Pieczywo

Bułeczki pizzowe (a la pizza)

Lubicie wytrawne bułki nadziewane kaszą gryczaną, soczewicą, pieczarkami itp.? Będę z Wami szczera – tylko trzy razy miałam okazję zjeść takie z piekarni w moim mieście (chciałam takich spróbować). Jedna bułka była z kapustą i pieczarkami, natomiast druga z soczewicą. I wiecie co? W ogóle mi nie smakowały. Ta pierwsza tak jak przypuszczałam okazała się być z kapustą kiszoną, do tego przesoloną i przesłodzoną, z kolei ta druga była nieciekawa w smaku. Ponadto obie okazały się być bułami bez nadzienia – na prawdę farszu było mało a ciasto w środku posiadało nieprzyjemny aromat (nie jestem w stanie określić tego zapachu – moja mama mówi, że to najprawdopodobniej polepszacze do mąki). Nie dość, że w ogóle tą bułką się nie najadłam (bo jak najeść się napowietrzonym ciastem z garstką farszu) to jeszcze potem odczuwałam pieczenie z lewej strony brzucha (trzustka a może wątroba?). Owy incydent utwierdził mnie w przekonaniu, że żadna bułka nie smakuje lepiej od tej upieczonej w domu i już nie kupowałam tego typu pieczywa, nawet żeby spróbować.
 Niedawno naszła mnie ochota na takie nadziewane bułeczki. Tym razem jako farsz nie wybrałam ani soczewicy, ani kaszy gryczanej bądź jaglanej a jedną z moich ulubionych warzywnych mieszanek – podobnych do chilli sin carne, tylko że na gęsto. Taki farsz bardzo często używam do naleśników, krokietów, tortilli,pizzy a także na grzanki lub kanapki – w każdej wersji sprawdza się rewelacyjnie.
 A bułeczki? Aromatyczne, chrupiące i przepyszne 😉

Składniki (7 bułek)
Ciasto:
400g mąki pszennej chlebowej
50g mąki razowej orkiszowej
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
15g świeżych drożdży
1/2-1 łyżeczki soli
*ok. 300 ml ciepłej lecz nie gorącej wody (mleka lub pół na pół woda z mlekiem)
ew. 1-2 łyżki oleju

* Jeśli zamiast wody użyjecie mleka lub mleka rozcieńczonego z wodą (1:1) ciasto będzie delikatniejsze

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałą mąką, ziołami prowansalskimi i solą. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, nieco luźne i lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy przez kilka minut do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i miski, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDI4MTA5N0E2
Farsz (składniki w środku mogą być różne, w zależności od upodobań)
puszka czerwonej fasolki
czerwona papryka pokrojona w kostkę
1/2 puszki kukurydzy
gęsty sos pomidorowy lub gęsty koncentrat rozcieńczony z odrobiną wody do konsystencji sosu
ulubione przyprawy (pieprz ziołowy Prymat, chili, zioła prowansalskie)

ew. przesmażona cebulka, starty żółty ser lub mozzarella

Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dokładnie dokładnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.Składniki nadzienia z wyjątkiem sera dokładnie łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Sosu pomidorowego powinno być dość dużo, ponieważ w trakcie pieczenia on „wyparowuje”. Powinien on być na tyle gesty by delikatnie zlepić ze sobą warzywa.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI4MTEwNTFDNg
dodatkowo:
woda lub sos pomidorowy do posmarowania bułeczek
przyprawa do pizzy/zioła prowansalskie do posypania
ulubione ziarna (Ziarenkowo)

ew. starty żółty ser lub mozzarella

Bułeczki:
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 7 równych części. Każdą wałkujemy lub „rozplaszczamy” ręcznie na placuszek po środku, którego układamy nadzienie i ew. posypujemy serem. Formujemy bułki dokładnie zlepiając brzegi.
Bułeczki układamy w odstępach (łączeniem do dołu) na natłuszczonej blasze do pieczenia, smarujemy wodą i posypujemy przyprawą do pizzy lub ziołami prowansalskimi oraz posypujemy ziarnami (bułeczki można również posmarować odrobiną sosu pomidorowego i posypać startym serem)
Tak przygotowane bułeczki zostawiamy na ok. 30-40 minut do napuszenia. Mniej więcej w połowie czasu wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjgxMTE2RjY
Sos pomidorowy z koncentratu
100g gęstego koncentratu pomidorowego
woda
pieprz ziołowy Prymat, chilli

Wszystko razem mieszamy na bardzo gęsty sos. Wodę wlewamy stopniowo. Na końcu doprawiamy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s