Wszystko

Wegańskie bananowo-cynamonowe tosty francuskie z masłem orzechowym i ziarnami | „Poszli bo tak chcieli” – Ewa Skarżyńska

Być może nie uwierzycie w to co teraz napiszę, ale w dzieciństwie nigdy nie jadłam tostów francuskich ani smażonego chleba maczanego wcześniej w jajku. Moja Mama nie przygotowywała takich „specjałów”. Czasem smażyła chleb, który zjadaliśmy najczęściej na kolacje, jednak raczej nie można nazwać tego tostami a grzankami z patelni.

O tostach francuskich dowiedziałam się bardzo późno z blogów kulinarnych. Mimo iż od tamtego czasu upłynęło kilka lat, nadal nie przygotowałam ich i nie jadłam w tradycyjnej wersji a wegańskiej i to tylko kilka razy (można by policzyć na palcach u jednej ręki). Nie chodzi o to, że takie tosty mi nie smakują – po prostu jakoś specjalnie nie miałam i nie mam na nie ochoty a śniadania zdecydowanie wolę w wersji wytrawnej.

Na potrzeby bloga postanowiłam odgrzebać stary przepis z przed kilku lat – przypomnieć go i zaproponować Wam tosty francuskie w wersji tosty francuskie w wersji bananowo-cynamonowej. Zabrakło mi w nich kakao ale ku mojemu zdziwieniu, kiedy było najbardziej potrzebne, zabrakło mi go w kuchni. Byłam pewna, że mam je w szafce, ale rzeczywistość okazała się inna… chyba Ktoś ostatnio pił je na wodzie lub z mlekiem 😉 Jakby nie było Was zachęcam do dodania do takich tostów kakao lub już usmażonych posypania go nim lub posiekaną/startą czekoladą.

Składniki
2 kromki lekko czerstwego pieczywa (u mnie chleb z domowej piekarni)
dojrzały, słodki banan (może być przejrzały)
1-2 łyżki napoju/jogurtu roślinnego lub wody
1 łyżka pasty z orzechów laskowych (u mnie TerraSana –> czysta poezja szczypta cynamonu i/lub łyżeczka kakao
1-2 łyżki prażonego słonecznika i sezamu

    Banana obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy widelcem z wodą lub napojem roślinnym na papkę (można to zrobić blenderem).
    Dodajemy masło orzechowe, cynamon i/lub kakao oraz prażone ziarna i mieszamy.
    Kromki chleba kroimy na trójkąty a następnie maczamy w powstałym koktajlu z obu stron do czasu aż w chłonie cały płyn (dobrze jest na chwilę pozostawić kromki zamoczone w koktajlu).
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz a kiedy się rozpuści smażymy tosty z obu stron na rumiano (można też na suchej ale wtedy w smaku nie będzie to samo)
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 Smacznego.
.

 Lubię książki z przesłaniem. Lubię książki historyczne i z historią w tle – takie, które pod otoczką fabuły opowiadają o tym co ważne, istotne… o tym co było. Kiedy przeczytałam opis jednej z tegorocznych nowości pt „Poszli bo tak chcieli” Ewy Skarżyńskiej, nie przeszkadzał mi fakt, że jest to książka dla młodzieży. Poczułam potrzebę i chęć aby ją przeczytać.

  W rodzinie Herzogów [czytaj: hercogów] przyszli na świat czterej bracia: Franek, nazywany w domu Kika, młodszy od niego o trzy lata Staszek, o przezwisku Siupajdana, młodszy od Staszka o dwa lata Stefek, którego nazywano Maćkiem, i najmłodszy – Józek, zwany Organistą. Młodzi legioniści, którzy stali się symbolem rodzinnego zaangażowania w walkę o niepodległość Ojczyzny.

  Wydawać by się mogło, że będzie to książka lekka w odbiorze – przecież znajduje się w dziale książek dla dzieci i młodzieży. Tak na prawdę zależy jak na to spojrzeć… czy jedna ze szkolnych lektur „Kamienie na szaniec” jest książką łatwą, prostą i przyjemną?
  Trudne tematy, trudna i bolesna historia. Prawdziwi ludzie, którzy byli gotowi nawet do największych poświęceń. Przeszłość, która jest nieodłącznym elementem teraźniejszości i przyszłości. Naszych pradziadków, dziadków, rodziców, naszej. Przyszłości kolejnych pokoleń i istnień.
  Historia, którą warto poznać, którą warto znać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s