Spożywka

Haul spożywczy/zakupy z Vitline.pl / Ekozakupy

Wszyscy Ci, którzy regularnie odwiedzają mój blog od początku jego istnienia wiedzą, że cenię prostą kuchnię – taką w której potrawy przygotowywane są z łatwo dostępnych i sezonowych produktów. Uznaje motto „smak tkwi w prostocie” i według niego przygotowuje potrawy, które goszczą na moim stole. Niestety ostatnio i z tym miałam problem. Weźmy dla przykładu kaszę jaglaną – niby powszechnie znana i nasza polska a miałam problem aby kupić ją w moim mieście. Zawsze wybierałam tę z Biedronki produkowaną przez markę Cenos – najbardziej mi smakowała. Jednak od 2-3 miesięcy po kaszy jaglanej nie ma ani śladu. Podobnie w innych sklepach – kasza jaglana wyparowała. A kiedy już jakąś dostałam okazała się bez smaku i najgorszego sortu – jałowa, nijaka i szybko się rozgotowująca.OLYMPUS DIGITAL CAMERAMoja mama, która ostatnimi czasy rozsmakowała się w tej kaszy, zasugerowała aby zamówić ją w internetowym sklepie ekologicznym. Powiedziała, że przy okazji kupię mąkę gryczaną, której nigdy nie było w moim mieście a także tahini w szczególności, kiedy ostatnie kupione stacjonarnie, było spalone. Pomyślałam: Czemu nie? I wtedy trafiłam na sklep oraz markę Vitline.plOLYMPUS DIGITAL CAMERA  Vitline powstała z myślą o osobach, które chciałby odżywiać się nie tylko zdrowo ale różnorodnie. W ofercie posiada specjalnie wyselekcjonowane produkty, które mają właściwości prozdrowotne i są często wykorzystywane w medycynie naturalnej. To nie tylko produkty dostępne w Polsce takie jak mąki, kasze, orzechy i nasiona ale również te pochodzące z przeróżnych zakątków świata między innymi egzotyczne przyprawy, czy mieszanki przypraw a także suplementy diety i zamienniki cukru.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Asortyment może nie jest nie wiadomo jak szeroki i bogaty, ponieważ to nowy i młody sklep, który dopiero stawia pierwsze kroki na rynku, niemniej można znaleźć coś dla siebie. Poza tym niekiedy mniej znaczy więcej i lepiej – łatwiej jest się zdecydować. OLYMPUS DIGITAL CAMERANa ten moment sprawdziłam: przyprawy – bardzo aromatyczne, wiórki kokosowe – wspaniale i intensywnie pachną kokosem: lekko słodkawo i naturalnie, natomiast w smaku czuć kokos, bez uczucia stęchlizny – co więcej nie są siarkowane. Kasza jaglana po ugotowaniu nie robi się z niej papka, widać poszczególne ziarenka a poza tym ma ona smak i nie jest jałowa, masło orzechowe to czysty smak fistaszków z ich naturalną, lekką słodyczą, natomiast tahini jak przystało na ten produkt aromatyczne, lekko gorzkawe a co najważniejsze nie przeprażone i nie spalone – jak chałwa bez cukru – takie tahini powinno być. Bardzo dobra jakość i smak.

Chcielibyście przepisy z wykorzystaniem tych produktów? 😉

96 myśli w temacie “Haul spożywczy/zakupy z Vitline.pl / Ekozakupy

  1. Spore zakupy :). Czekam na przepisy z wykorzystaniem przedstawionych wyżej produktów ;).
    A z tą kaszą jaglaną masz rację, ostatnio trudno ją dostać, podobnie jak pęczak. Ja nie wiem czemu. Czy to ludzie wszystko wykupili? 😉

    Polubienie

      1. Też mam taką nadzieję ;). I że może coś podłapię i wprowadzę na stałe do mojego jadłospisu, w którym jest za mało warzyw…
        No właśnie, nie pomyślałam o suszy, może to być jeden z powodów…

        Polubienie

  2. Przepisy z kaszą jaglaną zawsze na propsie 🙂 Reszta dość umiarkowanie mnie interesuje 😉 Kokosa nie lubię, masła orzechowego też nie, a tahini nie znam, poza tym wydaje mi się nietanie. A ostatnio skąpa się zrobiłam 😉

    Polubienie

    1. Mam nadzieję, że uda mi się wzbudzić Twoją ciekawość i rozbudzić kubki smakowe 🙂
      Czy tahini drogie? Nie wiem jak w sklepach w większym mieście ale za ok 9-10zł powinnaś kupić słoiczek 200g (Basia Basia) a takie z primaviki 180g na promocji 4-5zł, normalnie ok 6zł 🙂

      Polubienie

      1. No to może kiedyś się skuszę, na razie wolę tkwić w prostocie 😉 Coś mi się wydaje, że w najbliższym czasie zacznę się bawić w eksperymentowanie w kuchni. Z kotletami, żeby mi się tak nie rozsypywały. I ze smażoną kapustą, żeby w końcu mi wyszła 😉

        Polubienie

      2. Dodatek tahini do potraw nie jest niczym trudnym i aż tak wymyślnym niemniej rozumiem o co Ci chodzi 🙂 Jak najbardziej warto rozpocząć takie eksperymenty przede wszystkim ze względu na fakt, że mozna poznać nowe smaki 🙂 O jakich kotletach myślisz? 🙂

        Polubienie

  3. Jeszcze nigdy nie jadłam tahini, nawet nie wiem jak smakuje. Natomiast chyba trafiałam do tej pory na jałową kaszę jaglaną bo była kompletnie bez smaku, a tu czytam że bywają lepsze i gorsze, więc może kiedyś się wreszcie trafię na smaczną. Miłego gotowania, też czekam na efekty 🙂

    Polubienie

    1. Jeśli nie jest spalone to lekko gorzkawe ale nie całkiem gorzkie – coś jak chałwa bez cukru a po dodaniu czegoś słodkiego jak chałwa. Z tych delikatnych mogę polecić Basia Basia (słoiczek z wiewiórką) oraz Terra Sana 🙂

      Polubienie

      1. To może być ciekawy smak, choć jak wiesz wolę słodkie niż gorzkie 😉 Dziękuję za namiary.. wczoraj odwiedzałam w markecie regał wege. Wszystko dzięki Tobie 🙂

        Polubienie

      2. Według mnie jest smaczne same w sobie – ja czasem dodaje do niego kakao i tak wcinam, ale można posłodzić jeśli chcesz na słodko. W wersji podstawowej dodaje się go np. do past kanapkowych (hummus) a także niektórych obiadowych, jak również sosów 🙂
        I coś ciekawego widziałaś w tym dziale? 🙂

        Polubienie

  4. Egzotyczne przyprawy wolałam jadać w miejscu ich pochodzenia. Teraz nie podróżuję, i wolę nasze zwykłe! Nie kupuję od dawna niczego w plastikach, wolę to co Ty nazywasz prostym jedzeniem. Tylko nie wiem czy mówimy o tym samym. 😉 Jak wiesz jestem na poczatku drogi wege. Z ciekawością czekam na Twoje przepisy. Póki co, warzywa, warzywa, warzywa i truskawki. Nasze!
    Macham! :-))))))

    Polubienie

    1. Masz na myśli tahini? Te tutaj jest z Grecji, natomiast pieprz cayenne z Hiszpanii ale z pewnością przyprawy w miejscach skąd pochodzą, smakują i pachną inaczej – lepiej 🙂
      Proste, czyli bez kombinacji i wydziwiania 🙂 Czy moje przepisy takie będą? Wydaje mi się, że proste tak a jeśli chodzi o dobór przypraw to czasem lubię poeksperymentować, ale uwzględniam również tych, którzy nie za bardzo i podam alternatywę 🙂
      O tak… teraz kalafior, pomidory, truskawki, czereśnie ❤ Pyszności. Ostatnio często piekę kalafior – najpierw piekłam w prostych przyprawach ale potem postawiłam na eksperyment i dodałam coś jeszcze do marynaty i przyznam, że bardziej mi smakował…. ale kalafior to mogłabym jeść i jeść – nie przypominam sobie, kiedy ostatnio tak bardzo mi posmakował 😀

      Polubienie

    1. Wszystko podane jest na stronie internetowej – można trafić na promocje i rabaty 🙂
      W moim mieście jest problem z kaszą jaglaną a jak kasza jaglana była to złej jakości – praktycznie niezjadliwa ;/

      Polubienie

  5. Też cenię sobie prostą i łatwą kuchnię, zauważyłam, że najlepsze dania to te najprostsze 🙂 zachwycają smakiem i kompozycją. Niestety, nie znam tego sklepu ale bardzo chętnie poznałabym go bliżej. Może w najbliższym czasie uda mi się zrobić tam zakupy 🙂 Wspaniała recenzja, bardzo zachęcająca, aż ma się ochotę na małe co nie co 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Polubienie

    1. W sumie to nie miała być recenzja a luźny wpis w którym dzielę się swoją opinią – tak w tematyce kulinarnej 🙂 Nie od dziś mówi się „smak tkwi w prostocie” i w prostych dodatkach, chociaż czasem może być prosto ale z nutką czegoś co może wydawać się szalone a okazuje się smaczne 🙂

      Polubienie

    1. To, że jakiś produkt nie został zakupiony w ekologicznym sklepie czy też nie ma plakietki BIO lub EKO nie oznacza, że jest niezdrowy. Przypuszczam, że w Twojej diecie jest sporo zdrowych produktów: kasze, makarony, owoce, warzywa… 🙂

      Polubienie

    1. Czy taki pokaźny to nie wiem – płatki owsiane już są na wykończeniu, podobnie jak masło orzechowe a słoiczka tahini już nie ma xD
      Online jest Tobie wygodniej, czy chodzi o coś innego? 🙂

      Polubienie

Dodaj odpowiedź do Ala Anuluj pisanie odpowiedzi