Miseczka zdrowia

Błyskawiczny wegański gulasz a la kapuśniak z białą fasolą i kaszą jaglaną

Chyba w życiu każdego człowieka jest tak, że nie ma chęci i pomysłów na to co ze sobą zrobić, co ugotować za co sie zabrać. Dzisiejsza potrawa powstała właśnie w taki leniwy, pozbawiony inspiracji dzień. Otworzyłam szafki oraz lodówkę i ugotowałam „coś” z części z produktów, które znalazłam.
 Nie wiem, czy potrawa, którą otrzymałam powinnam nazwać zupą, czy kapuśniakiem. Jej konsystencja jest taka pomiędzy – najprawdopodobniej za gęsta na zupę (chyba, że z tych bardzo gęstych) a jednocześnie płynna jak to zupa. To już dopowiecie sobie sami.

Składniki (1 porcja)
salaterka ugotowanej kapusty z marchewką
szklanka ugotowanej białej fasoli
kawałek cebuli
pieprz czarny, ziołowy, cayenne
zioła prowansalskie lub majeranek
ew. wędzona papryka
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok 1 szklanki wrzątku

1/2 szklanki kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wedle własnych upodobań (ja gotuje al dante).
W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy ugotowaną kapustę, przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną białą fasolę. Doprawiamy do smaku i dusimy przez krótką chwilę. Gdyby nasz gulasz/zupa był za gęsty dolewamy jeszcze odrobinę płynu.
Do miski przekładamy ugotowaną kasze jaglaną, zalewamy naszym gulaszem i podajemy najlepiej z natką pietruszki.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjkxNTMxQUI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s