zapiekanki

Wegańska warzywna lasagne z selerem zamiast makaronu

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu już jakiś czas temu pojawiła się na blogu. Niedawno postanowiłam odświeżyć sobie ten przepis, jednocześnie wprowadzając nieco zmian. Według mnie do ciekawa alternatywa dla tradycyjnej makaronowej lasagne, która sprawdzi się nie tylko na obiad ale również kolację 🙂

Składniki na foremkę 20×20 cm
(4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy z soczewicą:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
ew. zioła prowansalskie
1/2 szklanki czerwonej soczewicy

Soczewicę gotujemy na sypko w ok. 1 szklance wody (najlepiej gotować ja w mniejszej ilości płynu i potem w trakcie gotowanie ewentualnie go dolewać).
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
1/2 cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki ok. 120g
2 średnie korzenie pietruszki ok. 200g
250-300g pieczarek
ok. 200g świeżego szpinaku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą al dante. W razie potrzeby dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z soczewicą
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z soczewicą

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Zapiekankę najlepiej podawać na ciepło. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Lasagnebez-makaronu-2
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjkwOTE2RjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s