Książki

„Zielone Boże Narodzenie” Karoline Jönsson | Marginesy

POZOSTAŁE KSIĄŻKI Z DZIAŁU KUCHNIA KLIK

Linia na bloga

  „Zielone Boże Narodzenie” to książka o której usłyszałam kilkanaście lat temu i szybko o niej zapomniałam. Ponownie przypomniała mi o niej Zuzana Dziewirz w jednym ze swoich świątecznych filmów – cieszę się, że po długim czasie miałam okazję przejrzeć książkę (długo była niedostępna na rynku)

Co znajdziecie w książce:
książka w twardej okładce, na dobrej jakości grubym, matowym papierze.
♦ Spis treści
♦ Podział na siedem rozdziałów

„Przedmowa” i „Jedzenie na zimę” – kilka słów o zimie w Szwecji, zimowym jedzeniu, gromadzeniu zapasów, świątecznych tradycjach, przepisach, jak przygotować ozdoby świąteczne, „Wypieki i słodkości” (np. marchewkowe kulki z cytryną i kardamonem, daktylowe pralinki, marchewkowy wytrawny chleb), „Napoje” (np. złote mleko, gorąca czekolada, Ginger Beer), „Świąteczny stół” (wytrawne-skandynawskie dania np. słonecznikowe klopsiki, garam masala, czy zapiekanka z warzyw z ziołami), „Na przerwę noworoczną” (wykorzystanie poświątecznych resztek np. kilku ugotowanych ziemniaków – pizza z topinamburem, pieczone pierogi bolani)

Skorowidz przepisów z listą przepisów
każdy rozdział zakończony świąteczną inspiracją np. na własnoręcznie przygotowany świecznik
przed każdym przepisem kilka słów od autorki odnośnie danej potrawy, deseru, napoju itp (np. jego tradycja, korzenie, jakie zajmuje miejsce w domowej tradycji itp.)
przejrzyste przepisy przepisy bardzo przejrzyste – zawierają najważniejsze informacje dotyczące dań: ilość porcji, składniki z uwzględnieniem zamienników, sposób przygotowania, niekiedy uwagi, wskazówki oraz sugestie autorki, fotografia
czasem informacja o tym jak samemu wykorzystać przyprawę
informacja o tym jak i z czym podawać a także jak długo przechowywać
apetyczne, za bardzo nie podrasowane fotografie
przejrzyste i czytelne przepisy – nieskomplikowana instrukcja przygotowania
przepisy umieszczone w książce to tradycyjne szwedzkie przepisy lub autorskie pomysły – odświeżone i zmienione na roślinne a następnie sprawdzone i przetestowane na bliskich oraz znajomych
przepisy są wegańskie
♦ w większości przepisy z wykorzystaniem znanych (mnie wszystkich) i dostępnych także w Polsce produktów ale i tych z którymi może być większy bądź mniejszy problem (np. syrop daktylowy, śmietanka owsiana, papier ryżowy), jednak łatwych do zastąpienia (miód/cukier/mleczko kokosowe/naleśniki/tortille)
produkty raczej znane i dostępne w Polsce – nie gwarantuje, że w każdym spożywczaku ale w tych nieco większych, powinny być
♦ przepisy zazwyczaj z niedrogich składników ale i występują też i te droższe jak np. mleko owsiane, masło migdałowe itp.
przepisy bazują na sezonowych produktach
składniki, które wykorzystano są naturalne – wyhodowane lub zebrane przez autorkę, pozbawione sztucznych nawozów, chemii, polepszaczy czy też wzmacniaczy (warzywa, owoce, grzyby, niektóre przyprawy jak np. suszony rokitnik)
przepisy z wykorzystaniem ziół i przypraw zarówno polskich jak i tych, które nadają daniom oryginalności i egzotycznej nuty np. kurkuma, kmin, imbir (w Polsce dostępne marek między innymi Prymat, Kamis) – takich które nadają daniom oryginalności i egzotycznej nuty
♦ ciepło, radość i pasja do jedzenia bijąca z książki
♦ klimat

SŁOWEM PODSUMOWANIA
  Nim książka „Zielone Boże Narodzenie” trafiła do moich rąk zastanawiałam się jak przepisy oraz wykorzystane w nich składniki odnajdą się do naszych polskich reali oraz tradycji. Jak się okazało w książce nie znalazłam produktu, który byłby mi obcy (chociaż dla niektórych mleko migdałowe, papier ryżowy, masło orzechowe itp. są obce) – może nie wszystkie dostępne w moim mieście, sprawdzone, czy wypróbowane ale zasłyszane owszem. Autorka (będąc także blogerką) jest wegetarianką i w swojej książce zebrała kilka – sprawdzonych i przetestowanych przepisów świątecznych z wykorzystaniem owoców, warzyw itp. które sama wyhodowała, zebrała i np. zamroziła/wysuszyła, dzięki czemu samym składniki są naturalne, bez polepszaczy i chemii a przygotowane z nich potrawy smaczniejsze (jakość produktu wpływa na jego smak). Jednocześnie niektóre z nich jak np. przyprawy, mleko sojowe, śmietanka owsiana czy mleczko kokosowe pochodzą ze sklepów, jednak np. masło migdałowe można przygotować w domu. Produkty w większości są znane i dostępne w Polsce – może nie w każdym sklepie, jednak w tych większych powinny a nawet jeśli i nie to bez problemu zastąpimy je innym – masło migdałowe, można zwykłym fistaszkowym, papier ryżowy naleśnikiem/tortillą a śmietankę owsianą kokosową ew. w wersji niewegańskiej zwykłą. Tak więc nie powinien być problem z przygotowaniem proponowanych przepisów. lussebullar  Przepisy przejrzyste, nieskomplikowane, różnorodne, mogąca zainteresować, wzbudzić większą ciekawość a w przypadku przygotowania także i posmakować. Starannie wydana książka z której przebija rodzinne ciepło, urok, miłość do gotowania jak i samych świąt, celebrowania chwil z rodziną a także szacunek do wszelkich produktów i tradycji. Oryginalna, nietuzinkowa mogąca stanowić inspirację dla wegetarian, wegan, mięsożerców, tych którzy a także chcieliby rozszerzyć swoją kuchnię o kilka nietuzinkowych pomysłów a także lubią kulinarne podróże – chcieliby poznać nowe smaki, odświeżyć te znane i/lub poznać w nowej odsłonie  rozszerzyć swoją kuchnię o kilka nietuzinkowych pomysłów ale i lubiących spędzać czas w kuchni. Z chęcią coś z niej przygotuję i to nie koniecznie na święta.

Tytuł: Zielone Boże Narodzenie | Autor: Karoline Jönsson | Wydawnictwo: Marginesy | Okładka: twarda | Stron:160

unspash   fot II