Pieczywo

Chleb pszenno-żytni z mąką razową, kokosem i migdałami

Nie ma wspanialszego zapachu niż zapach drożdży a potem pieczonego i świeżo upieczonego chleba. Taki domowy chleb czy to na drożdżach, czy na zakwasie nie ma sobie równych. Wszelkie pieczywo z piekarni a także te wypiekane w marketach (z ciasta mrożonego) może się przy nim schować. Nie dorównuje mu do pięt i nawet nie ma co z nim konkurować. Pajda takiego domowego chleba z ulubionymi dodatkami to nie tylko porządna dawka energii ale i również wyjątkowe doznania smakowe  🙂 Dzisiaj zapraszam was na kolejną odsłonę chlebka z udziałem mieszanki ziarenek Migdałowy Przylądek w której oprócz migdałów znajdziecie również prażony słonecznik, sezam, orzeszki arachidowe oraz wiórki kokosowe. Ta mieszanka jest THE BEST a chlebek z jej dodatkiem to prawdziwe niebo w gębie. Ten aromat i smak – nie do opisania. Musicie przekonać się sami 🙂

Składniki:
120g mąki żytniej razowej
230g mąki pszennej
ok. 300-350 ml wody
10-15g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
prażone ziarna Migdałowy Przylądek (ziarenkowo)

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), ziarna oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski. Gdyby była taka potrzeba dolewamy trochę wody lub podsypujemy mąką – ja nie musiałam.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do podwojenia swojej objętości, następnie przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjg4NjE2RjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s