zapiekanki

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu

Kiedy natknęłam się na ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować, ponieważ nie tylko bardzo lubię korzeń selera ale i danie wygląda apetycznie. Nie odtworzyłam przepisu słowo w słowo, składnik po składniku, tylko dostosowałam go do tego co akurat znalazłam w swojej lodówce. Jak się okazało wymiana płatów makaronu na plastry selera była rewelacyjnym trikiem – seler po upieczeniu zmiękł i nabrał jeszcze większego aromatu a danie smaku. Całość jest lekka, smaczna i sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe ale również lunch, kolację a nawet śniadanie 😉

Inspiracja
Składniki (3-4 porcje)

Sos pomidorowy z tofu:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
szczypta pieprzu cayenne
ew. zioła prowansalskie
*opakowanie mielonego tofu Polsoja

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mielone tofu i smażymy przez krótką chwilę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i łączymy z tofu oraz cebulą. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

* można zastąpić kostką zamarynowanego tofu pokrojonego na kawałki lub 1/2 szklanki suchej soczewicy, którą następnie należy ugotować

Lasagne
1 korzeń selera o wadze ok. 300-350g
1/2 małej cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki
1 średni korzeń pietruszki
250g pieczarek
2 spore garście świeżego szpinaku lub 6 kulek mrożonego

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do miękkości przez ok. 15 minut.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-3 mm (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z tofu
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z tofu
a na koniec plastry świeżego pomidora.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut a następnie bez przykrycia przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) a to co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjg3NjMxQUI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s