Przepisy · zapiekanki

Pieczony kalafior (w całości)

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw w szczególności w sezonie. Latem korzystam z faktu, że jest dostępny na straganikach i jem go naprawdę w dużych ilościach. Oczywiście można podawać go gotowanego na parze lub w popularnej wersji z bułką tartą (której nie lubię), jednak mnie najbardziej smakuje ten pieczony. W takiej takiej postaci nabiera bardziej wyrazistego i orzechowego aromatu oraz smaku.

Na blogu pokazywałam już kalafiora pieczonego z ciecierzycą i pomidorami, zamarynowanego w maśle orzechowym. Tym razem postanowiłam upiec głowę w całości – nigdy w ten sposób nie podawałam tego warzywa a przepis kusił mnie od dawna. Marynata pozostała taka sama – nie chciałam jej zmieniać, ponieważ ostatnio bardzo mi posmakowała 🙂
Kalafior pieczony w ten sposób jest z zewnątrz miękki a w środku delikatnie chrupiący, co dodatkowo podkreśla jego smak. Można kroić go na plastry lub trójkąty jak pizze i podawać np. jako dodatek obiadowy np. do kasz, ziemniaków lub delikatnej potrawki, ale również do grzanek z hummusem.Piecozny kalafior w całościSkładnik
1 kalafior

2 pełne łyżki masła orzechowego (60-70g)
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1-2 łyżki przegotowanej, zimnej wody (nie zawsze jest to konieczne)
1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2-1 łyżeczka mielonego chilli (dałam więcej, ponieważ lubię na ostro)
1/2-1 łyżeczka mielonego majeranku
świeżo mielony czarny pieprz, ewentualnie curry, kurkuma

Kalafior dokładnie płuczemy, wycinamy wszystkie liście i twardy głąb, jednak tak, aby kalafior się nie rozpadł. Osuszamy.
W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i odstawiamy na 5-10 minut aby smaki przegryzły się ze sobą, próbujemy i ew. doprawiamy. Pasta powinna być na tyle gęsta by oblepiła warzywo i nie spływała podczas pieczenia.

Część marynaty wlewamy w wycięty głąb kalafiora, delikatnie potrząsamy aby pokryła różyczki od środka. Resztę dokładnie wcieramy w „głowę” a także miedzy poszczególne różyczki – można pędzelkiem a można rękami. Kalafior odstawiamy na ok 30 minut aby jeszcze lepiej przesiąkł marynatą. Jednak jeśli pieczmy go od razu, warzywo układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ostatnią półkę.
Pieczemy ok 60 minut lub dłużej do momentu aż stanie się miękki (najlepiej sprawdzać wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków). Jeśli w trakcie pieczenia kalafior zbyt bardzo by się przypiekał, przykrywamy go folią do pieczenia

Jeśli wolicie bardziej miękki kalafior, pieczcie dłużej. W celu uzyskania bardziej przypieczonej skórki 2-3 minuty przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę.
Podajemy na ciepło jako dodatek do kasz/ziemniaków i warzyw lub samodzielnie jako przekąska.

UWAGI
1. Przyprawy do marynaty najlepiej dodać według własnych preferencji – spróbować i ewentualnie coś dodać. Ja lubię na ostro, dlatego dodałam więcej chilli niż w proponowanym przepisie
2. Tak naprawdę czas pieczenia zależy od wielkości kalafiora. Mniejszemu może wystarczyć 45 minut, a większy może potrzebować więcej niż godzinę.
3. Po godzinie pieczenia kalafior był „al dente”, delikatnie chrupiący, ale czas można wydłużyć aby był bardziej miękki.Kalafior w całości

118 myśli na temat “Pieczony kalafior (w całości)

    1. Zgadzam się – taki pieczony nabiera innego smaku i aromatu 🙂 Pieczony w całości również jest smaczny, chociaż jeśli mam być szczera to bardziej smakują mi pieczone różyczki a jeśli w całości, to faszerowany. Niemniej w kalafior w każdej postaci jest bardzo smaczny 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s