Wszystko

Bułki mieszane ze słonecznikiem

Dzisiejsze bułki to improwizacja i mieszanka mąk, które miałam w szafce. Wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zdjęcie tragedia – brak światła za oknem daje o sobie znać, ale same bułki warte upieczenia i o wiele ładniejsze niż na zdjęciu 🙂

Składniki:
100g mąki pszennej razowej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej chlebowej typ 750
100g mąki pszennej bułkowej typ 650
15g świeżych drożdży
sól
ok. 300-350 ml letniej wody
2-3 pełne garście słonecznika

Z drożdży, łyżki wody i odrobiny wody robimy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, słonecznik. Mieszając drewnianą łyżką stopniowo wlewamy letnią wodę. Mieszamy aż ciasto zbije się w kulę po czym zaczynamy wyrabiać rękoma. Wyrabiamy przez kilka minut gładkie, elastyczne, nieco luźne i odrobinę lepkie ciasto (będzie się minimalnie lepić).
Wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 7 części, z których formujemy bułki i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.. Zostawiamy do napuszenia.
Pieczemy w 180 stopniach BEZ TERMOOBIEGU przez ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru.Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyOTA4ODdENg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s