Pieczywo

Chleb wieloziarnisty

Kolejny chlebek z domowej piekarni – aromatyczny, wypełniony ziarenkami… przepyszny 🙂

Składniki
100g mąki żytniej typ 720
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 mąki pszennej chlebowej typ 720
100g mąki pszennej typ 650
15g świeżych drożdży
ok. 300ml wody
1 łyżeczka soli
prażone ziarna (ziarenkowo)

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), sól i orzechy. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski. Gdyby była taka potrzeba dolewamy trochę wody lub podsypujemy mąką – ja nie musiałam.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do podwojenia swojej objętości, następnie przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej.
Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu).
Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI4NjkwNTFDNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s