Kanapki

Chlebki pita z potrawką z tofu i warzywami

Upieczenie chlebków pita nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Nie można zapominać tylko o cierpliwości, równomiernemu rozwałkowaniu wyrośniętych porcji ciasta (jeśli rozwałkujecie je nie równomiernie, powietrze nie znajdzie ujścia i nie powstanie kieszonka), bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku i najważniejszym składniku czyli miłości 😉 Upieczone pity można nadziewać czym tylko dusza zapragnie i to nie tylko w wersji wytrawnej ale i słodkiej. Jednak nim podzielę się z Wami moją deserową wariacją z wykorzystaniem tego chlebka, chciałabym zaproponować Wam jeszcze jedną wytrawną propozycję z jego udziałem (poprzedni przepis możecie znaleźć tutaj). Jest szybko, prosto, kolorowo i smacznie 🙂

Składniki (3 porcje)
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
kawałek selera korzeniowego
ok. 200g pieczarek
2 garście świeżego szpinaku (opłukać)
1 cebula
kostka wędzonego tofu (Polsoja)
pieprz czarny, ziołowy i cayenne
ew. sól

chlebki pita (u mnie pszenne domowe ale planuję wersję pełnoziarnistą/upiekłam trochę większe chlebki niż takie małe, które zazwyczaj wychodzą z przepisów umieszczanych w internecie

Tofu odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu lub suchej patelni aż stanie się rumiane i chrupiące. Odkładamy na bok.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę natomiast pieczarki w półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy pieczarki oraz startą włoszczyznę, przesmażamy przez chwilę po czym podlewamy odrobiną wody (wystarczy trochę wody, ponieważ pieczarki „puszczą sok” – w razie potrzeby zawsze można podlać odrobiną płynu) i dusimy aż warzywa będą al dente. Dorzucamy wcześniej opłukany i ew. grubo porwany szpinak i dusimy przez chwilkę aż zmniejszy swoją objętość. Dorzucamy wcześniej przygotowane tofu, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Chlebki pita ew. podgrzewamy, rozcinamy i wypełniamy ciepłym farszem. Ja dodatkowo całość delikatnie podpiekłam w piekarniku aby pita stała się chrupiąca. Podałam z miseczką surówki.

Wartość energetyczna potrawki:
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTEyODg3NEMzNg
Wartość energetyczna całego dania:
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjg4NzMxQUI2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s