Wszystko

Batony Krótki Skład: Wał Chrobrego, Puszczyk Bukowy, Stoczniak, Portowiec i Szczeciński Baton Świąteczny


Na rynku jest coraz więcej naturalnych i smacznych przekąsek po które możemy sięgać bez wyrzutów sumienia i wyrzeczeń. Jednymi z nich są batony szczecińskie batony Krótki Skład. Batony, które w swojej ofercie posiada firma nie tylko nie zawierają zbędnych dodatków w postaci polepszaczy, wzmacniaczy, substancji słodzących, wypełniaczy itp. Wszystkie są ręcznie robione i to z naturalnych składników jak najlepszej jakości. Każdy waży po 50g

Baton Wał Chrobrego

Skład: orzechy nerkowca, rodzynki, daktyle, nasiona chia, kawa (specjality coffe Burundi), kokos, cynamon, pieprz
Opakowanie: 50g

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 7,8g Węglowodany 38,58g w tym cukry 32,66g Tłuszcz 31,96g

Wartość odżywcza w porcji 50g:
Białko 3,9g Węglowodany 19,29g w tym cukry 16,33g Tłuszcz 25,98g

Opinia: Zastanawia Was skąd pochodzi nazwa batona? Nawiązuje ona do jego mocnych stron: orzechów nerkowca kąpanych w kawie, nasiona chia, rodzynek, daktyli oraz kokosu, które są bogate w wiele mikroskładników oraz witamin. Batonik jest prostokątny i po brzegi najeżony ziarnami, nasionami oraz płatkami migdałów. W konsystencji miękki a za sprawą dużej ilości ziaren oraz nasion – kruchy i łamliwy.  Delikatnie pachnie słodką kawą.

Po wgryzieniu się w baton na języku od razu poczułam strukturę nasion i ziaren. Po dokładnym przeżuciu, kiedy całość nieco rozpuściła się w ustach, poczułam słodycz do której zaraz doszedł delikatny aczkolwiek wyczuwalny smak kawy.
Słodycz nie jest tutaj bardzo wysoka, gdyż została nieco przyhamowana przez dużą ilość chia i kokosa, których ziarna mogą zajść między zęby (baton nadal jest słodki). Nie przepadam za kawą, jednak tutaj w połączeniu z nasionami i ziarnami stworzyła bardzo smaczną całość. Szkoda, że  nasiona głównie są wyczuwalne w strukturze batona.
Niestety w trakcie jedzenia o mały włos nie straciłam zęba: w batonie trafiła mi się bardzo twarda pestka na której „zatrzymał się” mój ząb, więc radzę być ostrożnym. Jakby nie było baton uważam za bardzo smaczny.

Wartość energetyczna w 100g – 467 kcal
Wartość energetyczna w porcji 50g – 233 kcal
Ocena – 5,5/6

Baton Puszczyk Bukowy

Skład: daktyle, orzechy ziemne, pestki słonecznika, pestki dyni, sól kłodawska
Opakowanie: 50g

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 24,46g Węglowodany 42,90g w tym cukry 24,6g Tłuszcz 24,86g

Wartość odżywcza w porcji 50g:
Białko 12,23g Węglowodany 21,45g w tym cukry 12,3g Tłuszcz 12,43g

Opinia:  Baton tak jak poprzedni jest prostokątny. Posiada karmelowy kolor z widocznymi miejscami kawałkami orzechów ziemnych, pestek dyni oraz ziaren słonecznika. Jego zapach jest bardzo delikatny – to słodycz daktyli w połączeniu z nutą namoczonych orzechów ziemnych. W konsystencji zbity, lepki i gumowy – można lepić kulki.

Przekrojenie i gryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów. Tak jak w dotyku, tak i pod zębami okazał się być gumowy i ciągliwy jak ciągutka. Smak batona uwalnia się dopiero po chwili, kiedy rozgryziemy kawałek i rozpuści się on w ustach. W pierwszej kolejności poczułam bananową słodycz – byłam trochę zdziwiona, gdyż nie ma ich w składzie. Delikatnie czuć również orzechy ziemne – według mnie o wiele słabiej niż w batonach Raw Energry peanut&dates… powiedziałabym, że to tylko taki posmak. Pestki dyni i słonecznika nie wpłynęły na smak całości – głównie czuć tutaj owocową słodycz z bardzo delikatna nutą arachidów. Całość smaczna, ale bez większych rewelacji – za mało tutaj orzeszków ziemnych.

Wartość energetyczna w 100g – 416 kcal
Wartość energetyczna w porcji 50g – 208 kcal
Ocena – 4/6

Baton Stoczniak

Skład: daktyle, słonecznik, sezam, kakao, cynamon
Opakowanie: 50g

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 6,6g Węglowodany 53,8g w tym cukry 43,59g Tłuszcz 6,4g

Wartość odżywcza w porcji 50g:
Białko  3,3g Węglowodany 26,9g w tym cukry Tłuszcz 3,2g

Opinia: Najprawdopodobniej był to pierwszy baton, który wyprodukowała firma. Jego bazą są daktyle, słonecznik i sezam. Jest on prostokątny, ciemny z widocznymi ziarenkami sezamu. Delikatnie pachnie daktylami (taka karmelowa słodycz) w połączeniu z sezamem (niczym tahini) z jeszcze delikatniejszą nutą cynamonu. W konsystencji zbity ale jednocześnie miękki, delikatnie lepki i plastyczny – z jego kawałków można ulepić kulki.

Wgryzienie się w baton nie sprawia problemów – z łatwością ulega pod naciskiem zębów, ukazując swoją plastyczność i „gumowość”. Gdy baton nieco rozpuścił się w ustach poczułam znany mi już smak – taki który kiedyś poznałam. Niby karmel, niby czekoladka kajmakowa, ale to jeszcze nie to. Po chwili prawie już wiedziałam – przypominał mi uwielbiane w dzieciństwie korzenne pierniczki z kakao, od spodu podlane czekoladą. Przyjemnie słodkie, jednak nie przesłodzone i troszkę mniej piernikowe (mam na myśli intensywność przypraw korzennych). Smak może nie był identyczny, ale zbliżony (ciasteczek już nie produkują).
 Po chwili dochodzi również delikatna, aczkolwiek wyczuwalna lekko gorzkawa nuta prażonego sezamu, która nie przeszkadza a uzupełnia całość, dodając walorów smakowych. Miejscami, kiedy trafimy zębem chrupią ziarna słonecznika. Całość tworzy bardzo smaczną kompozycję. Baton pozostawia po sobie przyjemny pierniczkowy posmak z domieszką prażonego sezamu. Polecam 🙂

Wartość energetyczna w 100g – 260 kcal
Wartość energetyczna w porcji 50g – 130 kcal
Ocena – 5,5/6

Baton Portowiec

Skład: żurawina, pestki dyni, słonecznik, siemię lianę, sezam
Opakowanie: 50g

Wartość odżywcza w 100g:
Białko  4,14g Węglowodany 61,37g w tym cukry 53,13g Tłuszcz 9,95g

Wartość odżywcza w porcji 50g:
Białko 2,5g Węglowodany 21,48g w tym cukry 21,48g Tłuszcz 3,48g

Opinia: Baton jest najeżony ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym oraz sezamem. Miejscami widać również kawałki pestek dyni oraz żurawiny. W konsystencji miękki i kruchy – nie lepi się do palców. Przyjemnie pachnie prażonym sezamem – czułam również aromat palonej kawy (mimo iż nie ma jej w składzie).

Po wgryzieniu się w baton od razu poczułam strukturę ziaren siemienia lnianego. Po przeżuciu, kiedy baton nieco rozpuścił się w ustach, doszedł do tego słodko-kwaskowaty smak żurawiny (z naciskiem na słodki). Jednocześnie przez cały czas czuć siemię lniane oraz goryczkę prażonego sezamu. Sezam czuć dość wyraźnie, jednak według mnie ta gorycz nie jest na tyle intensywna aby zdominować pozostałe smaki, czy też „pogorszyć” smak batona. Według mnie jest tutaj na miejscu i dodaje walorów. Natomiast nie zauważyłam aby pestki dyni oraz ziarna słonecznika znacząco wpłynęły na smak batona. Mimo iż w składzie znajdują się wyżej od sezamu i siemienia lnianego, to te drugie przeważyły.

Jak podsumować baton?
Słodko-kwaskowaty z sezamową nutą goryczy (uwielbiam ten smak) i najeżony ziarnami. Na prawdę bardzo smaczny. To właśnie duża ilość ziaren dodaje mu walorów smakowych, gdyby nie one baton wypadłby znacznie słabiej. Jeśli chodzi o słodycz to podzieliłam się nim z mamą, ale dałam radę zjeść go do połowy bez popijania wodą 🙂

Wartość energetyczna w 100g – 286 kcal
Wartość energetyczna w porcji 50g – 143 kcal
Ocena – 5/6

Szczeciński Baton Świąteczny

Skład: migdały, śliwka, żurawina, cynamon
Opakowanie: 50g

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 8,43g  Węglowodany 40,25g w tym cukry 26,23g Tłuszcz 12,45g

Wartość odżywcza w porcji 50g:
Białko 4,22 Węglowodany 20,13g w tym cukry 13,2g Tłuszcz 6,23g

Opinia: Minimalizm i prostota – skład krótki i jak wskazuje nazwa świąteczny. Jeśli nie każdemu to z pewnością większości migdały, suszone śliwki, cynamon kojarzą się ze Świętami. Marcepan, kompot lub bigos z suszonymi śliwkami, piernik, pierniczki… świąteczne klimaty i aromaty. Mimo iż już po Świętach miło do nich wrócić. Tutaj mamy do czynienia z prostokątnym, brązowym i lekko lepkim batonem, którego (patrząc po składzie) bazą są migdały a następnie
śliwki.
Baton w konsystencji jest zbity ale miękki. W jego strukturze można dojrzeć kawałki migdałów, skrawki żurawiny oraz suszonych śliwek. Za sprawą dużej ilości migdałów nie jest gumowy i ciągliwy, jak typowy daktylowy ulepek, ale też nie jest bardzo kruchy – tak pomiędzy. Całość pachnie suszonymi owocami oraz  cynamonem

Wgryzienie się w baton nie sprawia problemów – z łatwością ulega pod naciskiem zębów. W smaku da się wyczuć słodycz płynącą z suszonej śliwki, delikatną słodko-kwaskowatą nutę żurawiny a także strukturę pokruszonych migdałów, jednak to śliwki wiodą tutaj prym. Daleko w tle pobrzmiewa delikatna i nienachalna nuta cynamonu, która nie pali i nie gryzie w gardło. Całość jest umiarkowanie i przyjemnie słodka – wydała mi się najmniejsza ze wszystkich batonów (dla niektórych baton może być za mało słodki). Batonik bardzo przyjemny w odbiorze.

Wartość energetyczna w 100g –
274 kcal
Wartość energetyczna w porcji 50g – 137 kcal
Ocena – 4,5-5/6

MÓJ RANKING:
Stoczniak
5,5/6
Wał Chrobrego
5,5/6
Portowiec
5/6
Szczeciński Baton Świąteczny
4,55/6
Puszczyk Bukowy
4/6


Jak zauważyliście jedne batony smakowały mi bardziej (Wał Chrobrego, Stoczniak) a inne nieco mniej (Puszczyk Bukowy), jednak z pewnością na wszystkie warto zwrócić uwagę (chociaż osobiście najchętniej wróciłabym do Stoczniaka oraz Wału Chrobrego :)). Naturalne składniki, zero polepszaczy i wzmacniaczy oraz świetny smak… nazwa mówi sama za siebie KRÓTKI SKŁAD. Nie zapomnijmy również o pro zdrowotności poszczególnych składników: to bogactwo wielu witamin i mikroskładników: zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witamin A, E, C, magnezu, cynku, łatwo przyswajalnego białka i wielu innych. Jedząc je dostarczamy sobie nie tylko słodką przyjemność ale również odżywiamy nasz organizm 😉

 Batony możecie zakupić między innymi TUTAJ w cenie 5-6 zł a także u producenta


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s