Pieczywo

Rogale pełnoziarniste

Chyba każdy uwielbia jeszcze ciepłe, chrupiące pieczywo na śniadanie. Tak na prawdę do takiego nie potrzeba nic więcej niż masła i kubka mleka lub kakaa bo w takim wydaniu smakują najlepiej 🙂
To, że jestem wielbicielką domowego pieczywa na pewno już wiecie, dlatego pewnie nie zdziwi Was fakt, że z mojej domowej piekarni co rusz „wychodzi” jakiś bochenek chleba lub bułki 🙂 Przepis, który dzisiaj Wam proponuje wygrzebałam z czeluści folderu 🙂

Składniki (7 dużych rogali)
200g mąki pszennej razowej
300g mąki pszennej zwykłej
15g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
ok. 200-250ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym lecz nie gorącym mleku, dodajemy tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy na 10-20 minut do podrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz sól. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, lekko luźne ciasto (jeśli jest taka potrzeba rękę maczamy w mące pszennej) Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odgazowujemy je, wyrabiamy przez chwilę po czym dzielimy na 7 równych części. Z każdej formujemy rogale lub bułki, które układamy w odstępach na natłuszczonej blasze do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut do uzyskania złotej skórki.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjg4MDE2RjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s