Wszystko

Bułki pełnoziarniste

Bez zbędnych i nudnych wstępów zapraszam Was na kolejne bułeczki z mąką pełnoziarnistą. Aromatyczne, puszyste, przepyszne – idealne na śniadanie, kolację a także obiad w postaci burgera z ulubionymi dodatkami 🙂

Składniki:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej (NIE MYLIĆ Z RAZOWĄ)
250g mąki pszennej typ 650
10-15g świeżych drożdży
szczypta soli
ok. 350ml wody

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże (jeśli chcecie wcześniej możecie zrobić rozczyn) oraz sól. Mieszając drewnianą łyżką stopniowo wlewamy letnią wodę. Mieszamy aż ciasto zbije się w kulę po czym zaczynamy wyrabiać rękoma. Wyrabiamy przez kilka minut gładkie, elastyczne, nieco luźne i odrobinę lepkie ciasto (będzie się minimalnie lepić).
Wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 7 części, z których formujemy bułki i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia.
Pieczemy w 180 stopniach BEZ TERMOOBIEGU przez ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru.Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTEyODk0NEMzNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s