Spożywka

Naturalna miazga z migdałów Orzechownia / Masło orzechowe migdałowe Orzechownia

Uwielbiam masła orzechowe ale tylko te 100% orzechów. Marką, którą poznałam i od razu pokochałam a tym samym mogę polecić jest Orzechownia – mała firma, która powoli poszerza swój asortyment. Słoiczek z miazgą fistaszkową zachwycił mnie od pierwszej łyżeczki – podobnie było z miazgą z orzechów laskowych, chociaż i miazga orzechowa karmelowa również okazała się niczego sobie. Sięgając po słoiczek z miazgą migdałową byłam spokojna jakości otrzymanego produktu i tego, że jej smak mnie zachwyci. Czy tak było na pewno? ;)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skład: migdały prażone
Opakowanie: słoiczek 500g, słoiczek 200g

Opinia: Po odkręceniu słoiczka od razu poczułam intensywny i bardzo przyjemny aromat prażonych migdałów tak jakby z lekką nutą soli – zapach zachęcający do jak najszybszego spróbowania. Zauważyłam, że na powierzchni zgromadziła się naturalna warstwa oleju, co w przypadku tego tego typu produktów bez dodatków polepszaczy i tłuszczy utwardzonych jest zjawiskiem naturalnym. Wystarczy zamieszać całość tak aby olej wmieszać w miazgę orzechów (co nie jest łatwe w szczególności w przypadku małego słoiczka). Po wymieszaniu pasta zyskuje w miarę jednolitą konsystencję z widocznymi czarnymi kropkami w postaci skórek od migdałów a także drobinkami nie do końca zmielonych tychże orzechów.OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Po wzięciu łyżeczki z miazgą do ust pod zębami, na jęku oraz podniebieniu poczułam malutkie kawałeczki migdałów – nie były to spore kawałki jak w wersji crunchy, tylko takie rozdrobnione (jakby rozgnieść młotkiem) ale to wystarczyło by dodać przyjemnej chrupkości a także charakteru. Tym samym masło nie jest aksamitne i w ten sposób też się nie rozpuszcza a stawia lekkie „opór” (rozpuszcza się powoli o topornie).Miazga Mgdał 55  W smaku wyraźnie czuć intensywny i naturalny smak migdałów z wyczuwalną nutą prażenia oraz delikatną goryczką pochodzenia ze skórek. Po chwili dało się poczuć również delikatną słodycz a na samym końcu również sól – te dwa ostatnie tylko i wyłącznie pochodzenia naturalnego… z orzechów.OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Miazga migdałowa Orzechownia to produkt godny polecenia. Intensywnie migdałowy, naturalny – przepyszny. Można dodawać ją do owsianek, jaglanek, deserów, posmarować tosty, placuszki lub kanapki, dodawać do dań wytrawnych jak również wyjeść łyżeczką ze słoiczka… ja w ten sposób zjadłam ponad połowę słoiczka na raz, tak ciężko było mi się oderwać 😉

Wartość energetyczna w 100g – 624 kcal
Ocena – 6/6
Cena – sklepy ekologiczne a także internetowy sklep producenta, gdzie jest najtaniej (500g – 26-32zł, 200g – 18-22zł)

122 myśli w temacie “Naturalna miazga z migdałów Orzechownia / Masło orzechowe migdałowe Orzechownia

  1. Ależ Ty mi robisz smaka na takie pyszności, dobrze wiesz, że i ja uwielbiam wszystko, co orzechowe 🙂 I z powodu tego pochłaniania łyżeczką ze słoika muszę się pilnować by za często takich rarytasów nie kupować. Choć akurat miazgi migdałowej jeszcze nie próbowałam i chętnie bym się do wyjadania przyłączyła 🙂

    Polubienie

    1. Już dawno smaka nie robiłam xD Masło orzechowe wyjadam w ten sam sposób i cieszę się smakiem – nie zauważyłam aby odbiło się to na mojej wadze, ale też nie ważę się xD Migdałowe polecam – warto spróbować, chociaż z orzechów laskowych smakowało mi bardziej 🙂

      Polubienie

      1. Wcale nie aż tak dawno 🙂 Co do wagi, to u mnie niestety takie łasuchowanie bardzo szybko jest widoczne, nawet nie w kg ile w boczkach. Lubię prażone migdały, orzechy laskowe też.. Ten sklep Orzechownia jest tylko internetowy?

        Polubienie

      2. Oj już trochę minęło od czasu kiedy ostatnio pisałam o jakimś maśle i w ogóle recenzowałam produkt. Przepisów również jakos nie publikuje mimo iż mam zapisane szkice – trzymam na tak zwaną „czarną godzinę” 😉 Odnośnie Orzechowni to tak ale z tego co wiem ich produkty zaczynają pojawiać się stacjonarnie, tylko trzeba poszukać a najlepiej zapytać producenta 🙂

        Polubienie

      3. Raptem w połowie sierpnia, a ten czas tak szybko leci 🙂 Co oznacza czarna godzina na blogu? Może kiedyś natrafię na produkt Orzechowni w sklepie.. ale lepiej dla mnie samej, żeby go specjalnie nie szukać 😉

        Polubienie

      4. Popatrz już październik 😉
        Oj tam boczki… faceci lubią łapać za boczki a poza tym orzechy w boczki nie idą xD
        Popytam producenta, gdzie jest dostępny stacjonarnie i dam znać – może gdzie w Twojej okolicy? 😉

        Polubienie

      1. Nie no aż tak źle nie jest, ale z roku na rok większy rozmiar nie nastawia optymistycznie. Mniejsza z tym, fakt jest taki, że zjadłabym migdały w takiej formie z przyjemnością 🙂

        Polubienie

    1. To dobry pomysł… z pewnością sprawdzi się w tej postaci, chociaż ja nie miałam czego wykorzystać a poza tym było mi szkoda. mnie było szkoda (wyjadłam łyżeczką ze słoiczka – miałam na dwa razy) xD

      Polubienie

    1. Ja również bardzo lubię migdały – to chyba moje ulubione orzechy ❤ Laskowe również mi smakują, ale już te lekko podprażone – po podprażeniu nabierają nugatowego smaku i stawiam je na równi z migdałami (bez podprażenia już niżej). Natomiast jeśli chodzi o masełka z orzechów to to z laskowych nieco bardziej mi smakuje, chociaż tak naprawdę wiele zależy od producenta – masło orzechowe od Lewandowskiej nie uważam za smaczne (nie czuć w nim głębi nugatu ;/)

      Polubienie

      1. Poza tym słyszałam, że migdały są dobre na cholesterol (to znaczy pomagają obniżyć, podobno) i ogólnie mają dużo zastosowań zdrowotnych ;). Ja najbardziej lubię je chrupać same, bez niczego.
        Orzechy laskowe również lubię, ale i inne orzechy mi smakują, pistacje natomiast kocham, z tym, że mam taki niedobry zwyczaj jadania tych prażonych i solonych…
        Masła orzechowe z kolei rzadko jadam, ale zgadzam się z Tobą, że wiele zależy od producenta. I wiele też słyszałam o produktach tej pani, że są przereklamowane…

        Polubienie

      2. Zgadza się… gdzieś kiedyś czytałam, że jedzenie dwóch surowych migdałów dziennie i codziennie (nie tych prażonych) może uchronić przed nowotworami, coś jeszcze słyszalam o cukrzykach i właściwościach odchudzających 😉 W ogóle orzechy są bardzo zdrowe, tylko w zależności od rodzaju mają więcej bądź mniej poszczególnych witamin i mikroskładników (np. orzechy laskowe mają najwięcej spośród wszystkich orzechów witaminy E a z brazylijskimi należy uważać bo już dwa to dzienna porcja selenu). Wspominasz o pistacjach – kiedy rok temu spróbowałam ich po raz pierwszy, takich świezych bez soli i cukru, bardzo polubiłam – potem je lekko prażyłam i były jeszcze lepsze. Bardzo lubię, jednak u mnie sprzedają tylko te solone przy czym są bardzo drogie ;/ Sól podobno dodaje smaku orzechom 😀 A masz możliwość kupienia prażonych ale bez soli? 🙂
        Takie bez szału a jak drogo w jej śniadaniowej restauracji – owsianka z kurkumą 20zł ;/

        Polubienie

  2. Nigdy nie jadłam takiego masełka z migdałów. Generalnie lubię ich dość intensywny i charakterystyczny smak, więc może by mi zasmakowała ta miazga. 🙂

    Polubienie

    1. Ja jem właśnie w ten sposób chociaż takie masło ma szerokie zastosowania: do owsianek, jaglanek, dodatek do kremów, bananowych lodów (wegańskich), ciast, deserów (można zrobić ciasteczka nadziewane masłem orzechowym lub ciasteczka z masła orzechowego), do koktajli, smoothie, na kanapki jak również dań wytrawnych np. curry 😉 Mnie jednak jest szkoda i zjadam pół słoiczka na raz (jednak uważam bo to tłuszcz a wątroba tego nie lubi) 🙂

      Polubienie

  3. Jak ja lubię masło orzechowe! Niestety, strasznie podnosi mi się poziom cukru po spałaszowaniu nawet niewielkiej ilości.
    Ostatnio zachwyciłam się smakiem masła z orzechów laskowych, które przywiozłam z Albanii. Wybór w sklepie był niesamowity, poza fistaszkowymi, również z orzechów włoskich, pestek dyni, słonecznika, a nawet konopi indyjskich.

    Polubienie

    1. Naprawdę? Nawet te 100% orzechów? Orzechy działają na tej samej zasadzie?
      O tak… dobrej jakości masło z orzechów laskowych smakuje obłędnie ❤ Nie jadłam "gotowca" z pestek dyni, jednak chciałabym spróbować, natomiast to ze słonecznika skojarzyło mi się z tahini. Masło z orzechów włoskich dostałam w prezencie, takie domowe… było przepyszne – jedne z najlepszych jakie jadłam ❤

      Polubienie

  4. Mmm… Jak ja lubię takie rzeczy! Tej firmy akurat nie znałam, ale z innych często kupuję takie smarowidełka w rożnych wariantach. Lubię np. mieszane z różnych rodzajów orzechów. Jedynym minusem jest cena – zwykle nie są najtańsze.

    Polubienie

    1. Rzeczywiście cena tego typu produktów nie należy do najtańszych, jednak orzechy same w sobie tanie nie są a do tego dochodzi koszt produkcji, podatek vat, producent również chce i musi zarobić zarobić. Niemniej to smaczny produkt, zdrowy (chociaż i nie do końca ze względu na prażenie orzechów) i uniwersalny. Bardzo lubię chociaż sama nie kupuję zbyt często – dostaję w prezencie 🙂
      Wspomniałaś o mieszanych…. Terrasana? 🙂

      Polubienie

    1. Ja tak samo – marcepanu nie lubie, chociaż nie wiem, czy to co sprzedają w Polsce można nazwać marcepanem 😛 Jakby nie było masełko z migdałów lubię, chociaż przyznaję, że bardziej smakuje mi z innych orzechów 😉

      Polubienie

  5. Migdały są bardzo zdrowe. Mleko migdałowe jest dobrą alternatywą. Narobiłaś mi smaka tym masłem-kremem 😉 Jeśli wybieramy masło orzechowe to ważne by było naturalne, czytajmy skład. Lubię masło orzechowe dodawać do owsianki polecam 🙂 Dobranoc

    Polubienie

    1. Zgadzam się. Masło orzechowe bez dodatków same orzechy – takie są najlepsze. Bardzo smaczne jest również z orzechów laskowych – polecam. Ja maslo orzechowe wyjadam ze słoiczka lub dodaje do dań wytrawnych np. curry, chilli sin carne, sosu pomidorowego… polecam w szczególności to curry 🙂
      Jakie dobrej jakości „mleko” migdałowe polecasz? 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz