Wszystko

Potrawka warzywna zapiekana pod pierzynką z ziemniaków

Dzisiejsza zapiekanka to taki misz-masz, wykorzystanie tych produktów, które miałam w lodówce. Jej przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani wymagające nakładu pracy, czy poświęcenia mu ogromnej ilości czasu ale efekt końcowy jest zadowalający. Zdjęcia fatalne ale ciężko jest pracować ze światłem zimą, kiedy tego światła brakuje ;/

Składniki (ok. 2 porcje)
puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
1/2 większej czerwonej papryki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
*2 spore garście mrożonego groszku (ok. 1/2 szklanki)
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ostra czerwona papryka

*zielony groszek możecie zastąpić kukurydzą

puree
2 spore ziemniaki (320-400g)
koperek
ew. łyżeczka masła

Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do momentu aż zmięknął na tyle by dało się rozgnieść je widelcem. Pomidory rozgniatamy i podgrzewamy przez chwilę aż całość nieco zgęstnieje, jednak cały płyn nie odparuje. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, ugotowaną, ciecierzycę oraz mrożony groszek. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym oraz czarnym i dusimy przez chwilę. Na końcu doprawiamy do smaku ostrą czerwona papryką.

Ziemniaki gotujemy do miękkości po czym rozgniatamy z kapką wody i koperkiem na puree.

Gulasz przekładamy do natłuszczonych naczynek do zapiekania, przykrywamy rozgniecionymi ziemniakami. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut by wierzch się zrumienił.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI5MTAwNTFDNg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s