Miseczka zdrowia

Wegański bigos z młodej białej kapusty

Będąc dzieckiem n ie lubiłam słodkiej, białej kapusty. Bigosu nie jadłam (tolerowałam tylko z kiszonej) a jeśli na obiad były gołąbki (które również mi nie smakowały), zawsze zostawiałam liście. Kiedy przeszłam na wegetarianizm długo nie mogłam przekonać się do słodkiej białej kapusty – uraz i złe wspomnienia z dzieciństwa zostały. Dopiero po pięciu latach odważyłam się i przygotowałam swoje pierwsze w życiu wegańskie gołąbki a la chilli sin carne (posmakowały wszystkim domownikom) a rok potem kolejne z kaszą jaglaną i pieczarkami, które zrobiły prawdziwą furorę (zwłaszcza rok temu kiedy dopracowałam przepis). Dopiero kiedy upieczone przeze mnie gołąbki nie miały rozmiękczonej kapusty a farsz był wegański zaczęłam zjadać liście kapusty. Rok temu zaczęłam zajadać się młodą kapustą z koperkiem i pomidorami a w tym postanowiłam przełamać *wstręt do bigosu z białej kapusty i przygotowałam swój własny – wegetariański a zarazem wegański).
Tym bigosem odniosłam sukces. Po raz pierwszy mojej mamie posmakowało danie bez ani grama soli. Wcześniej mama chwaliła przygotowane przeze mnie potrawy ale zawsze je dosalała a tym razem nie. Mało tego – mimo iż dzień wcześniej przygotowała dla siebie i taty bigos z indykiem, zostawiając go w lodówce aby się przegryzł, następnego dnia na obiad wybrała moją wegańską wersję 🙂

Składniki (4-5 porcji)
mała główka białej kapusty (ok. 1200g)
500-600g mniejszych pieczarek
1 większa marchew
1 spora pietruszka
1 większa cebula
spora garść suszonej włoszczyzny (to dla aromatu można pominąć)
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)
**pieprz ziołowy Prymat
pieprz czarny
papryka mielona

*poszło mi ok. 100g gęstszego koncentratu pomidorowego plus łyżka rzadszego
**koniecznie użyjcie przyprawy tej firmy – kompozycja użytych w niej przypraw nadaje świetnego smaku i aromatu

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na ćwiartki i szatkujemy
Marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
Pieczarki myjemy i kroimy w półpasterki. Wrzucamy na patelnię podlaną odrobinką wody i dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż puszczą wodę, a następnie bez aż woda wyparuje. Przekładamy do miseczki a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Następnie rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka sekund cały po czym doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając aby smaki się ze sobą połączyły po czym zdejmujemy z ognia.

Kapustę po umyciu szatkujemy. Przekładamy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pierz ziarnisty. Przykrywamy przykrywką i od momentu zagotowania gotujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, suszoną włoszczyznę, marchew, pietruszkę oraz pieczarki. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 15-25 min aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając (gdyby była taka potrzeba dolewamy wody) Na końcu doprawiamy do smaku mieloną papryką oraz pieprzem ziołowym jeśli jest taka potrzeba (już nie podgrzewamy bo papryka zrobi się gorzka).
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjg5OTMxQUI2

Jak chodziłam do podstawówki, pewnego dnia musiałam poczekać na rodziców w świetlicy, która była jednocześnie stołówką. Pani, która tam pracowała mimo mojej uprzejmej odmowy, podsunęła mi pod nos bigos. Już po wyglądzie było widać, że jest przeraźliwie tłusty a do tego śmierdział.. smalcem? Kiedy pani nie widziała grzecznie odniosłam bigos do okienka).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s