Przepisy · zapiekanki

Wegańska zapiekanka pasterska z dynią (Shepherd’s pie z dyniowym puree)

Od września zjadłam już z 15 dyń. Polubiłam to warzywo od kiedy tego roku pierwszy raz go spróbowałam. Dynię piekę i na jej bazie przygotowuje różne potrawy: curry, zupę, frytki lub ostatnio moją ulubioną sałatkę z wcześniej zamarynowanymi w maśle orzechowym a następnie upieczonym kalafiorem, brukselką, ciecierzycą a także pomidorami oraz nerkowcami. Jednak ostatnio miałam ochotę na coś innego – wybór padł na zapiekankę pasterską w której puree ziemniaczane, postanowiłam zastąpić tym z dyni z dodatkiem tahini, które lekko orzechowej dyni Hokkaido dodało jeszcze więcej orzechowej głębi, natomiast kilka kropel soku z cytryny sprawiło, że puree nie było mdłe. Przypieczona chrupiąca skórka tylko dodała całości smaku :)OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrzepis inspirowany przepisem z książki Kolorowa Kuchnia Roślinna Magdaleny Gembackiej
Składniki
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 średnie korzenie pietruszki
kawałek korzenia selera
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 kartonik krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody lub bulionu

1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2-1 łyżeczka kminu rzymskiego (dajcie 1 a nawet 1,5 jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka lub cayenne do smaku
sól i pieprz

UWAGI
1. Pomidory można zastąpić 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/pasaty
2. W przepisie można wykorzystać gotową mieszankę warzyw np. taką na zupę – o wadze 450g. Dusimy w sosie z soczewicą przez 10 minut.

Puree z dyni
1 mała dynia hokkaido o wadze 1-1200 kg
1-2 łyżki tahini
szczypta pieprzu cayenne
pieprz czarny
majeranek
trochę soku z cytryny

Puree
Oczyszczoną z pestek dynię, kroimy na kawałki i skrapiamy oliwą, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia najlepiej skórą do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok 20-30 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, lecz nie wysuszona.
Upieczoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy tahini oraz przyprawy i miksujemy na gładkie pure. Na koniec dodajemy trochę soku z cytryny dla smaku oraz wody gdyby pure było zbyt gęste. Próbujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy.

Zapiekanka
Soczewicę gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostawiamy do przestygnięcia.
W garnku z grubym dnem lub na patelni przesmażamy cebulę, kiedy się przyrumieni wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund.
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przesmażamy przez kilka sekund, następnie wsypujemy ugotowaną soczewicę, wlewamy pomidory oraz wodę/bulion. Dusimy do czasu aż warzywa będą al dante a sos nieco zgęstnieje. Wrzucamy zielony groszek i doprawiamy do smaku.

Masę soczewicowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierch wykładamy puree z dyni i wyrównujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-40 minut aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni i przypiecze (ja po upływie tego czasu włączyłam termoobieg i dopiekałam zapiekankę przez 5-10 minut). Zapiekankę ostawiamy na około 15 minut, aby odpoczęła i dopiero wówczas kroimy.
SmacznegoZapiekank 2

135 myśli w temacie “Wegańska zapiekanka pasterska z dynią (Shepherd’s pie z dyniowym puree)

  1. Kiedyś w Masterchefie jeden z uczestników (Charlie?) powiedział, że placek pasterski, to takie bolognese z ziemniakami.
    Nigdy nie próbowała, bo mięsa nie jadam. Cieszę się więc, że zaproponowałaś wersję wege:) Tę z chęcią przygotuję:)

    Polubienie

    1. Możliwe… nie oglądałam 🙂 Bolognese z ziemniakami – nigdy nie jadłam bolognese ani w wersji mięsnej (nie jem mięsa) ani wege, ponieważ nie lubię makaronu 🙂
      Będzie mi miło jeśli skorzystasz z przepisu. Mam nadzieję, że zapiekanka posmakuje 😉

      Polubienie

Dodaj komentarz