Przepisy · Spożywka

Nutsbe Masło arachidowe naturalne

  Jak już mogliście się przekonać uwielbiam masła orzechowe – zarówno te z orzechów jak i pestek oraz nasion. Gdybym miała podać swoje ulubione ciężko byłoby mi podjąć decyzję – musiałabym się zastanowić. Wiem, że z pewnością nie byłoby to fistaszkowe ale… z orzechów włoskich a także orzechów laskowych. Bardzo smakuje mi również tahini jak również masło z pestek słonecznika, jednakże i to fistaszkowe jest bardzo smaczne, jak również z migdałów, czy kokosa (chociaż to ostatnie od czasu do czasu). Takie masło orzechowe można ukręcić samemu – wystarczy odpowiedni sprzęt i dobrej jakości surowiec. Można również kupić gotowe. Co kto wybierze – w mojej szafce zawsze musi być słoiczek takiego „kremu”.OLYMPUS DIGITAL CAMERASkład: orzeszki ziemne 100%
Opakowanie: słoiczek 200gOLYMPUS DIGITAL CAMERAOpinia: Słoiczek w którym umieszczono masło orzechowe jest małe, poręczne i wykonane z grubego szkła. Jeszcze przed odkręceniem wieczka zauważyłam, że pasta ma w sobie sporą zawartość oleju fistaszkowego, po jego zdjęciu zauważyłam, że umieszczony w nim produkt rozwarstwił się a ponadto jest rzadki. Zamieszałam całość – konsystencja stała się jednolita, jednak nadal lejąca i rzadka z widocznymi malutkimi drobinkami orzeszków. Kolor beżowy, natomiast zapach subtelny – to delikatnie aczkolwiek wyczuwalnie podprażone fistaszki – naturalny bez oznak spalenizny, bądź też zjełczenia.OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Po wzięciu łyżeczki z masłem do ust od razu wyczułam tłustość a na języku maciupeńkie drobinki nie do końca zmielonych fistaszków. W smaku wyraźnie czuć delikatnie podprażone arachidy – podobnie jak w zapachu naturalne i bez niepożądanych smaków. Kiedy masło zaczyna rozchodzić się po ustach, oblepiając zęby oraz podmienienie do głosu dochodzi delikatna naturalna słodycz fistaszków a także ich słona nuta. Nie jest to jednak sól z solniczki a słoność, która naturalnie występuje w orzechach. Po rozpuszczeniu się masła w ustach jeszcze przez jakiś czas pozostaje naturalny smak arachidów oraz lekka słoność.OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Masło arachidowe Nutsbe to produkt na który warto zwrócić uwagę przy wyborze masła orzechowego. Ma nie tylko dobry skład bez zbędnych zapychaczy ale również dobrze smakuje – nie zostało przeprażone, czego nie lubię a ponadto zawiera malutkie drobinki orzeszków, które są miłym akcentem. To naprawdę dobry produkt i byłoby idealnie gdyby nie jego konsystencja, która dla mnie jest zbyt rzadka. Osobiście wolę zdecydowanie gęściejsze i „treściwsze” masła orzechowe a nie takie „wodniste”, lejące jak to. Ciężko nabrać je na łyżeczkę a co dopiero wyjadać łyżeczką ze słoiczka – trzeba podstawiać słoiczek pod usta. Jednak to już kwestia indywidualna – co kto lubi. Zawsze takie masło można wykorzystać jako polewa do placuszków, deserów, owsianek, jaglanek lub jak to lubi ^_^.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Jakby nie było produkt uważam za bardzo smaczny a dzięki temu, że w składzie nie zawiera soli oraz cukru, uniwersalny. Można wykorzystać go zarówno na słodko jak i wytrawnie… u mnie królowała druga opcja :)

Wartość energetyczna w 100g – 605 kcal
Ocena – 5,5/6 minus za konsystencję
Cena – sklepy ekologiczne a także internetowy sklep producenta

100 myśli w temacie “Nutsbe Masło arachidowe naturalne

  1. Ja również wolę te gęstsze masła orzechowe, właśnie żeby wyjadać ze słoika ;). Albo żeby upiec pyszne i proste ciasteczka. Takie lejące masło do moich ciasteczek by się chyba nie nadawało, podejrzewam, że trudno by było je uformować.

    Polubienie

    1. Masz na myśli ciasteczka z samego masła orzechowego i jajka? Bez mąki? Jeśli tak to byłoby to niemożliwe, bo masło leje się jak jak sos… to bardziej taka polewa 😉

      Polubienie

      1. Strzelam,że Sante – pamiętam, że kiedy jadłam za pierwszym razem to poczułam skwarki 😛
        Podobno w Biedrze na półce obok kremów lub na półce BIO jest masło 100% orzechów. Jeśli chcesz to podeślę Ci link na priv bo nie mogę wkleić zdjęcia ;/ Takie 100% według mnie są lepsze i warto spróbować 😉

        Polubienie

    1. Masło orzechowe? Jak już wspomniałam wyjeść łyżeczką ze słoiczka, do naleśników, placuszków, gofrów, na kanapki (niektórzy jedzą z dżemem i/lub masłem orzechowym), zrobić lody z banana i masła orzechowego, do marynat np. do kalafiora, kurczaka, dodawać do gulaszu (kurczak z masłem orzechowym), do owsianek, jaglanek, polewać lody, do bułeczek drożdżowych, ciasteczek, ciast… jest wiele możliwości i zastosowań 🙂

      Polubienie

      1. 🙂 no widzisz, ja normalnie nie używam takich produktów. Jedynie to nutella, kajmak. Dlatego pytam, bo teraz tym bardziej muszę ją wypróbować skoro ma tyle zastosowań 😉

        Polubienie

      2. Masło orzechowe możesz wykorzystać w taki sam sposób co nutellę – do tostów, na kanapki, do ciast… przełożyć nią wafle, dodać do koktajli. Jak kupisz masło orzechowe z orzeszków ziemnych i dodasz rozpuszczoną czekoladę lub kakao i np. pastę z daktyli (ewentualnie cukier), wyjdzie Ci zdrowa nutella… chociaż można i taki krem kupić – Orzechownia sprzedaje 🙂

        Polubienie

  2. Jak widzę takie „fit – organic – bio i eko” produkty to od razu czuję, że mój portfel ich nie udźwignie. Wychodzę z założenia, że umiar trzeba mieć we wszystkim i moje masło orzechowe 95% orzechów za dychę jest złotym środkiem między masłem 60% będącym czystą chemią za 3 zł, a masłem 100% za pół mojej wypłaty 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Powiem Ci, że osobiście nie patrze na plakietki „eko”, „bio”, „fit” itp. To, że coś nie nosi takiej nazwy nie oznacza, że jest gorsze w smaku lub zawiera całą masę konserwantów, nawozów oraz chemii… nie musi gorzej smakowac i nie smakuje gorzej, chociaż znajdą się ludzie, którzy twierdzą inaczej – mają prawo. A jeśli chodzi o masło orzechowe, to stacjonarnie można kupić masło orzechowe 100% orzechów i nie wydawać na nie krocie. Słyszałam, że w Biedronce takie jest – 500g za 10zł a w składzie 100% orzeszków ziemnych. Kiedyś na stronie Rossmana również widziałam podobne. Nie trzeba wydawać majątku aby mieć smaczny produkt z dobrym składem. Jednocześnie wiem, że nie wszystkim takie 100% -towe masła smakują – są tacy którzy wolą z cukrem 🙂

      Polubienie

    1. Bardzo lubię – najczęściej jest to domowe, które przechowuje w lodówce (ta szafka to tak przysłowiowo). Jednakże jednocześnie uwielbiam orzechy – bardziej od masła orzechowego 🙂

      Polubienie

  3. Mama przysłała masło orzechowe z USA swego czasu. Naturalne, niesłodzone i jeszcze z takimi drobinkami orzeszków – nie mój smak zupełnie. Fistaszki wyraźnie czułam, nie moja bajka.

    Polubienie

    1. Chodzi o smak masła, czy fakt, że nie przepadasz za fistaszkami? Bywa, że masła orzechowe nie smakują mimo iż ktoś lubi fistaszki, innym razem komuś nie smakuje takie masło bez dodatków ale słodzone i solone już tak. Może na kanapce lub toście z dżemem przypadłoby Ci do gustu. A może to nie jest Twój smak. I tak być może 🙂 ale nawet wtedy takie masło można wykorzystać np. przygotowując orzechowe ciasteczka, lody, krem ala Nutella (po dodaniu rozpuszczonej czekolady)… jest sporo możliwości 😉 Ciekawe czy taki krem z innych orzechów przypadł by Ci do gustu np z takiego kokosa lub orzechów laskowych 😉

      Polubienie

    1. Jak najbardziej. Jednocześnie słowo „jakość” w zależności od osoby może mieć różne znaczenie 😉
      Co sprawiło i sprawia, że zaczynasz przekonywać się do (jak to nazwałaś) „tego typu mazideł”? 😉

      Polubienie

Dodaj komentarz