Pieczywo

Pełnoziarniste bułki jogurtowe

Już dawno pokazywałam Wam przepis na pszenne bułki jogurtowe, dzisiaj chciałabym zaproponować bułki na jogurcie ale w wersji pełnoziarnistej. Te podobnie jak poprzednie są bardzo smaczne – aromatyczne i chrupiącą rozwarstwiającą się skórką. Po upieczeniu i ostygnięciu bez obaw możecie je zamrozić. Jeśli najdzie Was na nie ochota wyjmijcie je na 2- godziny przed zjedzeniem i rozmrażajcie w temp. pokojowej (NIGDY MIKROFALI) – bułeczki smakują jak świeżo upieczone 😉

Składniki (7 bułek)
250g mąki pszennej razowej
250g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 650)
200g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
ok. 200 ml ciepłej lecz nie gorącej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

dodatkowo:
prażone ziarna (Ziarenkowo)

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże (dla pewności wcześniej można zrobić z nich rozczyn), ew. prażone ziarna oraz jogurt. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne, dość luźne i lekko lepiące ciasto (wyrabiamy ok 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 7 równych części z których formujemy trójkątne bułeczki.Ja połowę dodatkowo z jednej strony zanurzyłam w wodzie a następnie prażonych ziarnach.
Układamy je odstępach na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia. Podrośnięte bułeczki wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika nastawionego na 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 30-40 minut na złoto-brązowy kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDI3OTE5N0E2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s