Miseczka zdrowia

Biała kapusta z ciecierzycą i włoszczyzną

W zeszłym roku bardzo polubiłam białą kapustę. Na przełomie październik-grudzień jadłam ją dzień w dzień i nie była w stanie mi się przejeść. Nie przejadła i do tej pory – nadal za nią przepadam. Dzisiejsza potrawa nie pojawiła się u mnie na wigilijnym stole – przygotowałam ją dopiero w Sylwestra, ale to nie przeszkodziło aby zjeść ją ze smakiem.

Składniki
1/2 średniej główki białej kapusty (ok. 600-700g)
2 średnie marchewki
2 spore korzenie pietruszki
ok. 250g ugotowanej ciecierzycy
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz czarny i ziołowy
ew. suszona włoszczyzna dla aromatu
ew. koncentrat pomidorowy

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę szatkujemy (niezbyt drobno), wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1 szklanki wody. Gotujemy 10 minut, następnie dodajemy starte warzywa, suszona włoszczyznę, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze przez 10-20 minut do miękkości kapusty (u mnie była gotowa po 10 minutach). Na ok. 2-5 minut przed końcem gotowania dodajemy cieciorkę oraz ew. koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku. W trakcie gotowania kontrolujemy ilość wody i w razie czego dolewamy płynu. Kapusta jest smaczniejsza następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. 
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTEyODkzNEMzNg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s