Miseczka zdrowia · Przepisy

Wegańskie orzechowe curry z fasolką szparagową

WPIS Z CZERWCA – CURRY PRZYGOTOWANE PONOWNIE TERAZ

Od jakiegoś czasu dzięki mojemu Tacie, któremu udało się skompletować dla mnie brakujące przyprawy, zaczęłam eksperymentować w kuchni z nowymi smakami. Poznaje i oswajam się w wcześniej nie znanymi mi smakami i przyprawami (swoją drogą zaskakujące jest to, że w sklepiku w piekarni znalazłam kilka wegańskich produktów typu agar, których nie dostanę w dużych sieciach takich jak Kaufland). Próbuje, dodaje, mieszam a aromaty roznoszą się po całym mieszkaniu. Może nie zawsze do końca smakuje mi to co ugotuje – wszakże dopiero poznaje smak pewnych przypraw – ale zawsze zjadam z przyjemnością. Paradoks? Zaskakujące? Możliwe… ja po prostu na nowo czerpię przyjemność z gotowania, eksperymentowania i poznawania nowych smaków, potraw… Jestem tego „głodna”. Chce i lubię. To dla mnie coś nowego w szczególności, kiedy przez długi czas kulinarnie byłam „wypalona”. Nie wiem jak długo ten stan się utrzyma – nie wiem ile przepisów z moich eksperymentów pojawi się na blogu, jednak przepisy będą przeplatane tematami związanymi z literaturą.

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na moje pierwsze w życiu curry – przygotowane od podstaw z poszczególnych przypraw a nie gotowej mieszanki czyli tak jak chciałam. To w 100% moja własna inwencja twórcza – nie bazowałam na żadnym przepisie. Nie wiem czy to prawdziwe curry, czy to curry idealne. Z pewnością jest „delikatne” – intensywny kumin nie przybija tej potrawy…smakowało mi, jednak nadal będę eksperymentować i szukać. Może podzielicie się ze mną przepisem na własne curry, które zachwyciło Was smakiem?Curry 3Składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
450-500g fasoli szparagowej
500g sparzonych, obranych i pokrojonych pomidorów/kartonik pomidorów
1 szklanka wody/bulionu
1-2 kopiaste łyżki masła orzechowego (Vitline)

1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry*
1/2-1 łyżeczki startego imbiru
1/2-1 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki (może być wędzona)
1/2-1 łyżeczka chilli
czarny pieprz
ew szczypta kardamonu

*suche nasiona podprażyłam na suchej patelni, do czasu aż uwolniły swój aromat. Po przestygnięciu zmieliłam.

Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek oraz jeśli jest taka potrzeba włókien. Płuczemy, osuszamy i kroimy na krótsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę oraz imbir i smażymy mieszając aż cebula będzie miękka ok 4-5 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pozostałe przyprawy – smażymy 2 minuty aż w kuchni zacznie intensywnie pachnieć. Gdyby przyprawy chciały przywrzeć do patelni, skrapiamy wodą.
Wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz szklankę, mieszamy aby powstał gęsty sos.
Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i dusimy na wolnym ogniu do czasu aż fasolka szparagowa zmięknie (mnie to zajęło ok 30 minut) – w razie potrzeby podlewamy wodą. Na końcu dodajemy masło orzechowe, mieszamy, dusimy przez chwilkę po czym próbujemy i ew. doprawiamy do smaku.
Smacznego

 

Reklamy

140 myśli na temat “Wegańskie orzechowe curry z fasolką szparagową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s