Książki

„Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste” Daria Rogowska. KONKURS!!!!!

POZOSTAŁE KSIĄŻKI Z DZIAŁU KUCHNIA KLIK

Linia na bloga

  Dzisiaj chciałabym zamienić kilka słów pewnej książce kucharskiej, która ukazała się nakładem wydawnictwa Publicat a mianowicie „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste” Darii Rogowskiej  – autorki bloga Ekocentryczka.pl, propagatorki życia w duchu eko, idei niemarnowania żywności oraz zdrowej, prostej kuchni roślinnej. Pani Daria chętnie prowadzi warsztaty kulinarne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, starając się swoją pasją zainteresować wielu ludzi.

Co znajdziecie w książce:
książka w tekturowej oprawie na tekturowym papierze.
Wstęp a w nim rady i wskazówki między innymi o: czym jest less waste, jak planować zakupy, przechowywać żywność, co można mrozić a co nie, jak wykorzystywać resztki itp.
Spis treści
Podział na cztery rozdziały według pór roku.
Indeks Potraw
Indeks Przepisówhttps://ecsmedia.pl/c/16207393052463807-jpg-gallery.big-iext70854965.jpghttps://ecsmedia.pl/c/16207393050393804-jpg-gallery.big-iext70854962.jpg
przejrzyste przepisy – zawierają najważniejsze informacje dotyczące dań: ilość porcji lub wielkość keksówki/blachy, składniki z uwzględnieniem zamienników, sposób przygotowania, niekiedy uwagi, wskazówki oraz sugestie autorki oraz fotografia.
informacja o tym jak i z czym podawać a także jak długo przechowywać
naturalne fotografie
przepisy w duchu less waste
przepisy sezonowe – tylko i wyłącznie z wykorzystaniem sezonowych i lokalnych produktów z uwzględnieniem pór roku i ich dostępnością
w większości przepisy z wykorzystaniem znanych (dla mnie wszystkich) i dostępnych także w Polsce produktów ale i tych z którymi może być większy bądź mniejszy problem (tofu, syrop daktylowy, babka jajowana którą można zastąpić mielonym lnem, tahini itp.), jednak coraz częściej dostępnych i łatwych do zastąpienia (miód/cukier/mleczko kokosowe/naleśniki/tortille)
produkty raczej znane i dostępne w Polsce – nie gwarantuje, że w każdym spożywczaku ale w tych nieco większych powinniście je znaleźć
♦ przepisy zazwyczaj z niedrogich składników ale i występują też i te droższe jak np. mleko owsiane, masło migdałowe itp.
składniki, które wykorzystano są naturalne
przepisy z wykorzystaniem ziół i przypraw zarówno polskich jak i tych, które nadają daniom oryginalności i egzotycznej nuty np. kurkuma, kmin, imbir (w Polsce dostępne marek między innymi Prymat, Kamis) – takich które nadają daniom oryginalności i egzotycznej nuty
♦ przepisy są wegańskie i lokalne
♦ ciepło, radość i pasja do jedzenia bijąca z książki
♦ klimat
przykładowe przepisy: brownie z burakiem, pizza z ciecierzy, kotleciki jaglane z sosem musztardowym, klopsiki z ciecierzycy

https://ecsmedia.pl/c/16207393052653808-jpg-gallery.big-iext70854966.jpghttps://ecsmedia.pl/c/16207393051403805-jpg-gallery.big-iext70854963.jpg

PODSUMOWANIE KSIĄŻKI.
   Nie chciałabym przedłużać… Szczerze przyznam, że już po pobieżnym przejrzeniu książka wzbudziła we mnie pozytywne emocje a część przepisów wpadła w oko. Od razu widać, że nie zostały przekombinowane i przedobrzone (nie są wymyślne, nie są to cuda nie widy) – to przepisy proste, lokalne i sezonowe. W tych przepisach nie wydziwia się, choć dla niektórych dodatek pasty miso czy sosu sojowego taki może się wydawać. Wyraźnie czuć, że autorce książki zależy na prostocie, naturalności, sezonowości – tym aby nie marnować żywności.Ekocentryczka  Przepisy nie są skomplikowane tylko proste, do tego różnorodne, kolorowe, dość ciekawe z szacunkiem do każdego składnika a nawet jego okruszka. Raz to połączenia wszytkom dobrze znane a innym razem „coś” nowego, być może nieoczywistego ale wartego spróbowania, jednak nadal prostego. Książka, która może zainteresować nie tylko wegetarian i wegan ale również ciekawych nowych smaków, połączeń, chcących spróbować czegoś nowego lub zmienić coś w  swoim odżywianiu. Osobiście przygotuje z niej kilka przepisów a książkę podaruję jako prezent dla Cioci, która pyta o moje zdrowie, samopoczucie, z przyjemnością poznaje nowe produkty, które je „podsuwam”. Książka będzie dla niej nie tylko nowym doświadczeniem ale również możliwością przygotowania wegańskiego obiadu, przekąski itp. dla mnie, kiedy zapraszałaby mnie do siebie – tak zawsze mówiła, że nie potrafi wegańsko gotować, że nie wie co. A wie… Jej gołąbki z soczewicą oraz pierogi były pyszne. Książkę polecam 🙂

„Jedzenie ma znaczenie! Dla naszego zdrowia i dla planety. Ta książka jest tego dobitnym przykładem. Znajdziesz w niej praktyczne porady i przepisy, które mogą pomóc Ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną”.

Tytuł: Egocentryczka w kuchni | Autor: Daria Rogowska | Wydawnictwo: Publicat | Okładka: miękka broszurowa | Stron: 208

Linia na bloga

NA KONIEC MAM NIESPODZIANKĘ !!!!

KONKURS !!!!!

Mam dla Was dwa egzemplarze omawianej książki a aby ją zdobyć należy wymyślić sezonowe, roślinne danie zgodnie z myślą niemarnowania jedzenia. To nie musi być nic wymyślnego – przecież nie od dziś wiadomo, że smak tkwi w prostocie. Po prostu roślinna potrawa z łatwo dostępnych, lokalnych sezonowych produktów – składniki, sposób przygotowania, mile widziane jest też zdjęcie abym wiedziała jak potrawa się prezentuje, jednak bez wyretuszowania, poprawiania – takie rzeczywiste i realne… Prawdziwe, bo to przede wszystkim pomysł będzie oceniany ^_^
Swoje odpowiedzi zostawiajcie w komentarzu pod tym wpisem 🙂

REGULAMIN KONKURSU
1. Organizatorem konkursu jest blog Magiczny Kociołek oraz wydawnictwo Publicat
2. Sponsorem nagrody jest Wydawnictwo Publicat
3. Nagrodą w konkursie są dwa egzemplarze książki „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”
4. Za wysyłkę nagród odpowiada wydawnictwo Publicat
5. W konkursie mogą brać udział tylko osoby pełnoletnie, posiadające adres korespondencyjny na terenie Polski
6. Zadanie konkursowe polega na wymyśleniu i przygotowani roślinnej, sezonowej potrawy/dania starając się nie marnować jedzenia. To nie musi być nic wymyślnego – nie od dziś wiadomo, że smak tkwi w prostocie. Po prostu roślinny przepis z łatwo dostępnych, sezonowych produktów – składniki, sposób przygotowania (mile widziane zdjęcie abym wiedziała jak potrawa się prezentuje, jednak bez wyretuszowania, poprawiania – takie rzeczywiste i realne). ZDJĘCIE NIE JEST WYMAGANE ALE MILE WIDZIANE. MOŻNA ZGŁASZAĆ SIĘ BEZ ZDJĘCIA – JEDYNIE PRZEPIS (CHOCIAŻ ZDJĘCIE TO TAKA KROPKA NAD „I”) ALE PRZEDE WSZYSTKIM TO POMYSŁ – PRZEPIS BĘDZIE OCENIANY ^_^ LICZY SIĘ POMYSŁ.
8. Odpowiedzi na zadanie konkursowe przesyłajcie na adres e-mail szyszula@poczta.onet.pl, natomiast w komentarzu koniecznie dajcie znać, że taki e-mail został wysłany!!!!
9. Konkurs trwa od 5 czerwca do 19 czerwca..
10.
Wygrywają 2 osoby.
11. W przypadku małej liczby zgłoszeń zastrzegam sobie wyłonienie jednego zwycięzcy a drugiej książki przekazania do innego konkursu lub rozdania w wyniku losowania
12. Zwycięzca wybrany zostanie na podstawie udzielonej odpowiedzi i subiektywnej oceny
13. Wyniki ogłoszone zostaną najpóźniej w ciągu 14 dni od zakończenia konkursu.
14. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach ogłoszenia wyników konkursu oraz wysyłki nagród
15. Zwycięzca zobowiązuje się przekazać dane do wysyłki w ciągu trzech dni od rozstrzygnięcia konkursu, w przeciwnym razie nagroda
16. Serwis WordPress nie jest w żaden sposób związany z tym konkursem.
17. Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego regulaminu

unspash

128 myśli w temacie “„Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste” Daria Rogowska. KONKURS!!!!!

    1. Wiesz to prawda ale nie każdy lubi gotować z internetem – woli książki a poza tym w internecie dzisiaj przepis jest a jutro go nie ma… jednak kto co woli 🙂

      Może spróbujesz sił w konkursie? Nie będziesz musiała kupować.. a nóż wygrasz 🙂

      Polubione przez 1 osoba

      1. Chyba powinnam spróbować swoich sił 🙂 Jeżeli chodzi o sezonowy przepis to nasze rodzinne danie ” Garnek wszystko wrzuć!” 🙂 To takie moje i Młodego danie w postaci zupy, w której jest kalafior, kapusta, brukselka, fasolka, brokuła, grzyby ( mrożone z lasu), ziemniaki, papryka, groch, ciecierzyca. Czasem znajdzie się nawet ogórek czy kabaczek. A to wszystko dobrze przyprawione i często dopełnione kaszą 🙂 Taki misz masz na szybko i oczywiście nie marnując jedzenia, które zostało nam np z poprzedniego obiadu 🙂

        Polubienie

      2. A widzisz? Jest… teraz prześlij mi przepis na e-maila, może zdjęcie jeśli masz (tylko koniecznie napisz o zgłoszeniu) ❤ Albo jeszcze poczekasz… masz sporo czasu 😉

        Polubienie

      1. Oczywiście, uprościłam nieco moją wypowiedź, bo mam ksiązki i także kucharskie. Nawet ‚biały kruk’ u Mamci co prawda-kuchnia Polska z 1966 roku się znajduje. Ach te grafiki w niej!
        A ja? Wziłęabym udział w konkursie, bo dziś zrobiłam fajny obiad, i nawet sfocić mi się udało jakimś cudem przed zjedzeniem 🙂 Ale on nie jest jakoś autorsko wymyśłony- a może? Co miałabym zrobić, bo w info napisano, że zamieścić w komentarzu. Ale bez fotki? jakoś nie bardzo. Co mam opisać. Fotka jest swoistą kropką nad i w prezentwoaniu przepisów. Chyba, że u siebie mam zamieścić i link udostępnić? Proszę o odpowiedź Ervsho 🙂 Miłej niedzieli 🙂

        Polubienie

      2. Takie książki też są cenne podobnie jak zeszyty Babć 🙂
        Polu kochanie… smak tkwi w prostocie 🙂
        Wydawało mi się, że we wpisie napisałam jasno… ale poprawiłam i zmieniłam aby nie było dublowania przepisów 😉

        Odpowiedzi na zadanie konkursowe trzeba wysłać na adres e-mail, natomiast w komentarzu koniecznie poinformować, że taki e-mail został wysłany 😉

        Ale możesz jeszcze poczekać… masz czas…. To nie musi być dzisiaj Polu 🙂

        Polubienie

  1. Ciekawa jestem nadesłanych przepisów. Szczególnie moje pokolenie musiało tworzyć coś z niczego i starać się niczego nie zmarnować. Młodym często się to w głowie nie mieści i dlatego cieszę się z nowego, modnego trendu – czyli gotowania, oszczędzania produktów, wymyślania potraw itp. Kuchnia to serce domu i dobrze w nim spędzać czas z bliskimi osobami. Buziaki Ervi 🙂

    Polubienie

  2. Jedzenie ma znaczenie, dlatego starałam się zawsze gotować zdrowo i urozmaicenie🥗🍞🍓🥦🥕🧄
    Smacznie pozdrawiam i dziękuję za propozycję książkową😊📖🌸🍀
    Ps. Nareszcie udało mi się napisać i pozostawić komentarz na Twoim blogu, hura!😀

    Polubienie

  3. Ten konkurs i nagrody kuszą 🙂 Mam pytania, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam 😉 Cały przepis i zdjęcie należy zostawić wstawić tutaj, pod tym postem? Od kiedy do kiedy trwa konkurs ? 🙂

    Polubienie

    1. Już wszystko uzupełniłam… już wszystko jest…. Zdjęcie nie jest wymagane ale mile widziane abym widziała co i jak, tak więc można bez zdjęcia… chociaż byloby fajne ale ja oceniam przepis – pomysł przede wszystkim.

      Tak wklejasz tutaj – do zdjęcia adres URL i wejdzie 🙂 ew. zdjęcia na poczte 🙂

      Polubienie

      1. A jednak zmieniłam zasady zgłoszeń… . Odpowiedzi na zadanie konkursowe trzeba wysłać na adres e-mail, natomiast w komentarzu koniecznie poinformować, że taki e-mail został wysłany 😉

        Polubienie

  4. Książka bardzo ładnie wydana i chyba każdy może znaleźć w niej jakiś przepis (pewnie nie jeden) dla siebie 🙂 Konkurs fajny, ale ja się nie czuję w mocy coś wymyślać. Pomimo lat na karku ciągle jestem początkującą w kuchni i raczej czerpię pomysły 🙂 Miłego wieczorka!

    Polubienie

      1. Cóż ja mogę wymyślić jeśli wprawy brak, chyba zmieszać warzywa z tym co z obiadu zostało 😉 Jakimś kurczakiem lub kaszą. Albo zapiekankę z makaronem czy ryżem i tym co się w lodówce i poza nią znajdzie 😉

        Polubienie

      2. Myszko Twoja głowa jest pełna pomysłów i zawsze zaskakujesz.. Naprawdę.. więcej wiary w siebie 🙂 Jest sporo czasu ale nie nalegam – Twoja decyzja. ❤

        Polubienie

  5. ..ksiązka bardzo fajna i ciekawa, ładne wydanie, dziękuje Ervisho Kochana za niezwykłą zachętę ❣️❤
    ..zawsze z wielką przyjemnoscia zagladam do Ciebie, jak mogę i widzę gdzie mogę , to zostawiam
    komentarz 😉 💖
    ..fajny konkursik, ale nie dla mnie, bo nie mam pomysłów na ten czas, lecz może kiedyś 😀

    – ściskam mocno i serdecznie, dziękuję najpiękniej za pamięć, to bardzo miłe i wzruszające 💙💛

    Polubienie

    1. Dziękuję Aniu (tak masz na imię?). Dziękuję za odwiedziny, miłe słowa, ciepło… cieszy mnie każda Twoja wizyta ❤

      A może jednak… nie wiem jak gotujesz z na co dzień ale tutaj chodzi przede wszystkim o prostotę – aby nie wymyślać i wydziwiać…. im łatwiej i prościej tym lepiej ❤ Może jednak? Jest jeszcze czas ale nie naciskam ❤

      Polubienie

      1. ..tak, mam na imię Ania 🙂 ..chyba jednak teraz nie skuszę się na konkursik, nie czuję się na siłach .. ..gotuję, albo inczej coś tam działam w kuchni 😀 ..kiedyś bardzo lubiłam improwizować i w ogóle,
        kuchnia to było moje królestwo, ale to już było.. oczywiście dziękuję bardzo za zachęcanie 💖 :))))

        Polubienie

      2. Pięknie.. tak jak moja ciocia (jedno z moich ulubionych imion) 🙂
        Oczywiście rozumiem i nie nalegam..zdrowie najważniejsze i Twoje siły… chociaż gdybyś miała wenę możesz zrobić fotkę, bo co szkodzi… prostota i smak 😀 Ale nie nalegam.. zadbaj o zdrowie ❤

        Polubienie

  6. Chętnie wzięłabym udział w konkursie, ale ja nic nie wymyślam. Ja tylko podpatruję u innych i najwyżej troszkę zmienię, kiedy nie mam jakiegoś składnika albo czegoś nie chce mi się zrobić 😉 Niemniej książka bardzo ciekawa, a do tego propaguje bardzo zacny trend. Nigdy nie byłam modna, a teraz, jak widać, jestem 😉

    Polubienie

      1. Skoro teraz jest modne to, co lubię, wniosek jest prosty 😉

        Mnie moda nigdy nie interesowała. Ale wiem, że są ludzie, którzy nie mają na siebie pomysłu, nie umieją się ubrać bez podpowiedzi z zewnątrz. Ich sprawa, mnie to ani ziębi, ani grzeje 🙂

        Polubienie

      2. Chyba nieuważnie czytasz. Piszę, że teraz jest modne to, co lubię, a nie że lubię to, co jest teraz modne.

        Nie zgadzam się, masa ludzi robi po prostu to, co wszyscy. No chyba że to też uznać za jakiś wybór – płynięcie z tłumem.

        Polubienie

      3. Skoro im tak pasuje, co mi do tego? Istnieje teza, że każdy człowiek jest wyjątkowy. A ja uważam, że masa składa się z przeciętnych ludzi – tych lubiących to, co wszyscy, ubierający się jak wszyscy, mający takie same poglądy jak wszyscy… Jeśli każdy byłby wyjątkowy, nikt by nie był. Wyjątkowi to ci, którzy się wyróżniają. Takie moje skromne zdanie.

        A propos mody, teraz od kilku godzin siedzę na Vinted i wybieram ciuchy. Między innymi kupiłam sobie bluzkę, która, jak pisze sprzedająca, leżała w szafie od ponad 15 lat 😉

        Polubienie

      4. To najważniejsze – w końcu to ja mam w tym chodzić 🙂 Dziś znów tam buszuję, kupiłam kolejne sześć rzeczy. Kiedy zacznę szaleć z kupowaniem, nie mogę przestać :/ Ale potem spokój na co najmniej pół roku.

        Polubienie

      5. Nie, bo kupuję wyłącznie to, co mi potrzebne 🙂 Teraz akurat chodzi o ubrania na lato. Idę w minimalizm, więc mimo że kupuję nowe (no, powiedzmy, że nowe – z Vinted), wcale mi nie przybywa. Kupiłam sześć rzeczy, więc sześć starych wyfruwa z szafy. I dobrze, bo mam masę ubrań zajechanych na amen. Nie chodzę, a żal wyrzucać. Mało mądre podejście.

        Polubienie

      6. Zachowujesz zdrowy rozsądek i słusznie. Nie każdy to potrafi 🙂

        Wracając jeszcze do wyjątkowych ludzi….
        Hmm… z jednej strony fakt – masz rację ale z drugiej chyba każdy posiada to „coś” w sobie? 🙂

        Polubienie

  7. Ja to chyba jestem mało eko, ale jak najbardziej popieram. Lubię też mięso i się tego nie wstydzę. Pod względem graficznym książka mi się bardzo podoba, a z racji tego, że lubię eksperymentować w kuchni, że tak to nazwę to bardzo możliwe, że mając ją coś bym przyrządziła.

    Polubienie

    1. A ja nie zamierzam krytykować… ja nie zaglądam nikomu w talerz – mamy jeść tak aby nam smakowało i abyśmy czuli się dobrze. Ja nie komentuje i nie zamierzam, tak więc spokojnie 😉

      Polubienie

      1. Niech każdy je to, co lubi i co mu odpowiada, tak jest najlepiej. Może nadejść czas, kiedy trzeba będzie utrzymywać jakąś konkretną dietę ze względów zdrowotnych. Wiadomo, że warzywa i owoce zawsze są ok i powinno się je jeść. Dziękuję za nie krytykowanie i nie ocenianie. To też jest fajna postawa. 😉

        Polubienie

      2. Dokładnie to samo napisałam…… Każdy je to co lubi, co jemu służy… Nie lubię i nie popieram „wmuszania” na siłę i przekonywania do swoich racji. To bardzo nieładnie i nie wskazane. Przykro też kiedy ktoś nie akceptuje Twoich wyborów a krytykuje, ocenia po tym co na talerzu 😦

        Polubienie

  8. Książka ma ładną i apetyczną okładkę a to już zachęca. Lubię przepisy kulinarne i ciekawe książki o tej tematyce. Zaciekawił mnie pomysł na kotleciki jaglane z sosem musztardowym 🙂

    Polubienie

  9. Witam serdecznie ♡
    Bardzo lubię książki kucharskie, książki z przepisami i kuchennymi poradami – niestety, chodź bardzo lubię gotować i piec to nie jestem orłem w tej dziedzinie. Naprawdę potrafię zepsuć każde danie ale wierzę że trening czyni mistrza. W domu mam jedną książkę z przepisami, za naklejki z Lidla :3 Bardzo podoba mi się idea nie marnowania jedzenia, chciałabym się jej nauczyć, bardziej ją zgłębić.
    Konkurs wspaniały! Jednak muszę się zastanowić nad odpowiedzią. Jeszcze dam znać! 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Polubienie

    1. Nie musisz być… nie każdy jest, nie każdy kto lubi gotować musi być mistrzem. Prawda? ważne by robić to co się lubi i co sprawia przyjemność 🙂

      Byłoby mi miło gdybyś wzięła udział w konkursie ale też nie nalegam 🙂
      Miłego dnia 😉

      Polubienie

  10. Witam serdecznie ♡
    Spóźniłam się z konkursem, ale ostatnio mam takie urwanie głowy! Nie żebym narzekała im więcej pozytywnych rzeczy wokół mnie się dzieje tym lepiej. Następnym razem może się uda 🙂
    Muszę dodać, że rycerze okrągłego serca bardzo mnie zafascynowali 🙂
    Podobnie jak opisywane komiksy 🙂
    Jak ja bym chciała znaleźć na to wszystko czas… szkoda, że doba jest taka krótka. Pewnie jakby była dłuższa, to też bym narzekała 😀
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Polubienie

Dodaj komentarz