam, że było bardzo średnie, więc zakładam, że inne smakują przynajmniej podobnie 🙂
PolubieniePolubienie
Kiedyś jak jeszcze prowadziłam bloga na bloxie i publikowałam przepisy na pieczywo, kojarzono mnie właśnie z domową piekarnią 😉
Z jednej strony produkt może nie smakować a z drugiej wiele zależy od producenta – są lepsze i gorsze produkty. Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie, to przyniosłabym Ci trochę masła 100%, chociaż chyba w Żabce lub Lewiatanie są takie porcje na raz od Naturavena 🙂
PolubieniePolubienie
Domowa piekarnia to fajne skojarzenie 🙂 Lubię zapach świeżego pieczywa. Ale chleba, nie drożdżówek czy innego słodkiego, zwłaszcza kiedy jestem głodna 😉
No szkoda. Muszę zerknąć do tej naszej Żabki, może jest 🙂
PolubieniePolubienie
Kiedy człowiek głody słodkie może zemdlić… ale gdzie teraz szukać tego prawdziwego chleba….
Zerknij, zerknij…. warto i warto spróbować 🙂 Poszukam zdjęcia to wrzucę 🙂
PolubieniePolubienie
Dobre pytanie.
Na razie testuję jakieś dwie małe pasty z Lidla. Obie średnie Muszę sobie zapisywać te kupione i średnie, żeby ich nie kupić ponownie za jakiś czas przy mojej sklerozie 😉
PolubieniePolubienie
Ja nie jem pieczywa i czuje się bardzo dobrze, jednak nie każdy tak potrafi i może
Zapisz w notesie lub zeszycie 😉 Jakie pasty kupiłaś? Dużo dobrych słów słyszałam o paście z bakłażana Wawrzyniec
A to jest to masło 🙂
PolubieniePolubienie
Trzeba będzie zapisywać.
Jakieś takie z serii „Pomysł na każdy dzień”. Bardzo średnie, jedna z oliwkami, a druga z suszonymi pomidorami.
Dziękuję za fotki 🙂
PolubieniePolubienie
No pewnie. Ja gdzieś mam stary kalendarz w którym pisałam testy czekolad i RAW batonów, tak na pamiątkę ale już ich nie jem a i też nie mam ochoty prowadzić takich notatek 😉
Pasty z suszonymi pomidorami bywają smaczne 🙂
Nie ma za co – wklejam link do zdjęcia i wyskakuje obrazek 😀
PolubieniePolubienie
Wygląda smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Jakos srednio lubie humus 😉
PolubieniePolubienie
Rozumiem. Nie wszystko wszystkim będzie smakować 🙂 Za hummusem nie przepadasz a inne pasty/smarowidła kanapkowe? 🙂
PolubieniePolubienie
Nice 🙂
PolubieniePolubienie
Thank you. Do you like humus 🙂
PolubieniePolubienie
Naprawdę można mrozić? Będę robić ale zawsze jem go w domu tylko ja więc ciężko mi pochłonąć taką ilość😏
PolubieniePolubienie
Ja mroziłam i po rozmrożeniu nie zauważyłam aby zmienił smak, czy też był zepsuty 🙂
Jeśli nie chcesz lub obawiasz się mrożenia możesz zrobić z połowy porcji – robić częściej a mniej 🙂
PolubieniePolubienie
Burak i masło orzechowe? Niecodzienne połączenie, bardzo mnie zainteresowało.
PolubieniePolubienie
Na tyle aby odważyć się i spróbować? 🙂
PolubieniePolubienie
Aż żałuję, że nie mogę jeść buraka 😦
PolubieniePolubienie
Rozumiem – buraczek można pominąć lub dodać pieczoną czerwoną paprykę, marchewkę a nawet zielony groszek. Co myślisz? 🙂
PolubieniePolubienie
Kupiłam kiedyś pastę z awokado i limonki, muszę zrobić sama, bo bardzo mi smakowała…
PolubieniePolubienie
Taką do pieczywa? Pamiętasz producenta? Jak już ją zrobisz i wyjdzie Ci idealna prosze o przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Nie pamiętam producenta, małe okrągłe pudełko…
PolubieniePolubienie
Pamiętasz może w jakim sklepie? :)Guacamole?
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł z masłem orzechowym i burakiem 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję w imieniu osoby, która pierwsza na to wpadła (nie wiem kto – podobnych przepisów jest wiele xD)
PolubieniePolubienie
Taki „hummus po polsku” ze względu na fasolę i buraczki. Ciekawy pomysł na zdrową przekąskę 🙂
PolubieniePolubienie
Tutaj akurat ciecierzyca, ten fasolowy już był ale wcześniej 🙂
PolubieniePolubienie
Która wersja smakuje Ci bardziej? 🙂
PolubieniePolubienie
Nie wiem… one są inne ale chyba jednak wolę hummus z tahini – nie ma znaczenia czy z fasoli, czy ciecierzycy 🙂
PolubieniePolubienie
Czyli klasyka wygrywa 😀
PolubieniePolubienie
Z jednej strony tak, ponieważ hummus bez buraczka lubię, ale z drugiej nie do końca bo i ten z buraczkiem mi smakuje – nie ma znaczenia, czy z na bazie fasoli, czy ciecierzycy. Ważne jest tahini 🙂
PolubieniePolubienie
Nie jestem fanką hummus, ale ta propozycja jest bardzo ciekawa
PolubieniePolubienie
Nie przepadasz ze względu na ciecierzycę, czy tahini – zawsze można coś pokombinować i zamienić 😉
PolubieniePolubienie
Piękny kolor ❤ Ciekawy pomysł z tym masłem orzechowym 🙂
PolubieniePolubienie
Miło, że tak uważasz. Chciałabyś spróbować? 🙂
PolubieniePolubienie
Homemade hummus are the best!
PolubieniePolubienie
I didn’t try too many ready-made hummus, but this homemade one actually tastes best 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię buraki. Hummus z dodatkiem buraka jest pyszny 🙂
PolubieniePolubienie
Twój ulubiony? 🙂
PolubieniePolubienie
Zaskakujące połączenie 🙂
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe i burak? 🙂
PolubieniePolubienie
Jak zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam, że jakiś sorbet (ew. peeling) będziesz opisywać a tu ci niespodzianka, humus ;D
PolubieniePolubienie
Sorbet? Faktycznie, trochę taki sorbet może przypominać (truskawka, malina) xD
Opisywać? A może przepis? 😀
PolubieniePolubienie
bardzo ciekawy przepis, lubię wszystko co z burakiem
PolubieniePolubienie
takim razie zachęcam do przygotowania hummusu z jego dodatkiem 🙂
PolubieniePolubienie
Ten hummus jest genialny 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam buraczki, coś dla mnie 🙂
PolubieniePolubienie
Aldono Buraczki w każdej postaci? 🙂
PolubieniePolubienie
Aniu dziękuję. Miło mi 🙂
PolubieniePolubienie
Burak nie tylko dodaje pięknego koloru ale wnosi również ciekawego smaku 🙂
PolubieniePolubienie
Zgadza się 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię i robiłam wiele razy. Bez masła orzechowego zdecydowanie…
PolubieniePolubienie
Z dodatkiem tahini? 🙂
PolubieniePolubienie
Hummus z burakami należy do jednych z moich ulubionych 🙂
PolubieniePolubienie
Próbowałeś kiedy przygotować taki hummus z dodatkiem masła orzechowego zamiast tahini? 😉
PolubieniePolubienie
Wygląda jak lody truskawkowe, takie gałkowane 🙂
PolubieniePolubienie
Masz ochotę? Podobno „Głodnemu chleb na myśli” xD
PolubieniePolubienie
Uwielbiam hummusy, a buraczany to jeden z moich faworytów
PolubieniePolubienie
Często go przygotowujesz? Hummusy o jakim smaku jeszcze Ci smakują? 🙂
PolubieniePolubienie
Piękny ma kolorek 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo przyjemny – można powiedzieć, że walentynkowy 🙂
PolubieniePolubienie
ładny kolor ma:)
PolubieniePolubienie
Od buraczka 🙂
PolubieniePolubienie
Hummus z burakiem już robiłam, ale nie wpadło mi do głowy dodac do tego masło orzechowe. Mam jakiś dziwny opór przed takim pomysłem 😀 Przy czym hummus z burakiem nie do końca mnie zachwycił, wolę wersję z suszonymi pomidorami i papryką albo wersję z pietruszką 🙂
PolubieniePolubienie
Rozumiem, nie każdemu taki hummus będzie smakował i to zupełnie normalne. Próbowałaś może do takiego hummusu dodać chrzanu lub przygotować a la hummus na bazie ciecierzycy/białej fasoli, buraczka oraz chrzanu? Jeśli lubisz ćwikłę z chrzanem powinien Ci posmakować 🙂
O hummusie z suszonymi pomidorami słyszałam wiele dobrego. Kiedyś przygotowywałam pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów, jednak teraz nie solę a suszone pomidory mają sporo soli, więc rozumiesz 😉
PolubieniePolubienie
Próbowałam zrobić zwykły hummus i mi nie wyszedł jakiś świetny 😀 smak mi nie podszedł.
może ten będzie lepszy 😉
PolubieniePolubienie
Pamiętasz w czym tkwił „problem”? Za mało przypraw, za mało tahini a może wręcz przeciwnie? Moze tahini było zbyt gorzkie? Nie ma przepisu na hummus idealny – trzeba dopasować go do własnych kubków smakowych. Mam nadzieję, że ten Ci posmakuje 😉
PolubieniePolubienie
Robiłam jakiś czas temu ten hummus buraczany z fasoli, o którym wspominasz, był smaczny, chociaż jak dla mnie tylko w małych ilościach ;). Nie będę więc robiła tego buraczanego, bo u mnie nikt go nie zje, a ja tylko po trochu jem…
PolubieniePolubienie
Rozumiem. Zapamiętałam, że szału na Tobie nie zrobił i szanuję – nie będę zachęcać do przygotowania tego hummusu 🙂
PolubieniePolubienie
Hummus średnio lubię, ale czasem się jednak skuszę i zjem. Może wypróbuję i ten przepis. 🙂
PolubieniePolubienie
Nie jest to taki prawdziwy hummus z tahini a masłem orzechowym. Może w takiej postaci przypadł by Ci do gustu, jednak nie będę nalegać. Jeśli przygotujesz pastę z tego przepisu, proszę daj znać, czy smakowała 🙂
PolubieniePolubienie
Ja jakoś tak nie przepadam z hummusem 😡
PolubieniePolubienie
Rozumiem i tak bywa 🙂 A inne pasty/smarowidła? Lubisz?
PolubieniePolubienie
Ervi, zimą robię często smarowidło z usmażonej cebulki, fasolki (najczęściej z puszki choć normalnie ugotowana byłaby o całe niebo zdrowsza), suszonych śliwek i majeranku, poza solą i pieprzem oczywiście. Czasem dodaję coś, co akurat mi do głowy jeszcze przyjdzie w danej chwili.
Pozdrawianki 🙂
PolubieniePolubienie
Smalec wegański? Kiedyś zrobiłam bez suszonych śliwek i nie posmakował mi, jednak to kwestia tego co kto lubi i co komu smakuje. W tego typu smarowidłach fajne jest to jak bardzo są uniwersalne i jakie szerokie pole do popisu nam dają 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak dla mnie bardzo oryginalne połączenie orzecha z burakiem. Warto spróbować.
PolubieniePolubienie
Zgadza się – nigdy nie wiadomo, czy nie posmakuje (a może posmakować) ^_^
PolubieniePolubienie
ładny kolorek 🙂 fajna propozycja
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie