Ciasta i Wypieki

Ciasto kakaowo-orzechowe z masą twarogową i musem wiśniowym

Od dłuższego czasu rzadko piekę a jeszcze rzadziej jem ciasta – nie mam ochoty na tego typu słodkości a kiedy czuje spadek cukru sięgam po dobrej jakości gorzką czekoladę lub surowe batony na bazie bakalii. Jeśli już coś piekę to dla mojej rodziny, kiedy mnie o to poprosi. Nie oznacza to, że tylko się przyglądam jak inni jedzą moje wypieki. Czasem je spróbuje a czasem nie – wszystko zależy od tego, czy mam ochotę na słodkie. Moja mama uważa, że są takie dni np. urodziny, kiedy nie wypada nie upiec jakiegokolwiek ciasta – wszakże ktoś może wpaść i nie wypada częstować go samą herbatą, ewentualnie ciastkami ze sklepu. To zdecydowanie powinien być domowy wypiek – niekoniecznie tort urodzinowy. Za tortami nigdy nie przepadałam i po dzień dzisiejszy nie pałam do nich uwielbieniem, dlatego postawiłam na trochę inny wypiek – na bazie biszkopta ale z „wkładką”.
A jak można by opisać to ciasto?
Delikatny i aromatyczny kakaowy biszkopt, kremowa masa twarogowa, dwie warstwy herbatników sklejone pysznym masłem z orzeszków ziemnych a dla zrównoważenia słodyczy lekko kwaskowaty mus z wiśni i goryczkowata pierzynka z kakao. Ciasto lekkie i delikatne – rozkosz dla podniebienia. Smaczniejsze z każdym dniem, kiedy herbatniki miękną od masy 🙂

https://static.zmiksowani.pl/image/photo/2016/09/05/955459_580.jpg
Składniki (20×20 cm)
Biszkopt kakaowy:
5 dużych jaj
1 szklanka mąki pszennej
trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ew. 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody gdyby masa była za gęsta

Mąkę i kakao przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę (jajka wyraźnie powinny zwiększyć swoją objętość). Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak by piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-25 minut. Studzimy najpierw przez ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie na kratce.

Masa twarogowa:
1kg gęstego mielonego twarogu na sernik
2/3-1 niepełna szklanka cukru pudru

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Dzielimy na trzy równe części i chłodzimy w lodówce. Rozsmarowując masę na cieście, wyjmujemy ją z lodówki porcjami aby pozostała gęsta (pod wpływem temperatury twaróg rzednieje i może wyciekać z ciasta. Po schłodzeniu masa zastygnie, jednak w postaci rzadkiej utrudni przekładanie ciasta)

Dodatkowo:
ok. 24 sztuki grubych i twardych herbatników standardowej wielkości (u mnie 240g)
masło orzechowe bez soli i cukru w temperaturze pokojowej (mi poszło ok 150-180g)
słoiczek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki (u mnie krem Wiśniowy Uśmiech)

Herbatniki przekładamy masłem orzechowym i ew. na chwilę wkładamy do lodówki aby masło orzechowe nie wyciekło.

Ciasto:
Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek na pół. Jeden blat wykładamy do formy i nasączamy przegotowaną, zimną wodą. Rozsmarowujemy dżem a na nim ok. 1/3 masy twarogowej. Na masę wykładamy herbatniki, które wcześniej przełożyliśmy masłem orzechowym po czym całość chłodzimy w lodówce przez ok. 20-30 minut (masa twarogowa nieco stężeje).
Następnie rozsmarowujemy 1/3 masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy wodą, smarujemy resztą masy i posypujemy kakao.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Ciasto jest smaczniejsze z każdym dniem, kiedy herbatniki mięknął od masy twarogowej

UWAGI:
Nie przestraszcie się jeśli w trakcie przekładania ciasta masa twarogowa zacznie wyciekać Wam po bokach. Często mi się to zdarza – wystarczy ściągnąć ją nożem i rozsmarować po bokach ciasta. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce twaróg stężeje i swoją konsystencją będzie przypominał masę z dodatkiem masła.
Ciasto jest smaczniejsze z każdym dniem, kiedy herbatniki mięknął od masy twarogowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s