Pieczywo

Chleb mieszany z ziarnami

Uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa… uwielbiam zagniatać ciasto, czekać na to aż wyrośnie i upiecze się… Z niecierpliwością czekam na moment kiedy już gotowy bochenek będę mogła wyjąć z prodiża a po ostygnięciu ukroić grubą pajdę. Ten aromat, chrupiąca skórka i smak…nie potrzeba żadnych dodatków – taki chleb i bez nich smakuje wspaniale

Składniki:
200g mąki pszennej razowej
150g mąki pszennej chlebowej typ 750
100g mąki pszennej
10-15g świeżych drożdży
300-350 ml wody
1 łyżeczka soli
prażone ziarna Ziarenkowo

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), ziarna oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski. Gdyby była taka potrzeba dolewamy trochę wody lub podsypujemy mąką – ja nie musiałam.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do podwojenia swojej objętości, następnie przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej.
Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkyNzg3MjFBQjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s