Pieczywo

Chleb z ziarnami i migdałami

Zapraszam na kolejny domowy wypiek. Chleb piekłam już z orzechami, siemieniem lnianym, słonecznikiem, ziarnami od ziarenkowa ale tej mieszanki jeszcze nie wykorzystałam w tym celu. Mowa o mieszance Migdałowy Przylądek w której skład wchodzą: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Wydawać by się mogło, że jest to mieszanka tylko i wyłącznie do deserów. Jak już napisałam „wydawać” bo ziarenka sprawdziły się idealnie również w wytrawnym wypieku, nadając mu ciekawego smaku i wspaniałego aromatu. Uprzedzając pytanie, które być może Wam się nasuwa – chlebek nie wyszedł słodki w smaku. 😉

Składniki:
220g mąki żytniej typ 720
230g mąki pszennej
ok. 300 ml wody
10-15g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
prażone ziarna Migdałowy Przylądek (ziarenkowo)

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), ziarna oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski. Gdyby była taka potrzeba dolewamy trochę wody lub podsypujemy mąką – ja nie musiałam.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do podwojenia swojej objętości, następnie przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjgzMzMxQUI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s