Jak już mogliście się przekonać uwielbiam masła orzechowe – zarówno te z orzechów jak i pestek oraz nasion. Gdybym miała podać swoje ulubione ciężko byłoby mi podjąć decyzję – musiałabym się zastanowić. Wiem, że z pewnością nie byłoby to fistaszkowe ale… z orzechów włoskich a także orzechów laskowych. Bardzo smakuje mi również tahini jak również masło z pestek słonecznika, jednakże i to fistaszkowe jest bardzo smaczne, jak również z migdałów, czy kokosa (chociaż to ostatnie od czasu do czasu). Takie masło orzechowe można ukręcić samemu – wystarczy odpowiedni sprzęt i dobrej jakości surowiec. Można również kupić gotowe. Co kto wybierze – w mojej szafce zawsze musi być słoiczek takiego „kremu”.Skład: orzeszki ziemne 100%
Opakowanie: słoiczek 200gOpinia: Słoiczek w którym umieszczono masło orzechowe jest małe, poręczne i wykonane z grubego szkła. Jeszcze przed odkręceniem wieczka zauważyłam, że pasta ma w sobie sporą zawartość oleju fistaszkowego, po jego zdjęciu zauważyłam, że umieszczony w nim produkt rozwarstwił się a ponadto jest rzadki. Zamieszałam całość – konsystencja stała się jednolita, jednak nadal lejąca i rzadka z widocznymi malutkimi drobinkami orzeszków. Kolor beżowy, natomiast zapach subtelny – to delikatnie aczkolwiek wyczuwalnie podprażone fistaszki – naturalny bez oznak spalenizny, bądź też zjełczenia. Po wzięciu łyżeczki z masłem do ust od razu wyczułam tłustość a na języku maciupeńkie drobinki nie do końca zmielonych fistaszków. W smaku wyraźnie czuć delikatnie podprażone arachidy – podobnie jak w zapachu naturalne i bez niepożądanych smaków. Kiedy masło zaczyna rozchodzić się po ustach, oblepiając zęby oraz podmienienie do głosu dochodzi delikatna naturalna słodycz fistaszków a także ich słona nuta. Nie jest to jednak sól z solniczki a słoność, która naturalnie występuje w orzechach. Po rozpuszczeniu się masła w ustach jeszcze przez jakiś czas pozostaje naturalny smak arachidów oraz lekka słoność. Masło arachidowe Nutsbe to produkt na który warto zwrócić uwagę przy wyborze masła orzechowego. Ma nie tylko dobry skład bez zbędnych zapychaczy ale również dobrze smakuje – nie zostało przeprażone, czego nie lubię a ponadto zawiera malutkie drobinki orzeszków, które są miłym akcentem. To naprawdę dobry produkt i byłoby idealnie gdyby nie jego konsystencja, która dla mnie jest zbyt rzadka. Osobiście wolę zdecydowanie gęściejsze i „treściwsze” masła orzechowe a nie takie „wodniste”, lejące jak to. Ciężko nabrać je na łyżeczkę a co dopiero wyjadać łyżeczką ze słoiczka – trzeba podstawiać słoiczek pod usta. Jednak to już kwestia indywidualna – co kto lubi. Zawsze takie masło można wykorzystać jako polewa do placuszków, deserów, owsianek, jaglanek lub jak to lubi ^_^.
Jakby nie było produkt uważam za bardzo smaczny a dzięki temu, że w składzie nie zawiera soli oraz cukru, uniwersalny. Można wykorzystać go zarówno na słodko jak i wytrawnie… u mnie królowała druga opcja :)
Wartość energetyczna w 100g – 605 kcal
Ocena – 5,5/6 minus za konsystencję
Cena – sklepy ekologiczne a także internetowy sklep producenta
Tego słoiczka nie jadłam 😉
PolubieniePolubienie
Ja również nie zjadłam słoiczka, tylko to co znajdowało się w słoiczku xD
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ❤
PolubieniePolubienie
Ja również 🙂
PolubieniePolubienie
Ja również wolę te gęstsze masła orzechowe, właśnie żeby wyjadać ze słoika ;). Albo żeby upiec pyszne i proste ciasteczka. Takie lejące masło do moich ciasteczek by się chyba nie nadawało, podejrzewam, że trudno by było je uformować.
PolubieniePolubienie
Masz na myśli ciasteczka z samego masła orzechowego i jajka? Bez mąki? Jeśli tak to byłoby to niemożliwe, bo masło leje się jak jak sos… to bardziej taka polewa 😉
PolubieniePolubienie
Tak, dokładnie te. Tzn. masło orzechowe, jajko i cukier ;).
PolubieniePolubienie
A to by nie wyszło – nie ma szans ;/
PolubieniePolubienie
Właśnie tak myślałam ;). To jednak pozostanę przy „tradycyjnym” maśle orzechowym 😉
PolubieniePolubienie
Takim z Biedronki lub Lidla? W Biedrze kiedyś widziałam 100% fistaszków 😉
PolubieniePolubienie
Akurat ostatnio jadłam kupione w kauflandzie, jakiejś znanej firmy :). Skład taki sobie, ale smak dobry 😉
PolubieniePolubienie
Strzelam,że Sante – pamiętam, że kiedy jadłam za pierwszym razem to poczułam skwarki 😛
Podobno w Biedrze na półce obok kremów lub na półce BIO jest masło 100% orzechów. Jeśli chcesz to podeślę Ci link na priv bo nie mogę wkleić zdjęcia ;/ Takie 100% według mnie są lepsze i warto spróbować 😉
PolubieniePolubienie
Dzięki za informację, jak będę w biedronce, to poszukam 😉
PolubieniePolubienie
Takie z brązową nakrętką, w zielonym papierku… Be vege 🙂
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście rzadkie ale i na nie znalazłabym sposób 😉
PolubieniePolubienie
Jak wspomniałam w recenzji – można wykorzystać je w kuchni a konsystencja to kwestia indywidualna 😉
PolubieniePolubienie
Ale to musiało być pycha ❤
PolubieniePolubienie
Było bardzo smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
Ja wolę rzadsze masełka bo łatwiej je rozsmarować na chlebku 🙂
PolubieniePolubienie
Z tym nie miałabyś problemu 😀
PolubieniePolubienie
Robisz mi smaka tymi recenzjami 🙂 Masła orzechowe uwielbiam i nie wiem czy cokolwiek zdążyłabym z nich przygotować 😉 zjadam w mig prosto ze słoiczka..
PolubieniePolubienie
Znam to z autopsji xD
Masz swoje ulubione masło? 🙂
PolubieniePolubienie
Nie próbowałam ich zbyt dużo, może ze dwa czy trzy rodzaje.. ale każde mi smakuje i lepiej żebym nie miała pod ręką 😉
PolubieniePolubienie
Jakie próbowałaś?:)
PolubieniePolubienie
Ale pychotka ❤
PolubieniePolubienie
Faktycznie, bardzo smaczne 😉
PolubieniePolubienie
Pyszota 😀
PolubieniePolubienie
Smaczne, to fakt 🙂
PolubieniePolubienie
Nie znam tego produktu, ale wygląda apetycznie. A do czego można go wykorzystać ?
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe? Jak już wspomniałam wyjeść łyżeczką ze słoiczka, do naleśników, placuszków, gofrów, na kanapki (niektórzy jedzą z dżemem i/lub masłem orzechowym), zrobić lody z banana i masła orzechowego, do marynat np. do kalafiora, kurczaka, dodawać do gulaszu (kurczak z masłem orzechowym), do owsianek, jaglanek, polewać lody, do bułeczek drożdżowych, ciasteczek, ciast… jest wiele możliwości i zastosowań 🙂
PolubieniePolubienie
🙂 no widzisz, ja normalnie nie używam takich produktów. Jedynie to nutella, kajmak. Dlatego pytam, bo teraz tym bardziej muszę ją wypróbować skoro ma tyle zastosowań 😉
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe możesz wykorzystać w taki sam sposób co nutellę – do tostów, na kanapki, do ciast… przełożyć nią wafle, dodać do koktajli. Jak kupisz masło orzechowe z orzeszków ziemnych i dodasz rozpuszczoną czekoladę lub kakao i np. pastę z daktyli (ewentualnie cukier), wyjdzie Ci zdrowa nutella… chociaż można i taki krem kupić – Orzechownia sprzedaje 🙂
PolubieniePolubienie
Chyba zrobię sobie prezent 🙂
PolubieniePolubienie
Jak najbardziej można 🙂
PolubieniePolubienie
Nie znam tego produktu
PolubieniePolubienie
Masz na myśli konkretnie to masło orzechowe, czy ogólnie taką pastę? 🙂
PolubieniePolubienie
Kocham takie produkty:)
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe zawsze jest w Twojej szafce? 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię i kupuję 🙂
PolubieniePolubienie
W jaki sposób najczęściej wykorzystujesz je w kuchni? 🙂
PolubieniePolubienie
Chyba nie jadłam 😉
PolubieniePolubienie
Według mnie warto spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe bardzo często używam do koktajli, więc chętnie przetestuję ten smak. 😊
PolubieniePolubienie
Jaki jest Twój ulubiony koktajl? Co do niego dodajesz? 🙂
PolubieniePolubienie
Chłopaki lubią, więc staram się je mieć pod ręką 😛
PolubieniePolubienie
A Ty nie lubisz? 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam!
PolubieniePolubienie
A no mniam xD
PolubieniePolubienie
Chyba zjadłabym cały słoiczek na raz! 🙂
PolubieniePolubienie
To niewykluczone 😀
PolubieniePolubienie
Jak widzę takie „fit – organic – bio i eko” produkty to od razu czuję, że mój portfel ich nie udźwignie. Wychodzę z założenia, że umiar trzeba mieć we wszystkim i moje masło orzechowe 95% orzechów za dychę jest złotym środkiem między masłem 60% będącym czystą chemią za 3 zł, a masłem 100% za pół mojej wypłaty 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Powiem Ci, że osobiście nie patrze na plakietki „eko”, „bio”, „fit” itp. To, że coś nie nosi takiej nazwy nie oznacza, że jest gorsze w smaku lub zawiera całą masę konserwantów, nawozów oraz chemii… nie musi gorzej smakowac i nie smakuje gorzej, chociaż znajdą się ludzie, którzy twierdzą inaczej – mają prawo. A jeśli chodzi o masło orzechowe, to stacjonarnie można kupić masło orzechowe 100% orzechów i nie wydawać na nie krocie. Słyszałam, że w Biedronce takie jest – 500g za 10zł a w składzie 100% orzeszków ziemnych. Kiedyś na stronie Rossmana również widziałam podobne. Nie trzeba wydawać majątku aby mieć smaczny produkt z dobrym składem. Jednocześnie wiem, że nie wszystkim takie 100% -towe masła smakują – są tacy którzy wolą z cukrem 🙂
PolubieniePolubienie
O rany! Ale pycha :)))
PolubieniePolubienie
Jak xD
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe ma kupę kalorii….
PolubieniePolubienie
Tak jak wiele produktów, jednak nie są to tak zwane „puste kalorie” 😉
PolubieniePolubienie
Dla mnie masło orzechowe to życie i właśnie najlepsze jest z fistaszków ❤ Z chęcią bym sprawdziła to, rzeczywiście ma super skład 🙂
PolubieniePolubienie
Fistaszkowe Twoje ulubione 🙂 Najczęściej wyjadasz je wprost ze słoiczka? 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię masło orzechowe 😉
PolubieniePolubienie
Ja również a orzechy jeszcze bardziej 🙂
PolubieniePolubienie
Nie przepadam ani za masłem, ani za kremem orzechowym.
Chociaż same orzechy lubię:)
PolubieniePolubienie
Bywa i tak 🙂 Jakie orzechy są Twoimi ulubionymi? 🙂
PolubieniePolubienie
Smacznie wyglada 🙂
PolubieniePolubienie
Według mnie jest smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
Masła tego producenta nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Spróbuj jeśli będziesz miała możliwość a także ochotę 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam!
PolubieniePolubienie
Nawet podwójne Mniam xD
PolubieniePolubienie
Apetyczne, lubię taką konsystencję masła orzechowego 🙂
PolubieniePolubienie
Wiedziałam, że znajdą się osoby dla których konsystencja będzie idealna 😉
PolubieniePolubienie
Mniam 😀
PolubieniePolubienie
Nie zaprzeczę 🙂
PolubieniePolubienie
Ja zazwyczaj masło orzechowe zamawiam na Krukam
PolubieniePolubienie
Słyszałam o tym producencie. Masła z jakich orzechów zamawiałaś? 🙂
PolubieniePolubienie
Musisz mega lubić takie smakołyki, skoro w Twojej szafce zawsze musi być słoiczek takiego „kremu”.
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię – najczęściej jest to domowe, które przechowuje w lodówce (ta szafka to tak przysłowiowo). Jednakże jednocześnie uwielbiam orzechy – bardziej od masła orzechowego 🙂
PolubieniePolubienie
Mama przysłała masło orzechowe z USA swego czasu. Naturalne, niesłodzone i jeszcze z takimi drobinkami orzeszków – nie mój smak zupełnie. Fistaszki wyraźnie czułam, nie moja bajka.
PolubieniePolubienie
Chodzi o smak masła, czy fakt, że nie przepadasz za fistaszkami? Bywa, że masła orzechowe nie smakują mimo iż ktoś lubi fistaszki, innym razem komuś nie smakuje takie masło bez dodatków ale słodzone i solone już tak. Może na kanapce lub toście z dżemem przypadłoby Ci do gustu. A może to nie jest Twój smak. I tak być może 🙂 ale nawet wtedy takie masło można wykorzystać np. przygotowując orzechowe ciasteczka, lody, krem ala Nutella (po dodaniu rozpuszczonej czekolady)… jest sporo możliwości 😉 Ciekawe czy taki krem z innych orzechów przypadł by Ci do gustu np z takiego kokosa lub orzechów laskowych 😉
PolubieniePolubienie
Chyba lubisz 😉
PolubieniePolubienie
Masło orzechowe? Lubię 😉
PolubieniePolubienie
Jedne z lepszych 🙂
PolubieniePolubienie
Smaczne 😉
PolubieniePolubienie
Uwielbiam masła orzechowe. To moja wielka miłość 🙂
PolubieniePolubienie
W Twojej szafce zawsze jest jakiś słoiczek?;)
PolubieniePolubienie
Musisz bardzo je lubić 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię masła orzechowe – to jest smaczne, chociaż jadłam lepsze… poza tym jednak wolę orzechy same w sobie 🙂
PolubieniePolubienie
Dla mnie to bomba alergenowa!
Brrrrr
PolubieniePolubienie
Rozumiem… i tak bywa – trzeba unikać.
Życzę zdrowia :*
PolubieniePolubienie
Zdrowo, choć kalorycznie
PolubieniePolubienie
PO co liczyć kalorie… to zdrowe kalorie a poza tym witaminy 🙂
PolubieniePolubienie
ja lubię zarówno takie stałe, gęste, ale ostatnio polubiłam też rzadsze, dodaję do jogurtu i ładnie mi się miesza, a jak mam w domu tylko to gęste to mam osobno masło i jogurt;0
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście takie rzadsze łatwiej jest wmieszać np. w jogurt lub wykorzystać jako polewę – zawsze można znaleźć zastosowanie 😉
PolubieniePolubienie
Mi tam z reguły smakują wszystkie masła orzechowe 100%.
PolubieniePolubienie
Konsystencja nie ma znaczenia? 🙂
PolubieniePolubienie
Zawsze mam takie masło w domu 🙂 Zwykle taki słoik to w tydzień schodzi 🙂
PolubieniePolubienie
W jaki sposób wykorzystujesz je najczęściej i najchętniej? Wyjadasz łyżeczką ze słoiczka? 😀
PolubieniePolubienie
Coraz bardziej przekonuję się do tego typu mazideł. Jednak jakość ma znaczenie.
PolubieniePolubienie
Jak najbardziej. Jednocześnie słowo „jakość” w zależności od osoby może mieć różne znaczenie 😉
Co sprawiło i sprawia, że zaczynasz przekonywać się do (jak to nazwałaś) „tego typu mazideł”? 😉
PolubieniePolubienie
Lubię bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
Częściej kupujesz czy robisz własne? 🙂
PolubieniePolubienie