Pieczywo

Bułeczki pizzowe (a la pizza)

Lubicie wytrawne bułki nadziewane kaszą gryczaną, soczewicą, pieczarkami itp.? Będę z Wami szczera – tylko trzy razy miałam okazję zjeść takie z piekarni w moim mieście (chciałam takich spróbować). Jedna bułka była z kapustą i pieczarkami, natomiast druga z soczewicą. I wiecie co? W ogóle mi nie smakowały. Ta pierwsza tak jak przypuszczałam okazała się być z kapustą kiszoną, do tego przesoloną i przesłodzoną, z kolei ta druga była nieciekawa w smaku. Ponadto obie okazały się być bułami bez nadzienia – na prawdę farszu było mało a ciasto w środku posiadało nieprzyjemny aromat (nie jestem w stanie określić tego zapachu – moja mama mówi, że to najprawdopodobniej polepszacze do mąki). Nie dość, że w ogóle tą bułką się nie najadłam (bo jak najeść się napowietrzonym ciastem z garstką farszu) to jeszcze potem odczuwałam pieczenie z lewej strony brzucha (trzustka a może wątroba?). Owy incydent utwierdził mnie w przekonaniu, że żadna bułka nie smakuje lepiej od tej upieczonej w domu i już nie kupowałam tego typu pieczywa, nawet żeby spróbować.
 Niedawno naszła mnie ochota na takie nadziewane bułeczki. Tym razem jako farsz nie wybrałam ani soczewicy, ani kaszy gryczanej bądź jaglanej a jedną z moich ulubionych warzywnych mieszanek – podobnych do chilli sin carne, tylko że na gęsto. Taki farsz bardzo często używam do naleśników, krokietów, tortilli,pizzy a także na grzanki lub kanapki – w każdej wersji sprawdza się rewelacyjnie.
 A bułeczki? Aromatyczne, chrupiące i przepyszne 😉

Składniki (7 bułek)
Ciasto:
400g mąki pszennej chlebowej
50g mąki razowej orkiszowej
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
15g świeżych drożdży
1/2-1 łyżeczki soli
*ok. 300 ml ciepłej lecz nie gorącej wody (mleka lub pół na pół woda z mlekiem)
ew. 1-2 łyżki oleju

* Jeśli zamiast wody użyjecie mleka lub mleka rozcieńczonego z wodą (1:1) ciasto będzie delikatniejsze

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałą mąką, ziołami prowansalskimi i solą. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, nieco luźne i lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy przez kilka minut do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i miski, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDI4MTA5N0E2
Farsz (składniki w środku mogą być różne, w zależności od upodobań)
puszka czerwonej fasolki
czerwona papryka pokrojona w kostkę
1/2 puszki kukurydzy
gęsty sos pomidorowy lub gęsty koncentrat rozcieńczony z odrobiną wody do konsystencji sosu
ulubione przyprawy (pieprz ziołowy Prymat, chili, zioła prowansalskie)

ew. przesmażona cebulka, starty żółty ser lub mozzarella

Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dokładnie dokładnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.Składniki nadzienia z wyjątkiem sera dokładnie łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Sosu pomidorowego powinno być dość dużo, ponieważ w trakcie pieczenia on „wyparowuje”. Powinien on być na tyle gesty by delikatnie zlepić ze sobą warzywa.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI4MTEwNTFDNg
dodatkowo:
woda lub sos pomidorowy do posmarowania bułeczek
przyprawa do pizzy/zioła prowansalskie do posypania
ulubione ziarna (Ziarenkowo)

ew. starty żółty ser lub mozzarella

Bułeczki:
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 7 równych części. Każdą wałkujemy lub „rozplaszczamy” ręcznie na placuszek po środku, którego układamy nadzienie i ew. posypujemy serem. Formujemy bułki dokładnie zlepiając brzegi.
Bułeczki układamy w odstępach (łączeniem do dołu) na natłuszczonej blasze do pieczenia, smarujemy wodą i posypujemy przyprawą do pizzy lub ziołami prowansalskimi oraz posypujemy ziarnami (bułeczki można również posmarować odrobiną sosu pomidorowego i posypać startym serem)
Tak przygotowane bułeczki zostawiamy na ok. 30-40 minut do napuszenia. Mniej więcej w połowie czasu wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjgxMTE2RjY
Sos pomidorowy z koncentratu
100g gęstego koncentratu pomidorowego
woda
pieprz ziołowy Prymat, chilli

Wszystko razem mieszamy na bardzo gęsty sos. Wodę wlewamy stopniowo. Na końcu doprawiamy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s