Kanapki

Wegańska kanapka z hummusem i warzywami

Od dłuższego czasu pieczywo w mojej diecie gości bardzo rzadko – wyparły je kasze w różnych mieszankach. Nadal piekę,  jednak bardziej dla mojej mamy niż siebie. Mimo tego kiedy już sięgnę po pieczywo i przygotowuję sobie kanapki, staram się aby były różnorodne, kolorowe i zdrowe – przecież nie zawsze musi to być vege pasztet lub pasta kanapkowa i warzywa lub masło orzechowe.

Składniki na jedną kanapkę (ilość na oko)
 pieczywo
hummus (u mnie VegaUp)
rzodkiewki pokrojone w cieniutkie plasterki
starta marchew
starty burak (mniej więcej tyle samo co marchwi)
kilka liści świeżego szpinaku
łyżeczka prażonych nasion sezamu
pieprz do smaku
jeśli lubicie i macie dodajcie kilka plastrów zielonego ogórka

Kromki chleba podpiekam (lub nie) na rumiano w opiekaczu, tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni. Następnie smaruje hummusem po czym jedną kromkę posypuje prażonym sezamem. Przekładam świeżą natką pietruszki, plasterkami rzodkiewki, startą marchwią oraz burakiem a także liśćmi szpinaku. Przed przykryciem warzyw drugą kromką całość posypuje świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego 🙂
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjg5MDE2RjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s