Spożywka

Baton proteinowy Sztanga | Zmiany Zmiany


Baton proteinowy (22% białka roślinnego) dla aktywnych!
Naturalny baton bakaliowy(81%) z białkiem z ryżu brązowego (19%).

Skład: daktyle, orzechy ziemne, białko ryżu brązowego (19%)
Opakowanie: 70g
Rodzaje: Kompas, Kosmos, Aloha, Lewy SierpowyPetarda, Urwis jabłkowy, Urwis bananowy

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 22,1g Węglowodany 42.3g w tym cukier: 35,1g Tłuszcz 11,9g Kw. tłuszczowe 1,7g Sól 0g

Wartość odżywcza w porcji 70g:
Białko 15,5g Węglowodany 29,6g w tym cukier 24,6g Tłuszcze 8,3g kw. tłuszczowe 1,2g Sól 0g

 Opinia: Moja przygoda z Raw batonami i przekąskami rozpoczęła się od firmy Zmiany Zmiany. Jakiś czas temu firma wprowadziła na rynek swoje batony w wersji kostki a po dłuższym czasie dwa nowe batony – Kompas oraz orzechowego batona proteinowego Sztangę.

  Baton subtelnie pachnie fistaszkami z nutką słodyczy. Przywołał mi na myśl batona Pakuri z tą różnicą, że zapach był delikatniejszy.
 Jest prostokątny, twardawy i lekko zbity w kolorze karmelu z widocznymi miejscami kawałkami orzeszków ziemnych a także ciemnymi kropkami w postaci ich skórek.
  Jego powierzchnia jest gładka i minimalnie lepka (tak tyci tyci) a kiedy weźmiemy go do rąk nie pozostawia tłustego nalotu.
 Ponadto nie odkształca się pod naciskiem palców. Aby go przekroić należy zrobić to z naciskiem, podobnie jest z przełamaniem ale nie jest to nie możliwe. Baton okazał się być również łamliwym ale jednocześnie lepkim (łamie się na kawałki z których z lekkim trudem można ulepić kulki).

  Wgryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów – zęby z łatwością zanurzają się w orzechowo-daktylowej masie. Baton jest kruchy i łamliwy a w ustach rozpuszcza się powoli i piaszczyście, proszkowo. Nie jest gumowy i nie lepi się do zębów jak większość daktylowych ulepków. Tworzy „piasek”, który w połączeniu ze śliną przeistacza się w takie „bagienko”.

  W smaku w pierwszej kolejności poczułam słodycz, która na myśl przywołała mi wyżej wspomniane krówki toffi. Nie była to słodycz daktyli a krówek – trochę tak jakby daktyle pozbawić całej „daktylowości”.
  Po krótkiej chwili doszła do tego fistaszkowość (ale NIE MASŁO ORZECHOWE – po prostu fistaszki) a potem przy końcu (kiedy ugryziony kawałek praktycznie rozpuścił się w ustach) lekko gorzkawa nuta – najprawdopodobniej białka ryżowego. Ten ostatni smak utrzymuje się na podniebieniu jeszcze przez jakiś czas po całkowitym zjedzeniu batona.
  Dwa, może trzy razy zębami trafiłam na maciupeńkie kawałki nie do końca rozdrobnionych fistaszków, które subtelnie chrupały pod zębami, jednak nie zauważyłam aby wpłynęły na smak batona.

  PODSUMOWUJĄC
  Wyszło słodko, krówkowo i fistaszkowo ale nie daktylowo i nie masłoorzechowo. Mimo iż to daktyle stanowią bazę batona (w prawdzie nie wiemy w jakiej ilości), nie poczułam ich smaku. Według mnie pozbawiono je daktylowości, pozostawiając karmelowość a dokładnie krówkowość. Osoba, która nie jest zaznajomiona z tego typu przekąskami, jedząc baton z zasłoniętymi oczami, mogłaby pomylić go z kruchą krówką – mój tato nie wiedząc co je właśnie tak pomyślał.

  Jednak nie mogę powiedzieć, że jest niesmacznie. Może dla mnie za słodko i jedząc batona miałam de ja vu (tak jakbym go jadła – być może przywołał mi na myśl baton Pakuri od Oho Idea Natura) ale smakowało mi.
  Wyszło prosto i trochę monotonnie, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu i do tego bardzo przyjemnie. Tutaj potwierdza się powiedzenie „smak tkwi w prostocie” – czasem mniej, znaczy więcej.
  Baton Sztanga smakuje lepiej od niejednego batona określonego „smakiem masła orzechowego” (np. Dobrej Kalorii, czy batona Ewy Chodakowskiej), mimo iż masła orzechowego w nim nie uświadczycie. No jest porządny i treściwy (dla tego kto nie zasładzając się jest w stanie zjeść go w całości) a nie jakiś liliput 😉

Wartość energetyczna w 100g – 380 kcal
Wartość energetyczna w batonie 70g – 266 kcal
Ocena – 5/6
Cena – Sklepy ekologiczne ok 7zł

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s