Spożywka

VegaUp Hummus cytrynowy z ciecierzycy BIO


Skład: gotowana ciecierzyca BIO (42%), woda, pasta sezamowa BIO, pieczona cytryna (5%), sok z cytryny, sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz, tymianek
Opakowanie: 210g
Rodzaje: Hummus klasyczny, Hummus z suszonymi pomidorami, Hummus z pikantną papryką, Hummus ze szpinakiem, Hummus z oliwkami, Hummus cytrynowy

Wartość energetyczna w 100g:
Białko 5,5g Węglowodany 10g w tym cukry 0,7g Tłuszcz 14g kw.tł.nas. 1,5g Błonnik 4,1g Sól 0,9g

Opinia: Hummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, doprawiona zmiażdżonym czosnkiem, oliwą oraz sokiem z cytryny a niekiedy pietruszką oraz kminem rzymskim. Może stanowić smaczną przekąskę do chlebka pita lub innego pieczywa, warzyw a także dodatek do wielu potraw. Na rynku możemy znaleźć wiele hummusów przeróżnych firm lepszej i gorszej jakości. Jakiś czas temu pisałam Wam o hummusie klasycznym VegaUp – dzisiaj chciałabym opowiedzieć o kolejnym tym razem 

Hummus został „zapakowany” do słoiczka, który po opróżnieniu można wykorzystać do przechowywania domowego hummusu, pasty kanapkowej a także jakieś przetwory. Skład jest bardzo prosty, naturalny, bez konserwantów, wzmacniaczy i polepszaczy smaku – nie znajdziecie w nim sorbinianu potasu, benzoesanu sodu itp. BRAWO! Nie wiele jest tak uczciwych firm. Oprócz ciecierzycy, pasty sezamowej, wody oraz przypraw (sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz) został on wzbogacony o pieczoną cytrynę oraz tymiankiem – muszę przyznać, że dla mnie jako wielbicielki cytryn brzmi to bardzo smacznie 😉

Hummus dzięki dodatkowi cytryny posiada żółty kolor. Pachnie ciecierzycą, bardzo delikatnie czosnkiem i nieco wodą – nuty cytryny nie wyczułam. Tak jak jego naturalny kolega nie jest ani tłusty, ani suchy. Posiada kremową, puszystą i lekko napowietrzoną konsystencje… coś wspaniałego – rewelacyjnie rozprowadza się na grzankach itp.

W smaku wyraźnie czuć ciecierzycę, tahini a także delikatnie czosnek. Nie dominuje on nad całością a jedynie dodaje smaku, więc nie powinien przeszkadzać tym, którzy tak jak ja za nim nie przepadają. Delikatna cytrynowa nuta również daje o sobie znać, jednak nie od razu tylko po dłuższej chwili, wzięciu na łyżeczkę sporej ilości hummusu, rozsmakowaniu się w nim. Nie jest to jednak kwaśność charakterystyczna dla tego owocu, tylko pozbawiony goryczy smak skórki – coś jak w cytrynowych ciastach np. babce. Według mnie dobrze, że nie jest on intensywniejszy, ponieważ zdominował by całość i hummus najprawdopodobniej stałby się „perfumowany” a tym samym niezjadliwy. Jak to mawiają „co za dużo to niezdrowo”… czasem chcąc dobrze można przedobrzyć – na szczęście tutaj nic takiego nie miało miejsca. Niestety bardzo wyraźnie czuć sól w wyniku czego hummus był dla mnie trochę za słony, chociaż i tak wydał mi się odrobinę mniej słony od wersji klasycznej (patrząc na skład tej soli jest tyle samo).
Mimo tego uważam go za smaczny produkt, który idealnie smakuje zarówno na kanapce jak i z warzywami…. to przede wszystkim smak ciecierzycy i tahini a nie wody, oleju słonecznikowego i tekstury sojowej, które spotykamy w hummusach innych firm. Hummus pierwsza klasa - polecam 🙂

Wartość energetyczna w 100g – 197 kcal
Ocena – 4/6
Zakupione – sklepy ekologiczne, Carrefour (cena ok 7-8zł)

Jeśli dokładniej chcecie poznać pozostałe produkty VegaUp klikajcie —> TUTAJ
Wszystkich zainteresowanych zapraszam również na fanpage VegaUp na facebooku a także
stronę internetową VegaUp

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s