Spożywka

TAHINA BIAŁA (PASTA SEZAMOWA) BIO TerraSana


Skład: ekologiczne, prażone ziarna sezamu łuskanego
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli EKO SKAL 001178.
Opakowanie: 250g
Rodzaje: z orzechów nerkowca, z orzechów ziemnych, z orzechów ziemnych crunchy, z orzechów laskowych, z migdałów, mix 3 orzechy, mix 4 orzechy, z pestek słonecznika, tahini jasne

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 25 g Węglowodany 6g w tym cukry 0g Tłuszcz 55g nas.kw.tł. 7,70g Sól Błonnik 3g

Ocena
:
Tahini to nic innego jak pasta sezamowa – sezam i nic więcej. Kiedyś miałam możliwość próbowania tahini trzech różnych firm. Dzisiaj przyszedł czas na kolejne.
Po otwarciu słoiczka zauważyłam, że na powierzchni pasty wytrącił się olej. Jest to naturalne i jak najbardziej pożądane zjawisko, gdyż świadczy o tym, że produkt rzeczywiście nie zawiera utwardzonego tłuszczu. Wystarczy dokładnie wymieszać zawartość słoiczka, jednak nie było to łatwe, gdyż tahini okazało się być bardzo gęste – niczym masło orzechowe. Ponadto nawet po wymieszaniu nie uzyskało do końca gładkiej konsystencji i lubiło „dzielić się”.
Całość tak jak wspomniałam jest gęsta (podobnie jak Tahini z prażonego sezamu MONKI) W kolorze szaro-biaława (trochę jak mydło szare) z widocznymi gołym okiem drobinkami sezamu (masa nie jest jednolita) a także małymi czarnymi kropkami. Przyjemnie pachnie delikatnie prażonym sezamem.

Po wzięciu łyżeczki z tahini do ust na języku poczułam gęstą masę przypominającą masło orzechowe z tak jakby drobinkami sezamu. Osobiście ani trochę mi to nie przeszkadzało. Zaraz doszedł do tego charakterystyczny smak sezamu z bardzo delikatnym gorzkawym akcentem. Nuta prażenia jest bardzo delikatna. Swoją intensywnością nie razi i nie zakłóca naturalnego smaku sezamu – nie jest to przeraźliwa gorycz a subtelna delikatna nuta, dla mnie słabo wyczuwalna. Powiedziałabym nawet, że jest zbliżona a może nawet nieco słabsza niż w Tahini Basia Basia, jednak tutaj nie mam 100% pewności, gdyż wiewiórkowe tahini jadłam bardzo dawno.
To co według mnie wpływa na trochę „inny” smak tego tahini to jego konsystencja. Ze względu na to, że jest o wiele gęściejsze od większości dostępnych na rynku past/sosów (przypomina bardziej masło orzechowe niżeli sos), miałam wrażenie, że jednocześnie jest mniej tłuste. Wiem, że sezam to sezam – jest tłusty, ale owa tłustość nie była aż tak bardzo wyczuwalna jak w przypadku lejących tahini.

Tak na prawdę nie ma co się rozpisywać. Tahini jedzone samodzielnie albo się lubi, albo nie. Ja lubię ten gorzkawy smak i nie uważam aby tahini potrzebowało dodatków w postaci soli, cukru, czy też miodu. Jedyne co bym dodała Tahini TerraSana to odrobinę intensywniejszy smak prażonego sezamu, aby tahini nabrało charakteru, ale tylko odrobinkę. Jednocześnie zdaje sobie sprawę z tego, ze nie każdemu może on pasować i niektórzy nie zjedzą tahini bez ich udziału. Tahini to świetny dodatek do ciast, ciasteczek i deserów. Świetnie smakuje w wielu daniach wytrawnych, czy w połączeniu z warzywami… bez tahini nie byłoby i nie będzie hummusu. Na prawdę warto spróbować, bo można je pokochać 🙂 

Wartość energetyczna w 100g –  623 kcal
Ocena – 5,5/6
Cena – 12-15zł/sklepy stacjonarne oraz ekologiczne internetowe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s