Wszystko

Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dość dawno skuszona promocją w Biedronce kupiłam dwa opakowania suszonych pomidorów. Niestety nie spojrzałam na skład i nie zauważyłam, że do groma w nich soli i dla osoby która nie soli okazały się przesolone. Przyznam, że nawet moczenie w wodzie nie pomogło a przygotowanie pasty z ich dodatkiem skończyło się tym, że wylądowała ona w koszu 😦 Zostało mi jeszcze jedno opakowanie i na prawdę nie wiedziałam co z nim zrobić – na szczęście trafiłam na ten przepis. Bez dłuższego zastanowienia następnego dnia wybrałam się do sklepu po potrzebne składniki i upiekłam te bułeczki. Pomimo iż przepis minimalnie zmieniłam do swoich potrzeb bułeczki wyszły przepyszne – delikatne z aromatycznym wnętrzem i lekko chrupiącą skórką. Są idealne jako przekąska na imprezę, piknik do szkoły lub pracy, zdrowe i smaczne pierwsze bądź drugie śniadanie a także dodatek do czerwonego barszczu 🙂

Inspiracja
Składniki na ok 11 bułeczek
400g mąki pszennej (użyłam typ 650)
1 płaska łyżeczka soli
10-15g świeżych drożdży
ok. 200ml ciepłej, lecz nie gorącej wody
60ml ciepłego, lecz nie gorącego mleka
2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła lub oleju rzepakowego/oliwy

nadzienie:
1 łyżka masła lub oliwy
1 cebula (opcjonalnie – ja nie dałam)
300g pieczarek
80g drobno posiekanych suszonych pomidorów
 pieprz do smaku i ew. sól
(ja od siebie dodałam prażone ziarna Ziarenkowo)

dodatkowo
ew. 1 małe jajko
1 łyżka wody
mak lub sezam (opcjonalnie)

Drożdże rozpuszczamy w mleku z niewielką ilością mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy na ok. 5 minut do spienienia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn oraz wodę i zaczynamy wyrabiać gładkie, miękkie, elastycznie i nieco luźne ciasto pod koniec wyrabiania dodając masło lub olej. Wyrabiamy do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski.
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju lub maśle do czasu aż będzie szklista. Dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody (ok. 15 minut). Wówczas dorzucamy drobno posiekane suszone pomidory i doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części (u mnie 11 każda po 60g). Z każdego kawałka formujemy placek, wykładamy farsz (ok. 1 łyżki), zlepiamy formując bułeczkę i układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia po czym ew. smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i ew. posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy z parą wodną (na dno rozgrzanego piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą lub wnętrze piekarnika spryskujemy wodą – nie spryskujemy grzałki i żarówki) do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Czasu pieczenia trzeba pilnować bo każdy piekarnik jest inny.
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyNzgxODdENg
Uwagi
1. Mleko i wodę do ciasta można dodać w stosunku 1:1 (tyle samo wody co mleka, czyli po połowie każdego). Bułeczki będą wówczas delikatniejsze i dłużej zachowają świeżość.
2. Zaczyn można przygotować również w misce:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, wsypujemy rozkruszone drożdże, zalewamy niewielką ilością mleka i kilkoma łyżkami mąki, tak by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
3. Pieczenie z parą wodną polega na wstawieniu na dno rozgrzanego piekarnika żaroodpornego naczynia (np. keksówki) z wodą, która paruje przy pieczeniu lub spryskaniu jego wnętrza – pomijając grzałkę i żarówkę (również po rozgrzaniu) wodą ze spryskiwacza. Można również na dno rozgrzanego piekarnika wysypać kilka kostek lodu. Dzięki temu zabiegowi skórka szybciej i ładniej się zrumieni a bułeczki nie będą suche i dłużej pozostaną wilgotne. Więcej informacji o pieczeniu z parą wodną znajdziecie TUTAJ.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s