Pieczywo

Bułki z suszonymi pomidorami

Przepis i zdjęcie wygrzebane z czeluści folderu – proste i smaczne bułeczki ze smacznym akcentem 😉

Składniki (7 bułek)
450g mąki pszennej
10-15g świeżych drożdży
ok. 350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
ew. garść ulubionych ziaren (u mnie Ziarenkowo)

ok. 100g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w kostkę

Z drożdży, łyżki mąki, odrobiny wody przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ziarna oraz sól. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, lekko luźne i odrobinę lepkie ciasto (w razie kłopotów można wkładać dłoń do mąki i następnie wyrabiać nią ciasto). Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane suszone pomidory i wyrabiamy.  Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 7 równych części z których formujemy bułeczki.Układamy je odstępach na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia. Podrośnięte bułeczki wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika nastawionego na 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-40 minut na złoto-brązowy kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.

UWAGI
1. Często ułatwiam sobie wyrabianie ciasta. Stopniowo wlewając wodę do ciasta, mieszam je drewnianą łyżką. Kiedy jest już spójne zaczynam wyrabiać je rękoma.
2. Ciasto wychodzi lepkie ale to nie przeszkadza – aby uformować bułeczki wystarczy „maczać” dłonie w mące.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI4NDAwNTFDNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s