Przepisy · zapiekanki

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu (z czerwoną soczewicą i warzywami)

Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz pieczarkami. Zachęcam do spróbowania 🙂

Składniki na foremkę 20×20 cm
(2-3 porcje jako samodzielne danie)
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 300-350g)
marchew ok. 80-100g
250g pietruszki/pasternaku
kilka pieczarek
1/2 cebuli
trochę oleju
2/3 szklanki czerwonej soczewicy

Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dente (3-5 minut).
Czerwoną soczewicę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy z warzywami i doprawiamy do smaku.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
pokrojone pomidorki koktajlowe lub plastry pomidora

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli) – najlepiej w towarzystwie surówek. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s