Pieczywo · Przepisy

Hummus z burakiem i masłem orzechowym

Bardzo lubię domowy hummus. W ciągu tego lata przygotowywałam go już z pięć razy i to zawsze w porcjach hurtowych a następnie część mroziłam w szczelnym pojemniczku. Jak się okazało w tej formie hummus bardzo się przechowuje a jako dip do warzyw (marchewki, ogórki), wegańskich kotlecików, dodatek do kaszy lub młodych ziemniaków, sprawdza się bardzo dobrze. Oczywiście hummus można podawać z pieczywem, paluszkami, krakersami, wykorzystać jako nadzienie do pasztecików, naleśników, krokietów a nawet „sos” do pizzy. Możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszych własnych upodobań a nawet fantazji.

Do tej pory na blogu pojawiły się dwa przepisy na hummus: buraczany z białej fasoli a także tradycyjny z ciecierzycy oraz tahini. Zapraszam na kolejną odsłonę hummusu – na bazie ciecierzycy, z dodatkiem buraka i masła orzechowego zamiast tahini.OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:
240g ugotowanej ciecierzycy
1 średni pieczony lub ugotowany burak
2 łyżki masła orzechowego (50-60g/u mnie Agnex z  ostatnich zakupów)
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 mały ząbek czosnku
lodowata woda
szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie)

W pojemniku umieszczamy ciecierzycę, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Miksujemy, następnie dodajemy pokrojonego upieczonego buraka. Miksujemy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Po kilku minutach ciągle miksując zaczynamy dolewać wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem polewamy odrobiną oleju sezamowego lub oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami sezamu.
Przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Smacznego.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

130 myśli w temacie “Hummus z burakiem i masłem orzechowym

Dodaj komentarz