Kasza i ryż

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana (Shepherd s Pie)

Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie) to klasyczne danie kuchni brytyjskiej, składające się z warstwy mielonej jagnięciny suszonej z  dodatkiem warzyw korzeniowych (selerem, marchewką) oraz cebulą doprawionej prostymi przyprawami i przykrytej ziemniaczanym puree z chrupiącym wierzchem.
W związku z tym iż o jagnięcinę trudno mięso to często zastępuję się wołowiną – taka zapiekanka nazywa się wówczas Cottage Pie. Takie zapiekanki od lat były w Anglii sposobem na wykorzystanie pozostałości i nadwyżek mięsa. Termin „Zapiekanka pasterska” została wprowadzona w 1877 roku i od tego czasu jest on używany jako synonim Cottage Pie niezależnie od tego czy składnikiem zapiekanki jest wołowina czy jagnięcina.
 Ale to nie wszystko…  Francuzi również posiadają własną wersję tej zapiekanki – Hachis Parmentie czyli zapiekankę z resztek mięsa z rosołu (w oryginale wołowego) i z ziemniaczanego purée. Danie swoją nazwę zawdzięcza Antoine’owi Augustinowi Parmentier, francuskiemu farmaceucie i agronomowi za czasów Ludwika XVI. Kiedy mężczyzna odkrył zdrowotne właściwości ziemniaków, przekonany również o tym, że ziemniaki mogą być rozwiązaniem na zwalczenie klęski głodu, postanowił razem z przepisem przedstawić je Ludwikowi XVI. Ubogi lud od razu zachwycił się jego prostotą a hachis parmentier stał się prawdziwym klasykiem kuchni francuskiej.

No ale tyle z teorii przejdźmy do rzeczy. Przepisów na wegetariańskie Shepherd’s Pie jest wiele – dzisiaj poznacie moją wersję 😉

Składniki (3 małe porcje)
180g zielonej soczewicy (ok 1 szklanki)
300g pieczarek
1 cebula
ok. 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
sól
pieprz czarny i ziołowy

Ziemniaczane purre:
3 średnie ziemniaki
1 łyżka roztopionego masła lub oliwy
trochę wody
koperek
pieprz ziołowy do smaku, ew. sól, przyprawa do ziemniaków

Soczewice przepłukujemy i gotujemy do miękkości.
W tym samym czasie umyte ziemniaki, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i smażymy do czasu aż zmniejszą swoją objętość i woda wyparuje. Zawartość patelni łączymy z wcześniej ugotowaną soczewicą oraz przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku i mieszamy. 
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i rozgniatamy na puree.

Formy do zapiekania smarujemy olejem, następnie wykładamy do nich potrawkę soczewicową a na nią ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyODkxODdENg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s