Do chleba · Przepisy

Domowy mus kokosowy/pasta kokosowa

Kiedy padnie hasło masło orzechowe większość najprawdopodobniej ma te przygotowywane z orzeszków ziemnych (które nie są orzechami). Tak naprawdę taki krem można przygotować z każdego rodzaju orzechów oraz pestek a nawet ich mieszanki z kokosa również. Coraz bardziej popularny mus/pasta kokosowa to nic innego jak zmielony miąższ kokosa – wiórki kokosowe. Jeśli macie dobry blender (taki 600 W wystarczy), wiórki kokosowe i chwilę cierpliwości możecie przygotować go sami w domu – to naprawdę nic trudnego.

Do przygotowania takiego musu najlepiej użyć ekologicznych lub niesiarkowanych wiórków kokosowych – co ważne świeżo otwartych aby miały więcej aromatu i smaku. Do tego będzie potrzebny wcześniej wspomniany blender z pojemnikiem do lodu lub robot kuchenny – im więcej mocy tym lepiej.

Domowy mus od razu po przygotowaniu jest płynny, jednak potem zastyga i ma stałą konsystencję. Przechowywany w lodówce twardnieje, w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą lecz nie twardą a podgrzewany zaczyna ponownie robić się płynny. Według mnie i mojej mamy nie wymaga żadnych innych dodatków, gdyż sam w sobie jest lekko słodkawy – bardzo smaczny. Idealny do owsianek, jaglanek, ciast, deserów, pralinek a także do wyjadania łyżeczką ze słoiczkaOLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki
wiórki kokosowe nieodtłuszczone lub tylko trochę odtłuszczone (użyłam niesiarkowanych Vitline)

Wiórki kokosowe wrzucam do pojemniczka blendera lub robota kuchennego i zaczynam blendować do uzyskania gładkiego kremu. Na początku wiórki zamienią się w mąkę kokosową, jednak z czasem zaczną wytrącać olej kokosowy, który sprawi że zamienią się w gładki krem o konsystencji gęstej śmietany. W zależności od mocy sprzętu może to trwać nawet do okołu 10 minut – czasem możliwe jest, że pasta będzie wymagać dodatku neutralnego oleju.OLYMPUS DIGITAL CAMERAUWAGI
1. W trakcie ucierania wiórków kokosowych koniecznie róbcie przerwy aby nie przegrzać i nie spalić blendera! Co jakiś czas najlepiej silikonową łopatką zeskrobujcie mąkę kokosową, która osadziła się na ściankach blendera.

Gotowe mus przelewamy do czystego słoika i pozostawiamy do stężenia (najszybciej stanie się to w lodówce). Mus przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu – według mnie najlepiej w lodówce.

2. Mus może nie wyjść jeśli wiórki będą zbyt mocno odtłuszczone – wówczas wskazany jest dodatek neutralnego oleju. Druga opcja to kiedy blender nie daje rady. Wiórki kokosowe powinny nieodtłuszczone lub tylko trochę odtłuszczone
3. Zarówno w temperaturze pokojowej jak i lodówce mus zastyga. Aby go upłynnić wystarczy wstawić go do naczynia z ciepłą wodą. Mus będzie się roztapiał. Na pierwszym zdjęciu pod wpływem upałów mus zaczął mi się lekko rozpuszczać – za długo robiłam zdjęcie 😉

152 myśli w temacie “Domowy mus kokosowy/pasta kokosowa

      1. „Głodnemu chleb na myśli…” to możliwe 🙂 Młoda kapusta jest smaczna. Szmurowana? Nie spotkałam się z takim określeniem. Inaczej duszona? 😉

        Polubienie

Dodaj komentarz