Kasza i ryż · Przepisy

Wegański Fesenjān z ciecierzycy – perski gulasz z orzechami włoskimi i melasą

Kolejny przepis inspirowany blogiem Minimalist Baker przygotowany w ramach mojej własnej akcji jaką jest odkrywanie i poznawanie nowych smaków. Potrzebowałam powiewu świeżości w kuchni, czegoś nowego, czego wcześniej nie znałam. Chciałam to poznać i na obecną chwilę ciekawość nie maleje a rośnie. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wegańską wersję perskiego gulaszu przygotowywanego z mięsa z kurczaka z dodatkiem orzechów włoskich i melasy z granatu. Za pierwszym razem w wersji wegańskiej zamiast mięsa wykorzystałam czerwoną soczewicę. Przyznam, że potrawka nie wyglądała zbyt apetycznie a i jej smak zbytnio mnie nie zachwycił – był ciekawy ale niekoniecznie do powtórzenia. Mimo tego postanowiłam zrobić drugie podejście do tego dania, soczewicę zastępując ciecierzycą – smak podobny, jednak wygląd zdecydowanie lepszy, z kolei przepis bardzo prosty a danie aromatyczne. W smaku cierpko-słodkawe, ale może być również i słodkie jeśli dodacie jakieś słodziło. Ciekawe – nieco lepsze od wersji z soczewicąOLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki /ok 3 porcje/
180g orzechów włoskich (1,5 szklanki)
2-4 łyżki melasy z granatu (30-60ml)
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
240g ugotowanej ciecierzycy
1/2 łyżeczki kurkumy plus na do smaku na koniec gotowania
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu plus na do smaku na koniec gotowania
czarny pieprz, sól
*ew.  1-2 łyżki cukru lub innego słodziła albo rodzynek

*w zależności od cierpkości melasy – produkty dostępne w sklepie bardzo często zawierają w składzie cukier, natomiast domowa będzie cierpka, co nie każdemu będzie odpowiadać.

Do podania:
pestki granatu
kasza, ryż, pieczywo

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Orzechy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Prażymy przez ok 10 minut uważając aby ich nie spalić. Orzechy mają się podprażyć. Studzimy, następnie mielimy na pyłek i odkładamy na bok.

W garnku o grubym dnie lub na dużej patelni rozgrzewamy olej (jeśli nie smażycie wylejcie trochę wody), przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie wsypujemy kurkumę oraz cynamon. Smażymy aż przyprawy uwolnią swój aromat przez 1-2 minuty, po czym wlewamy szklankę bulionu lub wody, dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz zmielone na proszek orzechy włoskie. Wlewamy melasę z granatu (zaczynamy od mniejszej ilości, tak aby swoim smakiem nie zdominowała potrawy), dodajemy czarny pieprz oraz ewentualnie słodzidło jeśli używamy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 10-15 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje a potrawa uwolni swój aromat.
Na koniec próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Przed podaniem gulasz można udekorować posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu.

Melasa z owoców granatu
Sok wlewamy do małego rondelka i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30 minut lub do czasu aż płyn ściemnieje i zredukuje się do 1/4 filiżanki. Z 250 ml soku powinniście otrzymać 70 ml melasy

Reklamy

116 myśli na temat “Wegański Fesenjān z ciecierzycy – perski gulasz z orzechami włoskimi i melasą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s