Ciasta i Wypieki

Ciasto czekoladowo-orzechowo-makowe z kremem twarogowym i powidłami.

Z okazji Dnia Matki postanowiłam upiec dwa ciasta. Z pierwszym nie miałam żadnego problemu – był to miodownik, natomiast drugie nie mogło być byle jakie – przede wszystkim chciałam aby to mamie przypadło do gustu. W związku z tym, że moja Mama jest wybredną osobą miałam nie lada problem. Na szczęście udało mi się wybrnąć z tego cało. Wystarczyło, tylko ruszyć głową, zainspirować się przepisem znalezionym w starym zeszycie a następnie zmienić go do własnych upodobań a tak na prawdę do upodobań mojej mamy.
Przeplata się w nim ze sobą wiele smaków: orzechowy, makowy, kakaowy, czekoladowy… Do tego delikatna, kremowa masa na bazie zmielonego twarogu, kwaskowaty akcent w postaci powideł śliwkowych oraz chrupiące kawałki prażonych orzechów włoskich, które dodają charakteru… To wszystko w jednym cieście – cieście idealnym i rozpływającym się w ustach. Polecam 🙂
https://static.zmiksowani.pl/image/photo/2016/06/06/923581_580.jpgCiasto (blacha 23 x 33cm)
6 jajek
1 czubata szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
trochę mniej niż 1/2 szklanki suchego maku
1 łyżka kakao

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 st. Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem o pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę (jajka wyraźnie powinny zwiększyć swoją objętość). Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak by piana nie opadła.
Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej zmielone orzechy włoskie, a do trzeciej mak. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Gotowe ciasta nakładamy łyżką, naprzemiennie, małymi porcjami na blaszkę (23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Powinien powstać wzór przypominający szachownicę (tyle, że trójkolorową). Na koniec całość można delikatnie przemieszać, np. patyczkiem do szaszłyków lub trzonkiem drewnianej łyżki, żeby powstał marmurkowy wzorek.
Całość pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25-30 minut (bez termoobiegu, druga półka od dołu, funkcja góra-dół).
Upieczone ciasto zostawiamy w formie na około 10 minut, po czym wyjmujemy na stolnicę, zdejmujemy papier i zostawiamy do ostygnięcia.
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDI4ODc5N0E2
Krem:
ok. 500g gęstego twarogu sernikowego
ok. 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (najlepiej dać do smaku)

Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI4ODgwNTFDNg
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
50 g orzechów włoskich

przegotowana, zimna woda do nasączania –> w wersji dla dorosłych można zastąpić kawą lub alkoholem

Orzechy siekamy, lekko prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając (łatwo mogą się przypalić). Przekładamy do miseczki i studzimy.

Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 81% J.D.Gross)
odrobina mleka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z odrobiną mleka. Studzimy.

Ciasto:
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa jednakowe placki. Jeden z nich umieszczamy w formie, nasączamy przegotowaną, zimną wodą a następnie smarujemy powidłami pozostawiając ok. 2-3 łyżek. Na nich rozsmarowujemy 3/4 całej masy (pozostałą masę trzymamy w lodówce aby była chłodna) i przykrywamy drugim plackiem od spodu nasączonym wodą (biszkopt nasączoną stroną układamy na masę)
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę aby masa twarogowa nieco stężała i nie wypłynęła na zewnątrz.
Po upływie godziny wierzch ciasta ponownie nasączamy, smarujemy powidłami (mają być tylko miejscami), posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy resztę kremu. Chłodzimy w lodówce.
Całość nierównomiernie oblewamy gorzką czekoladą stopioną w kąpieli wodnej, tworząc esy-floresy.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, jednak według mnie lepiej smakuje ono dopiero po dwóch dniach i z każdym dniem jest coraz smaczniejsze (biszkopt staje się wilgotny od masy)
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjg4ODE2RjY

Alfa-koszyk_pl-2016-300px

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s