Kanapki

Wegański Sloppy Joe

Sloppy Joe (Niechlujny Joe) to smażona wołowina z cebulą i przyprawami (wszystkimi jakie znajdziecie w kuchni) w sosie pomidorowym podawana w bułce hamburgerowej (istnieją również wersje z dodatkiem czerwonej papryki). Swoją nazwę zawdzięcza temu, że trudno ją zjeść bez upaćkania się kapiącym z niego sosem – podobno nie ma możliwości aby nie ubrudzić się tym sandwichem 😉 Mimo iż pochodzi z USA jest znana w różnych częściach świata pod innymi nazwami
Istnieje kilka wersji tej kanapki w wersji wegetariańskiej/wegańskiej: z tofu, zieloną soczewicą, soczewicą i pieczarkami, samymi pieczarkami… Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam moją własną wariację na jej temat z wykorzystaniem mielonego tofu i tego co znalazłam w lodówce. Swoją drogą w moim wydaniu ta kanapka powinna nazywać się „resztkowy” Sloppy Joe 🙂

Składniki (3-4 porcje)
1 mała cebula
ew. 1 ząbek czosnku
ok. 150g pieczarek
kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego (jeśli nie lubicie możecie pominąć)
garść świeżego szpinaku (opłukać)
*ok. 1/2 opakowania mielonego tofu (Polsoja)
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczona z wodą do uzyskania konsystencji passaty
świeżo zmielony czarny pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
słodka i ostra papryka w proszku

bułki (u mnie domowe pełnoziarniste z ziarnami)

*jeśli nie posiadacie gotowego mielonego tofu rozgniećcie widelcem zwykłą kostkę wędzonego lub wcześniej zamarynowanego tofu

Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię podlaną odrobiną wody. Dusimy do czasu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość, następnie odsączamy na sicie i przekładamy do miseczki.
Włoszczyznę dokładnie myjemy, osuszamy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż będą al dente. Odstawiamy na bok.
Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, rozgrzewamy na niej olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mielone tofu, pieczarki oraz (jeśli lubimy) przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem ziołowym i smażymy, mieszając od czasu do czasu aż tofu i pieczarki lekko się zarumienią.
Dodajemy starte i uduszone wcześniej warzywa, świeży szpinak, paprykę (ja lubię kiedy papryka jest mocno chrupiąca i w wersji surowej, jednak jeśli wy wolicie kiedy jest bardziej miękka dodajcie ją razem z tofu i pieczarkami) oraz koncentrat pomidorowy rozcieńczony z odrobiną wody. Doprawiamy pieprzem cayenne, słodką i ostrą papryką oraz ew. odrobinką cukru dla przełamania kwaśnego smaku i dusimy przez chwilkę aby smaki się przegryzły. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę przypraw.

Bułki kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni, w opiekaczu do kanapek lub podgrzewamy w piekarniku. Na każdą nakładamy porcję tofu z warzywami w sosie. Jeśli chcemy możemy wyłożyć również ulubione dodatki np. ogórki konserwowe, buraczki z chrzanem lub paprykę. Podajemy z dodatkiem surówki.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjg4MTMxQUI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s