Kasza i ryż · Przepisy

Kasza jaglana z białą fasolą, kalafiorem i marchewką ala kaszotto

Jak już wspominałam lubię proste potrawy bez wydziwiania i na tym opiera się moja kuchnia. Jednocześnie czasem mam ochotę na eksperymenty lub spróbowanie czegoś nowego, jednak opiera się to na dodawaniu innych przypraw niż zazwyczaj np. wędzonej papryki lub masła orzechowego… ale spokojnie w tym przepisie postawiłam na nasze polskie smaki, chociaż oczywiście jeśli chcecie możecie dorzucić nieco orientu w postaci kurkumy, curry, kuminu czy garam masala ^_^
Zapraszam na potrawkę ala kaszotto inspirowaną jednym z przepisów z Kwestii Smaku 🙂Kasza jaglana z kalafiorem.jpgSkładniki /2 porcje – na zdjęciu widoczna 1 porcja/
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 mniejszego kalafiora (300-400g)
1 duża marchewka
2 garście szpinaku
szklanka ugotowanej białej fasoli lub ciecierzycy
100g kaszy jaglanej (opłukać po bieżącą wodą)
ok 1,5-2 szklanki wody
olej do smażenia

przyprawy: słodka mielona papryka, chilli lub pieprz cayenne, pieprz czarny ew. papryka wędzona, kurkuma, curry i szczypta kuminu

Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki, marchew obieramy a następnie kroimy w plasterki, szpinak płuczemy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy aż się przyrumieni, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, marchew, kalafior oraz przyprawy. Smażymy co chwilę mieszając przez ok 30-60 sekund.
Dodajemy suchą i wcześniej opłukaną kaszę jaglaną, następnie zalewamy wodą (posolić) lub bulionem.
Dusimy pod przykryciem i na małym ogniu ok 15-20 minut aż warzywa i kasza będą miękkie – w razie potrzeby dolewamy wody
Zdejmujemy okrywę, dodajemy ugotowaną białą fasolę lub ciecierzycę a także liście szpinaku (twardą część liścia odłożyć) i mieszając podgrzewamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość a smaki połączą się ze sobą. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

UWAGI
1. Jeśli chcecie danie możecie doprawić kurkumą, kuminem, curry, garam masala itp – wówczas otrzymacie nieco orientalny smak.
2. Do kaszy warto dodać świeże lub suszone pomidory

105 myśli w temacie “Kasza jaglana z białą fasolą, kalafiorem i marchewką ala kaszotto

  1. Prosto, szybko i smacznie, takie dania są najlepsze ;). To „kaszotto” może być dobre też jako posiłek do pracy, bo można je podgrzać w mikrofali. Podejrzewam też, że i na zimno może być smaczne 😉

    Polubienie

  2. Laska, jadłam to dwa dni temu! 😀 Ok, niezupełnie. Zrobiłam kaszę jaglaną z marchewką, kalafiorem, groszkiem, fasolą z puszki (lenistwo się kłania) i suszonymi pomidorami – a la kaszotto. Pycha, potwierdzam!

    Polubienie

  3. Dopiero co jadłam, ale takiego danie bym zjadła 😀 Choć nie przepadam za kaszą jaglaną, wymieniłabym na każdą inną 😛

    Polubienie

    1. Wolisz makarony? A może kasze nie smakują Ci bo nie jadłaś ich w takiej postaci, która by Ci smakowała? 🙂
      Oj nie przesadzaj…. naprawdę nie doceniasz siebie i swoich umiejętności. Więcej wiary w siebie i odwagi :*

      Polubienie

      1. Jaglaną najmniej, ale myślę że w Twoim wydaniu i taką bym zjadła 🙂 Zwłaszcza jakbyś Ty zrobiła, bo wiadomo że najlepiej smakuje gdy ktoś przygotuje 🙂

        Polubienie

      2. Rozumiem. Próbowałaś z kaszy jaglanej przygotować budyń czekoladowo-bananowy (z masłem orzechowym) lub krem do karpatki? To wersja na słodko, która może odczarować tę kaszę, natomiast w wersji wytrawnej z pomidorami, pieczarkami albo gołąbki 🙂 Byłoby mi miło, gdyby moja potrawa z kaszy posmakowała Tobie i Twojej rodzinie :*

        Polubienie

  4. Lubię kaszę gryczaną i jęczmienną, nie przepadam za manną i kuskus. Jaglanej, niestety, nie mogę jeść. Przy chorobach tarczycy jest niewskazana. Myślę, że można ją zastąpić inną kaszą. Twoje danie wygląda bardzo apetycznie:)

    Polubienie

  5. Kupuję w ciemno! ❤ Pyszne jaglane węglowodany w połączeniu z białkiem strączkowym i warzywami – mniam! ❤ Zrobię koniecznie 😀 Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych. Bardzo często serwuję ją jako dodatek do obiadu, ale także jako główny składnik deserów i śniadań. Cenię ją bardzo, szczególnie w okresach nasilenia AZS. Zawsze gdy mam problem ze skórą, a podejrzewam związek nasilenia zmian atopowych z dietą to stawiam właśnie na kaszę jaglaną. Bardzo pomaga, świetnie odtruwa, oczyszcza mój organizm, łagodzi podrażnienia i stabilizuje metabolizm.

    Polubienie

    1. Miło mi. Mam nadzieję, że posmakuje. Od siebie polecam dodać jeszcze pomidory – ja niestety nie miałam ;/ Wszystkie kasze są zdrowe i posiadają witaminy a także minerały, jednakże każda z kasz inne – jaglana jako jedyna posiada krzemionkę, która pozytywnie działa na włosy a ponadto osusza organizm, dlatego jest wskazana przy infekcjach. Niestety osoby mające problemy z tarczycą nie powinny jej spożywać. Cieszę się, że zauważyłaś taki pozytywny wpływ na Twój organizm jak i samopoczucie. Samo zdrowie 🙂 A z tym metabolizmem to nie wiedziałam. Powiesz coś więcej? 🙂

      Polubienie

  6. Uwielbiam takie warzywno-kaszowe miksy ❤ Ze szpinakiem i kalafiorem biorę od razu ❤ Ale jak tak napisałaś o maśle orzechowym to od razu zrobiłaś ochotę na taki orzechowy gulasz 😀

    Polubienie

Dodaj komentarz