Kasza i ryż

Wegańskie kotlety z czerwonej soczewicy i warzyw

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu kotleciki z czerwonej soczewicy, które bardzo często przygotowuję w domu. Bazą jest przepis na wegański pasztet z czerwonej soczewicy, który kiedyś opublikowałam na blogu. Kotleciki są uniwersalne – można podać z ziemniakami/kaszą i warzywami jako danie obiadowe lub włożyć do bułki i przygotować wegańskie burgery. To jak i z czym je zaserwujecie zależy tylko i wyłącznie od Was 🙂

Składniki:
150g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 mała marchew
1 średnia pietruszka
ok łyżki koncentratu pomidorowego lub więcej
pieprz czarny i ziołowy
pierz cayenne
1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Soczewicę opłukujemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą a następnie gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne aby dokładnie odparować soczewicę tak by nie było w niej wody!
W tym czasie przesmażamy na złoto drobną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy starte warzywa, przesmażamy przez chwilkę po czym podlewamy wodą i dusimy tak by warzywa były al dante. Woda dokładnie musi odparować – w razie potrzeby odlewamy płyn a warzywa jeszcze „podsuszamy” na suchej patelni aby pozbyć się płynu.
Warzywa dodajemy do jeszcze ciepłej soczewicy i mieszamy. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku, mieszamy. Dodajemy siemię lniane, jeszcze raz mieszamy.

Z lekko ciepłej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kotleciki, które ew. obtaczamy w sezamie i układamy na desce do krojenia wyłożonej formą aluminiową. Kotleciki ostawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby masa stężała. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, przewracając kotleciki na drugą stronę po upływie ok. 15-20 minut.

UWAGI
Bardzo ważne jest aby w trakcie gotowania soczewicy dokładnie odparować wodę. Soczewica NIE MOŻE być wodnista. Lepiej wlać mniej wody a potem ewentualnie ją dolewać.
Płyn musi być również odparowany z warzyw – warzywa nie mogą być wilgotne.
Formując kotleciki może się Wam wydać, że masa jest za rzadka, jednak po czasie spędzonym w lodówce masa stężeje.
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTEyODk1NEMzNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s