Pieczywo · Przepisy

Hummus z burakiem i masłem orzechowym

Bardzo lubię domowy hummus. W ciągu tego lata przygotowywałam go już z pięć razy i to zawsze w porcjach hurtowych a następnie część mroziłam w szczelnym pojemniczku. Jak się okazało w tej formie hummus bardzo się przechowuje a jako dip do warzyw (marchewki, ogórki), wegańskich kotlecików, dodatek do kaszy lub młodych ziemniaków, sprawdza się bardzo dobrze. Oczywiście hummus można podawać z pieczywem, paluszkami, krakersami, wykorzystać jako nadzienie do pasztecików, naleśników, krokietów a nawet „sos” do pizzy. Możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszych własnych upodobań a nawet fantazji.

Do tej pory na blogu pojawiły się dwa przepisy na hummus: buraczany z białej fasoli a także tradycyjny z ciecierzycy oraz tahini. Zapraszam na kolejną odsłonę hummusu – na bazie ciecierzycy, z dodatkiem buraka i masła orzechowego zamiast tahini.OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:
240g ugotowanej ciecierzycy
1 średni pieczony lub ugotowany burak
2 łyżki masła orzechowego (50-60g/u mnie Agnex z  ostatnich zakupów)
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 mały ząbek czosnku
lodowata woda
szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie)

W pojemniku umieszczamy ciecierzycę, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Miksujemy, następnie dodajemy pokrojonego upieczonego buraka. Miksujemy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Po kilku minutach ciągle miksując zaczynamy dolewać wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem polewamy odrobiną oleju sezamowego lub oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami sezamu.
Przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Smacznego.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

130 myśli na temat “Hummus z burakiem i masłem orzechowym

    1. Zbyt odważnie i egzotycznie? Tym razem postanowiłam dodać właśnie masło orzechowe – byłam ciekawa smaku takiego hummusu, następnym razem dodam pół na pół. A może jeszcze chrzan do tego? 🙂 Warto odkrywać nowe smaki (zapomniałam dodać kminu rzymskiego ale to następnym razem ^_^)

      Polubienie

      1. Akurat z burakiem, pomidorem , maliną i truskawką muszę uważać, bo nie mogę ich jeść zbyt często. Jednak to mnie kusi i to bardzo…

        Polubienie

      1. Masło orzechowe to zmielone orzechy – na pastę jednakże rozumiem. Taki hummus kupić aby z ciekawości spróbowac, chociaż to nie bedzie to samo co domowy 🙂

        Polubienie

    1. Warto spróbować 🙂
      Słońca trochę tutaj brakuje ale coś próbuje przebić się przez chmurki… grecka słońce, jedzenie… jestem ciekawa co smakuje Ci najbardziej 😉

      Polubienie

      1. Warzywa i owoce, wszystko takie na tym słońcu dojrzałe, soczyste, chrupiące 🙂 Normalnie ponad pół talerza zajmują mi surówki.. ale i ryby i souvlaki są pyszne, podają też różne zapiekanki, z makaronem czy ryżem. A ich ciasta.. niebo w gębie 🙂 Życzę Wam by słońce dało radę powrócić na resztę wakacji 🌞

        Polubienie

      2. Warzywa… uwielbiam.. nie mogłabym bez nich żyć. Cudowne ❤ To musi być aromat, smak…. A jakieś regionalne dania, Wasze ulubione? Jest coś dla wegan? 🙂
        Jest ciepło ale mocno wieje, jednak to nie to samo co Grecja 🙂

        Polubienie

  1. Wiesz co? Bodajże wczoraj czy przedwczoraj byliśmy w Lidlu i kiedy popatrzyłam na masło orzechowe, pomyślałam o Tobie 😀 Tak mi się jakoś skojarzyło. Ale nie kupiłam (choć przez chwilę nawet pomyślałam o tym). Pamiętam, że nie przepadam 😉

    Polubienie

      1. ;D

        Tzn. ogólnie nie przepadam. Jadłam strasznie dawno i pamiętam, że było bardzo średnie, więc zakładam, że inne smakują przynajmniej podobnie 🙂

        Polubienie

      2. Kiedyś jak jeszcze prowadziłam bloga na bloxie i publikowałam przepisy na pieczywo, kojarzono mnie właśnie z domową piekarnią 😉

        Z jednej strony produkt może nie smakować a z drugiej wiele zależy od producenta – są lepsze i gorsze produkty. Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie, to przyniosłabym Ci trochę masła 100%, chociaż chyba w Żabce lub Lewiatanie są takie porcje na raz od Naturavena 🙂

        Polubienie

      3. Domowa piekarnia to fajne skojarzenie 🙂 Lubię zapach świeżego pieczywa. Ale chleba, nie drożdżówek czy innego słodkiego, zwłaszcza kiedy jestem głodna 😉

        No szkoda. Muszę zerknąć do tej naszej Żabki, może jest 🙂

        Polubienie

      4. Kiedy człowiek głody słodkie może zemdlić… ale gdzie teraz szukać tego prawdziwego chleba….

        Zerknij, zerknij…. warto i warto spróbować 🙂 Poszukam zdjęcia to wrzucę 🙂

        Polubienie

      5. Dobre pytanie.

        Na razie testuję jakieś dwie małe pasty z Lidla. Obie średnie :/ Muszę sobie zapisywać te kupione i średnie, żeby ich nie kupić ponownie za jakiś czas przy mojej sklerozie 😉

        Polubienie

      6. Ja nie jem pieczywa i czuje się bardzo dobrze, jednak nie każdy tak potrafi i może

        Zapisz w notesie lub zeszycie 😉 Jakie pasty kupiłaś? Dużo dobrych słów słyszałam o paście z bakłażana Wawrzyniec

        A to jest to masło 🙂

        Polubienie

      7. Trzeba będzie zapisywać.

        Jakieś takie z serii „Pomysł na każdy dzień”. Bardzo średnie, jedna z oliwkami, a druga z suszonymi pomidorami.

        Dziękuję za fotki 🙂

        Polubienie

      8. No pewnie. Ja gdzieś mam stary kalendarz w którym pisałam testy czekolad i RAW batonów, tak na pamiątkę ale już ich nie jem a i też nie mam ochoty prowadzić takich notatek 😉

        Pasty z suszonymi pomidorami bywają smaczne 🙂
        Nie ma za co – wklejam link do zdjęcia i wyskakuje obrazek 😀

        Polubienie

    1. Ja mroziłam i po rozmrożeniu nie zauważyłam aby zmienił smak, czy też był zepsuty 🙂
      Jeśli nie chcesz lub obawiasz się mrożenia możesz zrobić z połowy porcji – robić częściej a mniej 🙂

      Polubienie

      1. Z jednej strony tak, ponieważ hummus bez buraczka lubię, ale z drugiej nie do końca bo i ten z buraczkiem mi smakuje – nie ma znaczenia, czy z na bazie fasoli, czy ciecierzycy. Ważne jest tahini 🙂

        Polubienie

  2. Hummus z burakiem już robiłam, ale nie wpadło mi do głowy dodac do tego masło orzechowe. Mam jakiś dziwny opór przed takim pomysłem 😀 Przy czym hummus z burakiem nie do końca mnie zachwycił, wolę wersję z suszonymi pomidorami i papryką albo wersję z pietruszką 🙂

    Polubienie

    1. Rozumiem, nie każdemu taki hummus będzie smakował i to zupełnie normalne. Próbowałaś może do takiego hummusu dodać chrzanu lub przygotować a la hummus na bazie ciecierzycy/białej fasoli, buraczka oraz chrzanu? Jeśli lubisz ćwikłę z chrzanem powinien Ci posmakować 🙂
      O hummusie z suszonymi pomidorami słyszałam wiele dobrego. Kiedyś przygotowywałam pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów, jednak teraz nie solę a suszone pomidory mają sporo soli, więc rozumiesz 😉

      Polubienie

    1. Pamiętasz w czym tkwił „problem”? Za mało przypraw, za mało tahini a może wręcz przeciwnie? Moze tahini było zbyt gorzkie? Nie ma przepisu na hummus idealny – trzeba dopasować go do własnych kubków smakowych. Mam nadzieję, że ten Ci posmakuje 😉

      Polubienie

  3. Robiłam jakiś czas temu ten hummus buraczany z fasoli, o którym wspominasz, był smaczny, chociaż jak dla mnie tylko w małych ilościach ;). Nie będę więc robiła tego buraczanego, bo u mnie nikt go nie zje, a ja tylko po trochu jem…

    Polubienie

    1. Nie jest to taki prawdziwy hummus z tahini a masłem orzechowym. Może w takiej postaci przypadł by Ci do gustu, jednak nie będę nalegać. Jeśli przygotujesz pastę z tego przepisu, proszę daj znać, czy smakowała 🙂

      Polubienie

  4. Ervi, zimą robię często smarowidło z usmażonej cebulki, fasolki (najczęściej z puszki choć normalnie ugotowana byłaby o całe niebo zdrowsza), suszonych śliwek i majeranku, poza solą i pieprzem oczywiście. Czasem dodaję coś, co akurat mi do głowy jeszcze przyjdzie w danej chwili.
    Pozdrawianki 🙂

    Polubienie

    1. Smalec wegański? Kiedyś zrobiłam bez suszonych śliwek i nie posmakował mi, jednak to kwestia tego co kto lubi i co komu smakuje. W tego typu smarowidłach fajne jest to jak bardzo są uniwersalne i jakie szerokie pole do popisu nam dają 🙂

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s