Kanapki

Wegańskie warzywne krokiety/paszteciki z soczewicy w orzechowej panierce

Dzisiejszy pomysł to moja wariacja odnośnie wegańskich kotletów z soczewicy, które przygotowuje jako dodatek do obiadu, czasem na kanapki. Uformowane na kształt prostokątnych krokietów/pasztecików i wzbogacone w zielony groszek oraz chrupiącą panierką z orzechów włoskich, zyskały nie tylko na smaku ale również i aromacie. Zachęcam do spróbowania 🙂

Składniki (8 pasztecików/2-3 porcje)
1 szklanka czerwonej soczewicy (180g)
1 średnia marchewka
1 spora pietruszka
1 cebulka
1/2 szklanki mrożonego groszku
posiekana natka pietruszki lub koperek (do smaku)
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)
1 łyżka siemienia lnianego
pieprz czarny i ziołowy

panierka:
*drobno posiekane lub zmielone orzechy włoskie

*za grubo posiekałam orzechy. Przyjemnie chrupały, ale też odpadały od pasztecików, dlatego chyba najlepiej będzie je zmielić.
** w sumie wszyło mi ok. 200g marchewki i pietruszki

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę, następnie szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dorzucamy starte warzywa, smażymy przez chwilę, po czym podlewamy odrobinką wody. Dusimy do czasu aż warzywa będą al dente, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Zdejmujemy z ognia.

Soczewicę opłukujemy na sicie pod bieżącą zimną wodą, następnie wrzucamy do nieosolonego wrzątku i gotujemy na sypko (1 szklanka soczewicy na ok. 1,5-2 szklanki wody). Ważne aby dokładnie odparować soczewicę! Jeśli jest taka potrzeba dokładnie odsączamy ją na sicie.
Do jeszcze ciepłej soczewicy dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Mieszamy, trochę rozcierając łyżką soczewicę. Na końcu dodajemy siemię lniane i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Z lekko ciepłej masy zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte krokieciki, które obtaczamy w posiekanych orzechach. Każdy układamy na desce wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (w tym czasie krokiety stężeją i staną się bardziej zwarte).
Kokiety układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 minut, ewentualnie po upływie 15-20 delikatnie obracając je na drugą stronę (za pierwszym razem nie musiałam ich obracać, natomiast za drugim owszem).
Upieczone krokiety zostawiamy do ostygnięcia, aby stały się zwarte.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjg5MzE2RjY

Przy okazji mam dla Was małą ciekawostkę. W czwartek, 19 stycznia, w sprzedaży pojawiło się lutowe wydanie miesięcznika „Zwierciadło, który możecie również zakupić z książeczką „Jedz i kochaj. Słodko i pikantnie” w której znajdziecie 28 przepisów na przepyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Dzięki niej poznacie kilka przepisów na orientalne i pikantne kolacje, owocowe i słodkie śniadania, pyszne desery i przekąski oraz koktajle, które jak deklaruje wydawca „wzmagają apetyt na miłość”

Można przeczytać ciekawe artykuły (w magazynie poruszono miedzy innymi takie tematy jak: co na kręci, co nas zniechęca, to czy każdy ma prawo do tajemnic i co się dzieje z człowiekiem skrywającym trudną prawdę…) a także coś smacznego przygotować 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s