Ciasta i Wypieki · Książki

Wegańskie piernikowo-orzechowe brownie | Bajka o rybaku i złotej rybce od Media Rodzina

  Witajcie. Dzisiejszy wpis będzie z tych, których już dawno nie było na blogu a mianowicie łączonych. Nie obiecuję, że wrócę do tej formy publikacji postów, jednak tym razem chciałam Was zaskoczyć a także zwrócić uwagę większego grona odbiorców. Mam nadzieję, że mi się udało ^_^W pierwszej kolejności coś słodkiego… ciężkie, wilgotne jednak nie zakalcowate brownie z dużą ilością kakao, czekolady a także nutą orzechowego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi lub ciasta śliwka w czekoladzie. Nie za słodkie – możliwe, że dla lubiących słodzić za mało słodkie ale jednak czuć tę naturalną słodycz, mimo iż nie ma w nim dodatkowego cukru z wyjątkiem tego z czekolady. Wszystko za sprawą dużej ilości kakao, ciemnej czekolady, oleju z fistaszków, suszonych śliwek i przyprawy korzennej. Kompozycja idealna na Święta i nie tylko. Kto chętny? ^_^
Składniki / 21×21/
* 100g namoczonych suszonych śliwek, rodzynek lub pół na pół
*300g czekolady gorzkiej lub deserowej

150 ml oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego (ok 1/2 szklanki)
50-100 ml ml ciepłej wody
2-3 kopiaste łyżki masła orzechowego

10 łyżek kakao (1/2-2/3 szklanki)
łyżka przyprawy korzennej (lub 2 łyżeczki)
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mielonego siemienia lnianego

* mogą być również: wiśnie/daktyle/żurawina/morele lub ich mieszanka
** wykorzystałam J.D.Gross z Lidla 80% – możecie użyć o mniejszej zawartości miazgi kakaowej – jeśli lubicie bardziej słodkie borwnie użyć tej 50-60% lub ciemną 70% wymieszać z mleczną, ale wówczas brownie nie będzie bez cukru
*** kakao jest ekologiczne

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, sól oraz siemię lniane.
Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku i na małym ogniu razem z olejem oraz wodą.
Rodzynki blendujemy na gładką masę. Jeśli pojawi się problem, dodajemy trochę czekoladowej masy i miksujemy.

Tak powstałą masę dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy masę czekoladową, masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt sucha jeszcze dolewamy wody.

Wylewamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut lub dłużej jeśli uznamy, że brownie jest zbyt wilgotne.
Brownie po wyjęciu z piekarnika jest miękkie ale tężeje po spędzeniu kilku godzin w lodówce.
Smacznego

  Nie ma osoby, która nie znałaby Bajki o rybaku i złotej rybce. Historia ubogiego rybaka, który pewnego dnia złowił magiczną złotą rybkę spełniającą życzenia to chyba jedna z najbardziej znanych baśni na świecie. Jednak czy wiedzieliście, że jej korzenie sięgają daleko, daleko w przeszłość? To ludowa baśń spisana po raz pierwszy przez braci Grimm, która zyskała nieśmiertelną sławę dzięki poetyckiej wersji Aleksandra Puszkina?OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Ja dowiedziałam się dopiero niedawno wraz z wydaną przez wydawnictwo Media Rodzina baśnią właśnie w przekładzie Puszkina wzbogaconą o ilustracje moskiewskiego artystę i architekta Kiriłła Czełuszkina. Analiza i opisywanie baśni nie miałoby sensu – jej morał jest prosty i czytelny. Pokazuje, że chęć posiadania, spełnione kolejne zachcianki i marzenia tak na prawdę nie dają upragnionego szczęścia. To co daje nam szczęście jest nieocenione i często pod naszymi oczami – nie potrzeba posiadać wiele aby być w pełni szczęśliwym. Szczęśliwi ludzie to nie Ci bogaci ale Ci którzy potrafią docenić to co mają i dostrzegają ile piękna ich otacza. To również metafora ludzkiego życia i oblicza a dokładnie pychy oraz chciwości, które niekiedy nie mają końca… człowiek chce więcej i więcej. To jego wyniszcza.. jego a także jego bliskich. Nie ma sensu więcej się rozpisywać – zamiast analizować przenieśmy się do baśni a uwierzcie dzięki obrazom. które zobaczycie to jest możliwe.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tytuł: Bajka o rybaku i złotej rybce | Tekst: Julian Tuwim | Ilustracje: Aleksander Puszkin | Wydawnictwo Media Rodzina | Oprawa: Twarda | Stron: 40

156 myśli w temacie “Wegańskie piernikowo-orzechowe brownie | Bajka o rybaku i złotej rybce od Media Rodzina

  1. Oj to brownie wygląda mega ❤ Dla mnie tym lepiej im bardziej czekoladowe, a mniej słodkie ❤
    A bajka wydaje się super – i piękny morał z niej płynie, o którym niestety wciaż wielu ludzi zapomina 😦

    Polubienie

    1. Dziękuję… bardzo mi miło :* Lubisz piernikowe smaki? 😉
      Ludzie nie są idealni – nikt nie jest…. człowiek zapomina o wielu istotnych sprawach ale po to są książki, inni ludzie i pewne czynniki… po to aby przypominac im o pewnych sprawach.

      Polubienie

  2. Bardzo ciekawy przepis, takiego brownie jeszcze nie widziałam 🙂 Prezentuje się bardzo zachęcając. Duża ilość kakao i masło orzechowe – to zdecydowanie moje smaki 😀

    Polubienie

    1. Powoli zamierzam wracać do pierwszego zamysłu bloga (wtedy kiedy powstał kilka lat temu a był jeszcze na bloxie) Postaram się aby przynajmniej raz w tygodniu pojawił się tutaj przepis, jednak nie obiecuje 😉 Musisz jednak wiedzieć, że będą to przepisy wegańskie i przeważnie wytrawne – nie spożywam mięsa i nie przepadam za słodkim 😉

      Polubienie

Dodaj odpowiedź do Ervisha Anuluj pisanie odpowiedzi