Uwielbiam masła orzechowe ale tylko te 100% orzechów. Marką, którą poznałam i od razu pokochałam a tym samym mogę polecić jest Orzechownia – mała firma, która powoli poszerza swój asortyment. Słoiczek z miazgą fistaszkową zachwycił mnie od pierwszej łyżeczki – podobnie było z miazgą z orzechów laskowych, chociaż i miazga orzechowa karmelowa również okazała się niczego sobie. Sięgając po słoiczek z miazgą migdałową byłam spokojna jakości otrzymanego produktu i tego, że jej smak mnie zachwyci. Czy tak było na pewno? ;)
Skład: migdały prażone
Opakowanie: słoiczek 500g, słoiczek 200g
Opinia: Po odkręceniu słoiczka od razu poczułam intensywny i bardzo przyjemny aromat prażonych migdałów tak jakby z lekką nutą soli – zapach zachęcający do jak najszybszego spróbowania. Zauważyłam, że na powierzchni zgromadziła się naturalna warstwa oleju, co w przypadku tego tego typu produktów bez dodatków polepszaczy i tłuszczy utwardzonych jest zjawiskiem naturalnym. Wystarczy zamieszać całość tak aby olej wmieszać w miazgę orzechów (co nie jest łatwe w szczególności w przypadku małego słoiczka). Po wymieszaniu pasta zyskuje w miarę jednolitą konsystencję z widocznymi czarnymi kropkami w postaci skórek od migdałów a także drobinkami nie do końca zmielonych tychże orzechów. Po wzięciu łyżeczki z miazgą do ust pod zębami, na jęku oraz podniebieniu poczułam malutkie kawałeczki migdałów – nie były to spore kawałki jak w wersji crunchy, tylko takie rozdrobnione (jakby rozgnieść młotkiem) ale to wystarczyło by dodać przyjemnej chrupkości a także charakteru. Tym samym masło nie jest aksamitne i w ten sposób też się nie rozpuszcza a stawia lekkie „opór” (rozpuszcza się powoli o topornie). W smaku wyraźnie czuć intensywny i naturalny smak migdałów z wyczuwalną nutą prażenia oraz delikatną goryczką pochodzenia ze skórek. Po chwili dało się poczuć również delikatną słodycz a na samym końcu również sól – te dwa ostatnie tylko i wyłącznie pochodzenia naturalnego… z orzechów. Miazga migdałowa Orzechownia to produkt godny polecenia. Intensywnie migdałowy, naturalny – przepyszny. Można dodawać ją do owsianek, jaglanek, deserów, posmarować tosty, placuszki lub kanapki, dodawać do dań wytrawnych jak również wyjeść łyżeczką ze słoiczka… ja w ten sposób zjadłam ponad połowę słoiczka na raz, tak ciężko było mi się oderwać 😉
Wartość energetyczna w 100g – 624 kcal
Ocena – 6/6
Cena – sklepy ekologiczne a także internetowy sklep producenta, gdzie jest najtaniej (500g – 26-32zł, 200g – 18-22zł)
Świetnie smakuje ❤
PolubieniePolubienie
Zgadzam się i aż szkoda, że już nie mam 😦
PolubieniePolubienie
Nie jadłam takiej miazgi. Wygląda na smaczną i uniwersalną 😉
PolubieniePolubienie
Według mnie taka jest i warto spróbować 😉
PolubieniePolubienie
Nie znam tej firmy 😉
PolubieniePolubienie
To mała firma, która nie stawia tyle na promocje co na jakość swoich produktów – to zadowoleni konsumenci robią jej reklamę ^_^
PolubieniePolubienie
Czy to… czy to jest… masło migdałowe?! *.* Muszę je mieć!
PolubieniePolubienie
Migdałowe, migdałowe 😀 Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ Ty mi robisz smaka na takie pyszności, dobrze wiesz, że i ja uwielbiam wszystko, co orzechowe 🙂 I z powodu tego pochłaniania łyżeczką ze słoika muszę się pilnować by za często takich rarytasów nie kupować. Choć akurat miazgi migdałowej jeszcze nie próbowałam i chętnie bym się do wyjadania przyłączyła 🙂
PolubieniePolubienie
Już dawno smaka nie robiłam xD Masło orzechowe wyjadam w ten sam sposób i cieszę się smakiem – nie zauważyłam aby odbiło się to na mojej wadze, ale też nie ważę się xD Migdałowe polecam – warto spróbować, chociaż z orzechów laskowych smakowało mi bardziej 🙂
PolubieniePolubienie
Wcale nie aż tak dawno 🙂 Co do wagi, to u mnie niestety takie łasuchowanie bardzo szybko jest widoczne, nawet nie w kg ile w boczkach. Lubię prażone migdały, orzechy laskowe też.. Ten sklep Orzechownia jest tylko internetowy?
PolubieniePolubienie
Oj już trochę minęło od czasu kiedy ostatnio pisałam o jakimś maśle i w ogóle recenzowałam produkt. Przepisów również jakos nie publikuje mimo iż mam zapisane szkice – trzymam na tak zwaną „czarną godzinę” 😉 Odnośnie Orzechowni to tak ale z tego co wiem ich produkty zaczynają pojawiać się stacjonarnie, tylko trzeba poszukać a najlepiej zapytać producenta 🙂
PolubieniePolubienie
Raptem w połowie sierpnia, a ten czas tak szybko leci 🙂 Co oznacza czarna godzina na blogu? Może kiedyś natrafię na produkt Orzechowni w sklepie.. ale lepiej dla mnie samej, żeby go specjalnie nie szukać 😉
PolubieniePolubienie
Popatrz już październik 😉
Oj tam boczki… faceci lubią łapać za boczki a poza tym orzechy w boczki nie idą xD
Popytam producenta, gdzie jest dostępny stacjonarnie i dam znać – może gdzie w Twojej okolicy? 😉
PolubieniePolubienie
Mąż lubi, ja nie czuję się z tym komfortowo.. Ale odrobinka dla smaku, czemu nie 😉 Kusisz..
PolubieniePolubienie
Rozumiem. Kobieta lubi kiedy nic jej nie „przeszkadza” ale że od orzeszków bez cukru i soli? xD
PolubieniePolubienie
100 gr ponad 600 kcal.. to mówi samo za siebie 😉
PolubieniePolubienie
To zdrowe kalorie i witaminy płynące z orzechów – poza tym nie przybieramy na wadze od jednego produktu. Nie dajmy się zwariować 😀
PolubieniePolubienie
Ja przybieram od wszystkiego! No może prócz wody 🙂
PolubieniePolubienie
Nie przesadzasz? Może tylko tak Ci się wydaje? 🙂
PolubieniePolubienie
Nie no aż tak źle nie jest, ale z roku na rok większy rozmiar nie nastawia optymistycznie. Mniejsza z tym, fakt jest taki, że zjadłabym migdały w takiej formie z przyjemnością 🙂
PolubieniePolubienie
Hm… a może przyczyna tkwi gdzie indziej a nie w maśle orzechowym? ❤
PS Większy rozmiar, więcej do kochania ❤
PolubieniePolubienie
Tak mówią, a mimo wszystko większość woli rozmiar mniej. Ja też 🙂
PolubieniePolubienie
Tylko aby nie za mały 😉
PolubieniePolubienie
Uwielbiam wszystko co migdałowe 🙂
PolubieniePolubienie
W takim razie zachęcam do spróbowania powyższej miazgi/masełka 😉
PolubieniePolubienie
Smacznie to wygląda. 🙂
PolubieniePolubienie
Jest smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
Ostatnio zakochałam się w maśle migdałowym:)
PolubieniePolubienie
Od jakiego producenta? 😉
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie miałam okazji jeść miazgi migadłowej, ale twojej waszej recenzji mam ochotę 😉
PolubieniePolubienie
Według mnie warto spróbować aby przekonać się, czy posmakuje 😉
PolubieniePolubienie
Narobiłaś mi ochoty 😛
PolubieniePolubienie
A to źle? 😀
PolubieniePolubienie
Takich wspaniałości, to ja nigdy nie odmawiam. 😊
PolubieniePolubienie
Żyje się tylko raz, więc po co sobie odmawiać, zwłaszcza tego co nam smakuje i jest zdrowe ;D
PolubieniePolubienie
Chętnie wykorzystała bym je do ciasteczek 😀
PolubieniePolubienie
To dobry pomysł… z pewnością sprawdzi się w tej postaci, chociaż ja nie miałam czego wykorzystać a poza tym było mi szkoda. mnie było szkoda (wyjadłam łyżeczką ze słoiczka – miałam na dwa razy) xD
PolubieniePolubienie
Uwielbiam migdały ale nigdy nie jadłam masła z nich 🙂 bardzo zachęcające 🙂
PolubieniePolubienie
W takim razie zachęcam aby spróbować – według mnie warto 🙂
PolubieniePolubienie
Zaciekawiło mnie to masełko 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawość można zaspokoić 🙂
PolubieniePolubienie
Nie jadłam jeszcze masła migdałowego:)
PolubieniePolubienie
Wszystko przed Tobą 🙂
PolubieniePolubienie
Ale mi narobiłaś smaku ;). Szalenie lubię migdały, to totalnie moje smaki!
PolubieniePolubienie
Ja również bardzo lubię migdały – to chyba moje ulubione orzechy ❤ Laskowe również mi smakują, ale już te lekko podprażone – po podprażeniu nabierają nugatowego smaku i stawiam je na równi z migdałami (bez podprażenia już niżej). Natomiast jeśli chodzi o masełka z orzechów to to z laskowych nieco bardziej mi smakuje, chociaż tak naprawdę wiele zależy od producenta – masło orzechowe od Lewandowskiej nie uważam za smaczne (nie czuć w nim głębi nugatu ;/)
PolubieniePolubienie
Poza tym słyszałam, że migdały są dobre na cholesterol (to znaczy pomagają obniżyć, podobno) i ogólnie mają dużo zastosowań zdrowotnych ;). Ja najbardziej lubię je chrupać same, bez niczego.
Orzechy laskowe również lubię, ale i inne orzechy mi smakują, pistacje natomiast kocham, z tym, że mam taki niedobry zwyczaj jadania tych prażonych i solonych…
Masła orzechowe z kolei rzadko jadam, ale zgadzam się z Tobą, że wiele zależy od producenta. I wiele też słyszałam o produktach tej pani, że są przereklamowane…
PolubieniePolubienie
Zgadza się… gdzieś kiedyś czytałam, że jedzenie dwóch surowych migdałów dziennie i codziennie (nie tych prażonych) może uchronić przed nowotworami, coś jeszcze słyszalam o cukrzykach i właściwościach odchudzających 😉 W ogóle orzechy są bardzo zdrowe, tylko w zależności od rodzaju mają więcej bądź mniej poszczególnych witamin i mikroskładników (np. orzechy laskowe mają najwięcej spośród wszystkich orzechów witaminy E a z brazylijskimi należy uważać bo już dwa to dzienna porcja selenu). Wspominasz o pistacjach – kiedy rok temu spróbowałam ich po raz pierwszy, takich świezych bez soli i cukru, bardzo polubiłam – potem je lekko prażyłam i były jeszcze lepsze. Bardzo lubię, jednak u mnie sprzedają tylko te solone przy czym są bardzo drogie ;/ Sól podobno dodaje smaku orzechom 😀 A masz możliwość kupienia prażonych ale bez soli? 🙂
Takie bez szału a jak drogo w jej śniadaniowej restauracji – owsianka z kurkumą 20zł ;/
PolubieniePolubienie
Nie próbowałam, ale jestem pewna, że by mi smakowało. Narobiłaś mi apetytu 😀
PolubieniePolubienie
Wszytko przed Tobą. Nie pozostaje Ci nic innego jak tylko spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe naturalne to najlepsza przekąska z możliwych 🙂
PolubieniePolubienie
Dla mnie to świetna przekąska 😉
PolubieniePolubienie
zjadłabym chyba łyżeczką całe opakowanie!
PolubieniePolubienie
Tak też zrobiłam 😀
PolubieniePolubienie
Coś dla mnie 🙂
PolubieniePolubienie
Lubisz tego typu kremy, orzechy i migdały? 🙂
PolubieniePolubienie
Zjadłabym masełko migdałowe. Dawno już go nie miałam 🙂
PolubieniePolubienie
Jeśli tak to obowiązkowo trzeba nadrobić zaległości 😀
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe ma tendencję do szybkiego „wyparowywania” ze słoiczka :))
PolubieniePolubienie
Szybko i w tajemniczych okolicznościach xD
PolubieniePolubienie
Ty kusicielko xD
PolubieniePolubienie
Słucham? 🙂
PolubieniePolubienie
mmmm to musi być genialne:D
PolubieniePolubienie
Jest 😀
PolubieniePolubienie
Nigdy nie jadłam takiego masełka z migdałów. Generalnie lubię ich dość intensywny i charakterystyczny smak, więc może by mi zasmakowała ta miazga. 🙂
PolubieniePolubienie
Myślę, że tak. Zachęcam aby spróbować 😉 Migdały to Twoje ulubione orzechy xD
PolubieniePolubienie
Takim masłem nigdy nie pogardzę 😀
PolubieniePolubienie
Ja również nie ;D
PolubieniePolubienie
Przez Ciebie nabrałam ochoty na kanapkę z masłem migdałowym. 😛
PolubieniePolubienie
Ochotę można zaspokoić 🙂
PolubieniePolubienie
Ne wiem jak smakuje bo nigdy nie jadłam masła migdałowego.
PolubieniePolubienie
Jeśli lubisz migdały i masła z orzechów to kiedyś musisz spróbować migdałowego – może Ci posmakować 🙂
PolubieniePolubienie
A do czego polecasz, bo chyba nie do zjadania łyżeczkami, choć czasem tak wyjadam ulubiony dżem 🙂
PolubieniePolubienie
Ja jem właśnie w ten sposób chociaż takie masło ma szerokie zastosowania: do owsianek, jaglanek, dodatek do kremów, bananowych lodów (wegańskich), ciast, deserów (można zrobić ciasteczka nadziewane masłem orzechowym lub ciasteczka z masła orzechowego), do koktajli, smoothie, na kanapki jak również dań wytrawnych np. curry 😉 Mnie jednak jest szkoda i zjadam pół słoiczka na raz (jednak uważam bo to tłuszcz a wątroba tego nie lubi) 🙂
PolubieniePolubienie
Spróbowałabym do dań wytrawnych właśnie:-)
PolubieniePolubienie
Polecam do curry albo najprościej z gotowanym na parze kalafiorem i kaszą lub bez kaszy 🙂
PolubieniePolubienie
Migdałowego nigdy nie jadłam, ale po tym co napisałaś chętnie spróbuję.
Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Jak ja lubię masło orzechowe! Niestety, strasznie podnosi mi się poziom cukru po spałaszowaniu nawet niewielkiej ilości.
Ostatnio zachwyciłam się smakiem masła z orzechów laskowych, które przywiozłam z Albanii. Wybór w sklepie był niesamowity, poza fistaszkowymi, również z orzechów włoskich, pestek dyni, słonecznika, a nawet konopi indyjskich.
PolubieniePolubienie
Naprawdę? Nawet te 100% orzechów? Orzechy działają na tej samej zasadzie?
O tak… dobrej jakości masło z orzechów laskowych smakuje obłędnie ❤ Nie jadłam "gotowca" z pestek dyni, jednak chciałabym spróbować, natomiast to ze słonecznika skojarzyło mi się z tahini. Masło z orzechów włoskich dostałam w prezencie, takie domowe… było przepyszne – jedne z najlepszych jakie jadłam ❤
PolubieniePolubienie
Mmm… Jak ja lubię takie rzeczy! Tej firmy akurat nie znałam, ale z innych często kupuję takie smarowidełka w rożnych wariantach. Lubię np. mieszane z różnych rodzajów orzechów. Jedynym minusem jest cena – zwykle nie są najtańsze.
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście cena tego typu produktów nie należy do najtańszych, jednak orzechy same w sobie tanie nie są a do tego dochodzi koszt produkcji, podatek vat, producent również chce i musi zarobić zarobić. Niemniej to smaczny produkt, zdrowy (chociaż i nie do końca ze względu na prażenie orzechów) i uniwersalny. Bardzo lubię chociaż sama nie kupuję zbyt często – dostaję w prezencie 🙂
Wspomniałaś o mieszanych…. Terrasana? 🙂
PolubieniePolubienie
Umm…
PolubieniePolubienie
O co chodzi?
PolubieniePolubienie
Wyrażam swój zachwyt…
PolubieniePolubienie
Jadłeś kiedyś? 😀
PolubieniePolubienie
Smakuje mi 😉
PolubieniePolubienie
Z chęcią sprawdziłabym jak smakuje 😉
PolubieniePolubienie
Według mnie warto 🙂
PolubieniePolubienie
Kusząca propozycja….mniam 🙂
PolubieniePolubienie
Skusisz się?:)
PolubieniePolubienie
Same migdały lubię a marcepanu już nie . Ciekawe jak byłoby z masłem migdałowym 😀
PolubieniePolubienie
Ja tak samo – marcepanu nie lubie, chociaż nie wiem, czy to co sprzedają w Polsce można nazwać marcepanem 😛 Jakby nie było masełko z migdałów lubię, chociaż przyznaję, że bardziej smakuje mi z innych orzechów 😉
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe mogłabym jeść o każdej porze *.*
PolubieniePolubienie
Nawet w środku nocy? 😀
PolubieniePolubienie
Taki mały słoiczek a ile radości 😀
PolubieniePolubienie
Dokładnie – szkoda, że ta przyjemność tak szybko się kończy ;P
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawa ta miazga. Na pewno by mi smakowała, z chęcią kiedyś ją wypróbuję. 😉
PolubieniePolubienie
Zachęcam – warto 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawa jestem jak smakuje masło migdałowe, nigdy nie próbowałam. 😊 Napisałam do Ciebie wiadomość. 😉
PolubieniePolubienie
W takim razie tym bardziej powinnaś spróbować 😀
Już czytam 🙂
PolubieniePolubienie
Nie jadłam ale chętnie spróbuje. Zapraszam do mnie 🙂
PolubieniePolubienie
Jeśli jesteś ciekawa smaku, warto spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Według mnie jest smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
Z chęcią sama skosztuję 😊.
Książki jak narkotyk
PolubieniePolubienie
Mam nadzieję, ze Ci posmakuje 🙂
Lubisz migdały? 🙂
PolubieniePolubienie
Miazga migdałowa jest dla mnie!
PolubieniePolubienie
Lubisz migdały i pasty orzechowe? 🙂
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie próbowałam tego produktu, ale wygląda na to, że warto go kupić 🙂
PolubieniePolubienie
Według mnie tak w szczególności jeśli lubisz orzechy, migdały i tego typu produkty 😉
PolubieniePolubienie
Aleś sobie pychotkę zakupiłaś. Świetnie, że masełko Ci smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowało bo już nie ma 😦
PolubieniePolubienie
Na zdjęciach wygląda obłędnie 😀
PolubieniePolubienie
I jest obłędna – zdjęcia mówią same za siebie xD
PolubieniePolubienie
Migdały są bardzo zdrowe. Mleko migdałowe jest dobrą alternatywą. Narobiłaś mi smaka tym masłem-kremem 😉 Jeśli wybieramy masło orzechowe to ważne by było naturalne, czytajmy skład. Lubię masło orzechowe dodawać do owsianki polecam 🙂 Dobranoc
PolubieniePolubienie
Zgadzam się. Masło orzechowe bez dodatków same orzechy – takie są najlepsze. Bardzo smaczne jest również z orzechów laskowych – polecam. Ja maslo orzechowe wyjadam ze słoiczka lub dodaje do dań wytrawnych np. curry, chilli sin carne, sosu pomidorowego… polecam w szczególności to curry 🙂
Jakie dobrej jakości „mleko” migdałowe polecasz? 🙂
PolubieniePolubienie
Nie mam ulubionego… patrzę na etykiety i zawsze coś wybiorę. Lubię też mleko kokosowe na którym robię muffinki pisałam kiedyś o tych muffinkach 😉
PolubieniePolubienie
Zastanawiam się czy można trafić na takie z dobrym składem 🙂
Na mleczko kokosowe trzeba uważać – większość ma w składzie zbędne dodatki 😦
PolubieniePolubienie
Z migdałów jeszcze nie jadłam, ale wygląda pysznie 😉
PolubieniePolubienie
Zachęcam do tego aby spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Aż mi ślinka pociekła, mniam mniam.
PolubieniePolubienie
Lubisz? 😀
PolubieniePolubienie