Ciasto to po raz pierwszy zobaczyłam u Asiek na blogu i od razu się w nim zakochałam. Przyznam, że nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem. Może to był fakt, że nie miałam ochoty na szarlotki, brak czasu a może zwykłe lenistwo. Tak czy owak w końcu zakasałam rękawy i upiekłam to ciasto., ale ze swoimi zmianami.
Trzy kruche placki między którymi znajdują się soczyste, winne jabłka zatopione w kwaskowatej galaretce. A to wszystko zwieńczone chrupiącymi orzeszkami w karmelu… Czyż nie brzmi smacznie?
Na pewno brzmi, bo takie też było – okazało się równie smaczne na jakie wyglądało. Sękaczek (bo tak to ciasto się nazywa) to ciasto siostry Anastazji i najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to kruche placki mięknął dzięki czemu ciasto lepiej się kroi i rozpływa się w ustach. 🙂 Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 🙂
Inspiracja
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zarodków pszennych
2/3 szklanki cukru
200g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki zagniatamy na jednolite ciasto, które dzielimy na trzy części i chłodzimy w lodówce
przez ok. godzinę. Następnie pieczemy trzy kruche placki w temp 180 stopni przez 15-20 minut na złoto-brązowy kolor.
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDE5OTU5N0E2
Masa jabłkowa
2 kg kwaśnych jabłek
2 żółte lub pomarańczowe galaretki
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy przez ok. 10 minut po czym wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą i studzimy.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDE5OTYwNTFDNg
Warstwa orzechowa
250g orzechów włoskich, grubo posiekanych
2-3 kopiaste łychy płynnego miodu ;P
3 łyżki mleka
60g masła
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż połączą się w całość. Kiedy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMTk5NjE2RjY
Ciasto przekładamy w wysokiej blaszce w następującej kolejności:
kruchy placek, 1/2 masy jabłkowej,
kruchy placek, reszta masy jabłkowej,
kruchy placek, przestudzona masa orzechowa.
Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Ciasto z dnia na dzień staje się coraz smaczniejsze, kiedy to kruche placki zmiękną od jabłek.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkxOTk2MjFBQjY